Close
Anna Almqvist, LO-ekonom och Susanna Gideonsson, LO:s ordförande.
Close

Rapport: De tjänar 73 gånger mer än lastbilschaufförerna

Ekonomi. Den ekonomiska eliten i näringslivet tjänar motsvarande 73,4 gånger en heltidsarbetande lastbilschaufför, enligt LO:s årliga rapport Makteliten.

Underrubriken är Alltid goda tider och rapporten visar att de som har det gott har det gott oavsett om det är goda eller svåra tider.

– Hur kan det vara så att samtidigt som arbetarna har kämpat för att få Sverige att gå runt har eliterna passat på att sko sig ytterligare? sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson när rapporten presenterades och pekade på att antalet superrika svenskar ökat med 28 procent.

Vad kan LO göra för att öka arbetarnas löneandel?

– I årets avtalsrörelse har vi tagit ut mer än på många år. Men vi kan aldrig ensamma klara av att ta konflikten bara genom att öka löneandelen. Eliternas försprång går inte att ta igen, vi behöver ett annat skattesystem helt enkelt, sa Susanna Gideonsson.

Rapporten Makteliten har skrivits av LO-ekonomen Anna Almqvist. När eliternas inkomster har räknats fram har hon inte bara räknat med löner, utan också kapitalinkomster och sidoinkomster.

­Under de senaste åren är det framför allt den ekonomiska eliten, alltså verkställande direktörerna på Sveriges 25 största företag, som har dragit ifrån.

– De senaste åren, 2019–2022 vidgades inkomstgapet med motsvarande sju gånger industriarbetarlöner, samtidigt som vi genomlevde kriserna, samtidigt som vanligt folk fick kämpa och tog väldigt stort ansvar, sa Anna Almqvist.

Till makteliten räknas flera grupper in (se faktaruta). Makteliten som helhet tjänar motsvarande 23,6 gånger en lastbilsförare och 28,8 gånger en städare. Alla inkomster är beräknade på heltid.

– Samtidigt vet vi att många LO-grupper jobbar deltid. Bland kvinnor i LO-yrken är det 46 procent som arbetar deltid, sa Anna Almqvist.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Viktors Zinovjevs:
  20 februari, 2024

  Det är en katastrof.

 2. Niklas Gebhard:
  16 februari, 2024

  Det var någon som sa att det är tufft med att tjäna ihop till 1 Miljon kronor = Sedan går det av sig självt tydligen. = Det har alltid funnits fattiga och rika människor på jorden redan på Vikingatiden och det kommer garanterat alltid finnas Rika och fattiga människor även så länge vi Existerar på detta jordklotet

 3. Valle:
  15 februari, 2024

  Måste gå ur facket det blir för dyyyyyrt

Lästips:

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Anna Almqvist, LO-ekonom som skrivit rapporten Makteliten.

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Plånbok med pengar

Här är årets nya löner

Avtal. Nu har halva 2024 gått och nästan alla Transports grupper har fått nya löner. Här är några av dem.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.

Kabinpersonalens klubbar
Lou Fermisson, ordförande på Transportklubben vid AAP, Danijel Kovacic, ordförande för Norwegians Transportklubb och Ekaterina Parenkova som håller i klubban på Eurowings kraftsamlar för att förbättra arbetsvillkoren för kabinpersonalen.

”Vi vill att företagen ska lyssna på oss”

Flyg. Höjd lön efter sänkningen under pandemin. Att företaget lyssnar på oss och behandlar oss rättvist. Bättre scheman och mindre helgjobb. Rätt till ob-­ersättning. Det är några av frågorna som de fackligt engagerade vid Transports nya kabinklubbar vill driva.

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.