
Därför tar facket strid om inhyrning i hamnarna
Konflikt. För tio år sedan använde ingen hamn i Sverige bemanningsbolag. I dagsläget är det 140 inhyrda stuveriarbetare, bara vid APM Terminals i Göteborg. Nu går Transport i konflikt för att minska bemanningen.
Sjöfarten kan vara oberäknelig och allt arbete går inte att planera. Det är därför hamnarna i alla tider har använt sig av tillfälligt anställda, kallade extringar eller blixt. I Transports hamn- och stuveriavtal finns en skrivning om att bolagen som mest ska ha 20 procent behovsanställda.
Och så fungerade det vid alla hamnar fram till övergången 2016–2017.
Det var då konflikten mellan containerhamnen APM Terminals i Göteborg och Transports konkurrentfack Hamnarbetarförbundet var som mest infekterad. Omsättningen i hamnen minskade kraftigt för att gods flyttades till andra hamnar på grund av konflikten. En av de saker som arbetsgivaren gjorde var att säga upp alla extraanställda och en tredjedel av alla tillsvidareanställda för att i stället ta in bemanningsföretaget Adecco.
Den sista oktober 2017 var blixtsystemet vid containerhamnen helt borta. 2017 var en period när hamnen tappade trafik och det var egentligen bara två skift, berättar Transportklubbens ordförande Daniel Börjesson.
– De jobbade vidare på samma sätt som innan. Vi hade god struktur och bemanningsföretagen följde våra scheman. De inhyrda jobbade dagtid ena veckan, och kvällstid nästa.
Det var då. Men sedan ökades omsättningen vid hamnen och det skapades ett nattskift. Också då jobbade de inhyrda till en början som de fastanställda. De som var anställda av APM jobbade tre veckor och var ledig en och de som var inhyrda jobbade i stället fyra dagar i veckan. Men allt eftersom blev det mer nattjobb och mindre dagtid, berättar Daniel Börjesson.
– Vi jobbar i snitt 36 timmar i veckan. Bemanningsföretagen ska försöka pussla ihop scheman för varje individ. Och för att slippa betala garantilön använder de sig av alla liggande scheman för att få ihop timmarna.
– Det innebär att en inhyrd kan få jobba dag, kväll och natt under samma vecka. De blandar olika scheman.
Numera är ungefär 40 procent av stuveriarbetarna vid APM Terminals bemanningsanställda.
– Problemet är också att bolaget tar ut fler än de behöver. Det gör att de bemanningsanställda ofta blir avbokade med kort varsel. Arbetsgivaren kan avboka någon torsdag kväll och sätta in dem på lördag förmiddag, på ett helt annat skift. Det gör att de är livegna dygnet runt hela veckan. Det är det som är ett jätteproblem.
Det är bakgrunden till att Transport i samband med konfliktvarslet till Sveriges Hamnar lämnade två krav om hur hamnarna ska få använda bemanningsföretag.
Det ena är att de inhyrda ska jobba på befintliga scheman som facket har förhandlat fram, just för att de bemanningsanställda ska få en förutsägbarhet i sin arbetsvecka. Det andra kravet är att bemanning ska räknas in i den avtalade 20-procentsregeln.
– Det arbetsgivaren skyller på är att de behöver flexibla scheman. Men vi anser att det går att lösa med de scheman vi har. Alla arbetsställen som kan ha behov av att skjuta på arbetstiden kan förhandla om förskjuten arbetstid lokalt.