Avtal 2020

Bevakningsbranschen får vänta på nytt löneavtal

Bevakning. Efter två dagars förhandlingar om nytt avtal för bevakningsbranschen har parterna skiljts åt. – En uppgörelse är inte nära. Men vi är åtminstone på väg mot en samsyn kring hur löneökningarna ska läggas ut, säger Jerker Nilsson, central ombudsman i Transport.

Under veckan som gått har Transport förhandlat på flera olika avtalsområden. Inget avtal är ännu i hamn.

Överläggningarna som rör väktare, ordningsvakter och andra anställda i bevakningsföretagen startade på onsdagen. Med fortsättning i dag, torsdag.

Motpart är Almega. Fack och arbetsgivare har nu tröskat igenom sina respektive kravlistor.

Precis som på övriga avtalsområden vill Transport ha förändringar som leder till tryggare anställningar och bättre arbetsmiljö. Arbetsgivarna vill, som i tidigare avtalsrörelser, ha större flexibilitet och större frihet på en rad områden.

Lönen är hårt styrd av LO:s normering, det så kallade märket. I årets avtalsrörelse innebär det 5,4 procent i lönelyft på 29 månader.

Från det löneutrymmet ska kostnaden för en förbättring av tjänstepensionen räknas av. För bevakningsanaställda är det ungefär 0,5 procentenheter av de 5,4 som försvinner.

Märket innehåller också en låglönesatsning som ska tas in i beräkningarna.

Parterna har satt ut nya förhandlingar till den 16 och 17 december. I väntan på det ska Transport och Almega fortsätta diskussionerna på kanslinivå.

Jerker Nilsson, som förhandlat länge på bevakningsområdet, konstaterar att branschen klarat sig bra under corona-pandemin. Han upprepar vad Transports ordförande Tommy Wreeth tidigare uttalat:

– LO-samordningen innebär tyvärr en ganska blygsam lönehöjning under avtalsperioden. Men det finns goda förutsättningar för bevakningsföretagen att själva ta initiativ till en kompensation för de sju månader våra medlemmar blev utan lönehöjningar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lennart Holm:
    30 november, 2020

    Jag fick SMS om att avtalet är klart. Här på hemsidan, som man hänvisar till, står det att det inte är det.
    Varför detta SMS i så fall? Bara för att retas?

  2. Goran:
    30 november, 2020

    Så det nya bevakningsavtalet som löpte ut 1 April 2020 kommer inte bli klart innan 2021 ? Lägsta lönehöjningen bland samtliga inom transport och dessutom ska en halv procent av höjningen avsättas till tjänstepensionen. Fantastiskt inspirerande efter 24 år i branschen varav 22 som nattarbetare. OB:ersättningen för nattarbete borde inte beskattas utan räknas som en livsförkorningsersättning. 22 kr i timmen för nattarbete är klappuselt.

  3. Mb:
    29 november, 2020

    Kommer det bli rekroativ

  4. MA:
    28 november, 2020

    Vi kommer få minst lönehöjning av alla andra på transport.. vi får avräkning på 0.51 procent från märket på 5.4 på tre års tid. För betala dom yngre en tidigare tjänstepensions premier... vad har man facket till om ni inte kan förbättra för oss alla. Följer märket slaviskt från industrins... vi får lägst pengar knappt 1350kr på 3 års tid... förjävligt att vi inte får någon kompensation för utebliven lönehöjning för transport accepterat att skjuta fram avtalet 7 månader.. vi är alla lurade på 7 månaders lönehöjning... inte en chans att företagen har goodwill och betalar ut retroaktivt lön, bara för vara snälla.. nej vi alla arbetstagare är lurade på 7 månader...

  5. Sammy:
    28 november, 2020

    När ska det tas tag i Natt ob?
    Som nattarbetare förlorar man väldigt mycket socialt, speciellt om man vill vara en "dagmänniska" när man är ledig försvinner minst 24 timmar av den lediga tiden bara till återhämtning. Dom flesta yrken och alla jag jobbat inom kompenseras mycket väl för övertid och nattarbete men inte vi, varför?
    Jag är väldigt stolt över att jobba med säkerhet men jag kan inte göra lönekarriär alls, är det något som facket tittar på eller anses det att man ska byta yrke om man vill kunna det?
    Med tanke på dom faror vi utsätts för under arbetstid och inte mindre privat när busar fått reda på vad man jobbar med eller var man bor/kör för fordon etc borde vi inte ha mycket högre grundlön?

  6. Sam:
    28 november, 2020

    En löneökning på ca 5000 kr i månaden efter skatt för en heltidare inom bevakning och säkerhet hade varit en bra början.

    Med ytterligare höjningar för övre lönegrupper.

    Inom bevakning kan man inte göra lönekarriär alls, finns inga möjligheter för våra arbetsgivare att belöna bra arbete eller vice versa. En klapp på axeln i all sin ära men den värmer inte mycket när man brottats med en hiv smittad och väntar på provsvar eller blivit slagen i huvudet med ett järnrör när man gjort sitt jobb för ett tryggare samhälle.

    Vi jobbar dessutom oftast ensamma och förstärkning kan va uppemot en timma bort.

    Jag älskar att arbeta med säkerhet men att en person i kassan på ICA lätt kan göra lönekarriär och utan större sveda tjäna mer än någon som arbetar inom säkerhet med risk för eget liv och hälsa för att inte nämna egendom är befängt.

    Någon skrev kommentar om hundförare tidigare. I avtalet ligger hundförare i lönegrupp C tror jag. Oavsett så ja hundförare får inte tillräcklig uppskattning men det får ingen.

  7. Emil:
    26 november, 2020

    Svar till Janne Nilsson:

    Med tanke på dom senaste årens utveckling för vårat OB så tror jag att både Transport och arbetsgivarna tycker att vi ska vara nöjda att vi ens får någon ersättning alls för att vi offrar tid ihop med familj och vänner för att jobba kvällar, nätter, helger, jular, nyår och midsomrar.

    Vi ska helt enkelt vara nöjda och tacksamt buga och bocka för att vi har ett jobb att gå till. Att vi vakter ens ska inkluderas i ett fack där det är väldigt uppenbart att vi vakter och våran situation är extremt lågprioriterad. Trots att vi är den näst största arbetsgruppen inom detta förbund.

  8. Janne Nilsson:
    26 november, 2020

    Ligger en ökning våra rent pinsamma OB-ersättningar i "förhandlingsskålen"?

  9. Jesper Bogentoft:
    22 november, 2020

    Att tro att företagen självmant skulle betala någon form av kompensation för corona tiden är högst osannolikt.
    När betalade branchföretagen senast ut något av egen fri vilja?
    Ta tag i hund avtalen.
    Vi på Sveriges största bevakningsföretag har inte ens ett hund avtal.
    Polisen som är klar med sitt avtal höjde ersättningen för hundförare från 1770 till 3240kr.
    Idag har en hundförare lägre ersättning än 1996. Är det rimligt. Detta hjälps dessutom pga av att hundförare inte ens finns med som lönegrupp. Vi är alla väktare på pappret. Varken mer eller mindre. Detta ger företagen oerhört stor makt när det kommer till våra ersättningar.
    Men som sagt. Securitas har inte ens ett hund avtal. Hur skrämmande är inte det.

  10. Micke:
    21 november, 2020

    Kan vi, som är medlemmar, få se denna kravlista från transport?

Lästips:

Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

DSV tar över Schenker – stor oro bland anställda

Åkeri. Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.

9/9 – vi är här för att höra er, yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Teknik & trafik
Så här skulle e-metanolfabriken se ut. Men det blir ingen fabrik. Illustration: Öviks Energi

Satsning på grönt fartygsbränsle avbryts

Sjöfart & flyg. Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Rekordrättegång väntar i Think Pink-härvan

Miljöbrott. Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)

Strul med nya kurser för ordningsvakter

Bevakning. Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Elmia Lastbil 2024

Samling för branschen

Åkeri. Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Arbetsgivare stämmer Transport för sympativarsel

Konflikt. Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Elmia Lastbil 2024

Transport på plats på Elmia

Åkeri. Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Civila kontrollanter kvar hos Västtrafik

Bevakning. De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.

CSG:s rekonstruktion har stoppats

Bevakning. Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.

Pride 2024 är i gång!

Facket. Transport är på plats på årets Pridevecka i Stockholm. Festivalen startade på måndagen och avslutas med traditionsenlig parad på lördag.