VU-kandidaternas egna inlägg

Enade vi stå, söndrade vi falla!

Kongress 2022

Debatt. Det finns ett antal verkligen viktiga frågor som förbundet behöver ta tag i. Vi behöver öka medlemsantalet och det är det absolut viktigaste. Vi behöver se över våra kostnader och vår personalstrategi. Allt detta hänger ihop för att vi ska kunna stå upp för och förhandla fram nya bra kollektivavtal.

Svensk arbetarrörelse har de senaste decennierna förlorat över 100 000 förtroendevalda. Även Transport tappar i antal förtroendevalda. En förtroendevald är ofta en person med stort förtroende på sin arbetsplats och på så vis kittet mellan medlemmarna och organisationen, utan dessa fungera inte en fackförening så som den borde. Dessutom måste vi utbilda fler fackliga förtroendemän till förhandlingsombud, detta för att lyfta av en del av förbundets ombudsmän en arbetsbörda som många gånger är ohemul. Men också för att ombudsmännen också skall kunna vara den agitator, medlemsrekryterare och mentorer till klubbar och sektioner som behöver stöttning. Vi måste öka vår närvaro bland våra medlemmar!

När det gäller personalstrategi, då tänker jag på alla yrkeskategorier vi har i Transportarbetareförbundet. Alla skall kunna utvecklas och förkovra sig. Man skall kunna utvecklas genom vidareutbildning, att vi har högt i tak i en platt organisation och tolererar misstag. När vi talar om ombudsmän behöver vi verkligen se över personalstrategin. Vi har ålderspucklar som inte är speciellt gynnsamma för förbundets framtid, många går i pension inom 5 till 10 år. För att ha en bra återväxt av ombudsmän behöver vi också fler förtroendemän ute på arbetsplatserna. Vart skall vi annars rekrytera nya ombudsmän? Transport skall vara en än attraktivare arbetsgivare än idag!

När det gäller förbundets ekonomi, kan vi konstatera att 2007 var vi ca 74 500 medlemmar. Vi är fler anställda idag jämfört med då trots att vi är färre medlemmar. Det förstår var och en att detta inte kan fortgå. Naturligtvis har arbetsuppgifterna förändrats för ombudsmän likväl som för administrativ personal. Så är det i ett samhälle i utveckling. Vi har nya fenomen som plattformsföretag, vi har en allt större andel av utländska transportarbetare i Sverige som arbetar i Sverige genom EU:s fria rörlighet, EU direktiv och EU förordningar som gör vårt arbete mycket mer komplicerat och svårarbetat att företräda våra medlemmar. Detta gäller för Transports alla anställda. Oavsett detta måste vi ha en ekonomi i balans, nu och i framtiden. Och för att uppnå detta måste vi vara bäst i klassen i närvaro på arbetsplatserna, medlemsvärva, organisera och bygga organisation. Detta arbete måste och skall prioriteras!

Klarar vi att sammanväva dessa tre områden, som jag tycker är prioriterade, då blir förbundet ännu starkare med närvaro på arbetsplatserna, vi får fler duktiga fackliga förtroendemän, bättre ekonomi, och större möjlighet till att teckna bra kollektivavtal!

Enade vi stå, söndrade vi falla!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

S vill se ökade kontroller på vägarna

Debatt. För tusentals svenskar är vägarna den dagliga arbetsplatsen. Precis som på vilken arbetsplats som helst måste även Sveriges yrkesförare kunna lita på att de varje dag möts av schysta arbetsvillkor.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Rösta på Miljöpartiet, någon?

Politik. Miljöpartiet är, eller snarare var ett så kallat gräsrotsparti, sprunget ur rörelser som Alternativ Stad i Stockholm och många utomparlamentariska aktioner. Som almstriden där almarna i Kungsträdgården räddades och ockupationerna av kvarteren Mullvaden och Järnet.

De små stegens förbannelse

Arbetsvillkor. Då åkerier söker chaufförer på Facebook som är ”stresståliga, erfarna, socialt kompetenta och har alla behörigheter”, brukar ett skämt i kommentarsfältet vara: ”Kan man jobba hemifrån?”

Tjuvheder?

Fattiga & rika. ”Det är så jävla dumt att man har lust att skära sig i handlederna!” brukar min kollega Jonny säga på oefterhärmligt Västmanlandsmål. Ja så kan det kännas ibland när man till exempel tänker på att högsta mode bland unga tjejer i dag verkar vara att ”skönhetsoperera” sig.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Skrivandet är en viktig pusselbit i Alexandra Einerstams liv, men hon drömmer inte om att försörja sig som författare. Hon vill fortfarande ha båda fötterna på jorden. ”Vissa politiker har aldrig haft ett riktigt jobb eller varit i ett fikarum. De blir världsfrånvända.” Foto: Kamilla Kvarntorp

Vi i facket är La Résistance

Facklig utbildning. Nu ska jag berätta en hemlighet: under de 20 år som jag jobbat till och från som väktare (mest till) har jag aldrig varit fackligt aktiv, ej heller har jag gått någon facklig kurs.

Kärt barn har många namn

Ordkunskap. Året är 2015 och mina barn är tre respektive ett år. Det är också året då sången Snoppen och snippan ser dagens ljus. Den blir en formidabel hit. Barnen älskar den mer än Babblarnas första låt. Jag kommer på mig själv att sjunga med: ”Snoppen och snippan, vilket härligt gäng. Snippan och snoppen, sjunger vår refräng…”

Karensdagen – ett gissel som måste bort

Sjukt. Jag har en vän som har kört slut på sin axel. Varje dag går hon till jobbet och har ont. Jag tjatar på henne att hon ska gå till läkaren och hon svarar: ”men då blir jag ju sjukskriven i minst åtta veckor”. Hon säger att hon inte kan vara sjukskriven så länge, att hon sviker sina kollegor och när hon kommer tillbaka till jobbet är det ännu mer att göra.

Rätt eller fel – bra eller dåligt?

Ordförandeord. Under mina 36 år som medlem i förbundet, och snart lika lång tid som fackligt aktiv, har jag ganska ofta funderat på frågan om vad som är en bra, en hyfsad eller en dålig uppgörelse eller förhandling, och vem som avgör eller graderar det egentligen?

Pengar, pengar, pengar…

Ledare. Pengar. Det är det som får världen att snurra om man ska tro den gamla musikdängan Liza Minelli sjöng. Och visst styr pengar det mesta. Till exempel styr det arbetskraftsinvandringen, om man får stanna i landet eller inte.

Måste vi ha skinn på näsan för att hänga med i lönen?

Debatt. Jag läst en undersökning om att kvinnor drar sig för att söka välbetalda jobb av rädsla för att bli sexuellt trakasserade och att trakasserierna sticker ut på arbetsplatser där det ena könet dominerar.

Styrkan finns när den behövs

Ordförandeord. Det börjar blåsa upp på allvar i avtalsrörelsen. Med viss förvåning noterar jag att det verkar viktigt för många att Transports medlemmar inte under några omständigheter ska få mer än andra i avtalsrörelsen.

Märket, pensionsålder och hållbart arbetsliv

Ledare. I Frankrike protesterade facken mot höjd pensionsålder när regeringen Macron vill höja från 62 år till 64 år. Det fick landets hamnarbetare, lastbilsförare, tågarbetare, bussförare, lärare, anställda vid kärnkraftverk, oljeraffinaderier och kommunal sophämtning med flera andra att strejka.

DEBATT / PLATTFORMSJOBB

Lön från arbete ska gå att leva på

Debatt. Det verkar pågå en trend bland liberaler att testa på ”vanliga” jobb i ett försök att bygga upp förtroende – för att sedan tala om hur arbetsmarknaden och tryggheten ska avregleras och bli mer flexibel för att fler ska komma i arbete. Ett väldigt tafatt försök att låtsas bry sig om arbetare.

Skyddsombuden finns för din hälsa

Debatt. År 2022 har övergått till 2023 och när vi summerar antalet döda i arbetet för föregående år landar det på 49 personer totalt sett, enligt Arbetsmiljöverket. Räknar vi enbart svenska olyckor i arbetslivet blir det 41 personer som inte kommit hem från sina arbeten.