Transports kongress 2017
Close
Den 26 augusti ska 208 kongressombud vara med och bestämma över Transports verksamhet de kommande fem åren. Bilden är från kongressen 2017, som också hölls i Örebro.
Close
Kongress 2022

Facket ska välja väg

Transport. Den 26 augusti öppnar förbundet sin kongress i Örebro. Där ska man ta ställning till 229 motioner och besluta om organisationens vägval.

Förbundsstyrelsen har under försommaren arbetat intensivt med att svara på alla motioner som kommit in. Närmare bestämt 229 stycken. Inom Transports verkställande utskott (VU) har man delat upp motionerna efter sina olika ansvarområden.

 

Anna Ryding är förbundskassör och årets kongress blir hennes femte.

– Det som alltid kommer in är om ekonomi. Några motionärer vill ha en central ekonomifunktion och andra vill också ha enhetliga medlemsavgifter som ser lika ut i hela landet, säger Anna Ryding.

I dag består medlemsavgiften av en fast förbundsavgift, som är lika stor i hela landet, samt en rörlig del som avdelningarna själva bestämmer över. Det gör att det kan skilja närmare 100 kronor mellan olika medlemsavgifter.

– En annan motion, som även kom upp på kongressen 2017, är frågan om personalchef eller HR-funktion. I dag ligger personalansvaret för förbundets personal under förbundskassören. Vi har en mycket platt organisation vilket innebär att vi inte har så många olika chefsled, säger Ryding.

 

Förbundsordförande Tommy Wreeth ser fram emot livliga diskussioner på kongressen. Diskussioner som utmynnar i beslut som leder verksamheten framåt.

– Jag hoppas och tror det blir bra diskussioner runt förbundets framtida verksamhet under motionsblocket som rör organisationsfrågor. Just det området är ju det som behandlar hur vi som förbund ska bedriva vår verksamhet framåt, säger Tommy Wreeth.

 

Lars Mikaelsson är förbundssekreterare och har ett övergripande ansvar för alla motioner. På frågan om det är någon som sticker ut svarar han vänligt:

– Det finns en motion om att kalla alla förtroendevalda transportombud. Vi får se vad kongressen säger om det.

 

Kongressens beslut får stort genomslag i verksamheten. Så det är viktigt att kongressombuden är pålästa på vad det är för frågor de ska ta ställning till. Men vem är det som kan skriva motioner till kongressen?

– Det kan alla medlemmar göra. Avdelningarna har genomgångar i sina klubbar och sektioner om hur man skriver motioner. Från enskild medlem ska motionerna lämnas sex månader innan kongressens öppnande till avdelningen, och de motionerna ska lämnas till avdelningen för vidare hantering, säger Anna Ryding.

Avdelningarna ska sedan senast fem månader innan kongressens öppnande skicka motioner och yrkanden till förbundsstyrelsen. Och senast åtta veckor innan kongressens öppnande ska förbundsstyrelsen skicka ut allt kongressmaterial till avdelningarna.

– I avdelningarna anordnar man sedan kongressgenomgångar och utbildningar där man går igenom allt material. Det är mycket material att ta till sig, motioner och rapporter. Kongressombuden är medlemmarnas röster så det är ett viktigt uppdrag, säger Ryding.

Hur blir man då ombud på kongressen? Och hur många ombud är det som samlas?

– Varje avdelning har rätt att skicka ett ombud per påbörjat 300-tal medlemmar och i år är det 208 kongressombud. Det är viktigt att delta på sektionsmöten som anordnas, för det är där du kan bli nominerad till att bli kongressombud. Avdelningarnas representantskap väljer sedan bland de nominerade vilka som får åka till kongressen som ombud, säger förbundskassör Anna Ryding.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.