Arbetsförmedlingen hjälper arbetsgivare sänka löner

”Vi hjälper dig att sänka dina lönekostnader” Rubriken på Arbetsförmedlingens hemsida får Transports lokalombudsmän att se rött. Statens frikostiga bidrag leder till att unga, sjuka och funktionshindrade utnyttjas och att seriösa företag slås ut i osund konkurrensen, menar de.

– Rekryteringen handlar mycket om bidrag och jag upplever en ny ton gentemot arbetsgivarna. Jag tycker inte att Arbetsförmedlingen ska marknadsföra sina bidrag så aggressivt, utbrister lokalombudsman Anna Ryding på Transports avdelning 19 i Västerås.

Lokalavdelningen jobbar aktivt inom Transports rikstäckande projekt för att för försöka förbättra villkoren inom den överetablerade taxibranschen, där förare tvingas jobba långa dagar för att få ihop till något så när drägliga löner.

Det arbetet får Anna Ryding att reagera över formuleringen på Arbetsförmedlingens hemsida, om att arbetsgivarens lönekostnader ”inte behöver överstiga 3 500 kronor i månaden om du anställer en långtidsarbetslös ungdom som får en månadslön på 20 000 kronor”.

Ombudsmannen är kritisk till vad hon uppfattar som ett utbrett missbruk i taxinäringen av bidragsformer som nystartsjobb, lönebidrag och jobbgaranti. Stöd som regeringen skapat i syfte att få ut fler människor på arbetsmarknaden.

En undersökning som Transportarbetaren gjorde i slutet av 2012 visar att Arbetsförmedlingen på tre år beviljade sammanlagt 6 000 lönebidrag och nystartsjobb i taxibranschen. Hela näringen omfattar cirka 15 500 taxibilar. Det betyder att i genomsnitt fyra av tio bilar körs av bidragsanställda förare, under kortare eller längre perioder. Något som snedvrider branschen.

Anna Ryding betonar att hon inte är motståndare till att människor, som har det svårare att ta sig in arbetsmarknaden, får stöd och hjälp.

– Alla ska ha rätt till arbete och bidrag ska finnas, där det verkligen behövs och gör nytta. Men inom taxinäringen har nystartbidraget blivit rena katastrofen. Seriösa arbetsgivare slås ut, lämnar plats för mindre nogräknade och branschen försämras ytterligare.

– Stödet måste följas upp och kontrolleras bättre. Med dagens marknadsföring lockar Arbetsförmedlingen inte till sig goda, seriösa arbetsgivare, menar hon.

På sin webb, www.arbetsformedlingen.se, skriver myndigheten att en stor del av förmedlingens arbetssökande varit utan jobb länge, ”en del är språksvaga, vissa har en funktionsnedsättning, andra saknar arbetslivserfarenhet eller den rätta utbildningen. Men att de inte kan gå för fullt innebär inte att de inte kan jobba, tvärtom, de vill inget hellre. Och har de inte full arbetsförmåga så kompenserar vi dig ekonomiskt för det. Arbetsförmedlingen står för kostnaden … Vi har lönebidrag, anställningsstöd och tillgång till arbetshjälpmedel om så behövs.”

Avslutningsvis erbjuder myndigheten:

”behöver du betänketid har du stora möjligheter att pröva personen upp till ett halvår som en praktikant. Helt utan kostnad!”

Anna Ryding kommenterar:

– Chaufförerna, som anställs jobbar hårt, men har ändå svårt att få ihop till en lön som går att leva på. När det statliga bidraget tar slut får förarna ofta gå och nya tas in.

Ombudsmannen har tagit upp frågan med riksdagsman Pia Nilsson (S) i Västmanland. Tillsammans med partikamraterna kommer hon att ta upp ämnet i en skriftlig fråga, riktad till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

I Västmanlands läns Tidning, VLT, säger Pia Nilsson:

– Nystartjobb ger jobb, men till vilket pris? Hotell- och Restaurang har samma problem. Vad blir det härnäst, frisörer?

I VLT försvarar chefen för Arbetsförmedlingen i Västerås, Kauko Leppälä, nystartjobben som både en rättighet och möjlighet, och förklarar att särskilda branscher inte kan lyftas bort från systemet.

– Nystartjobben har öppnat dörren för många som inte haft ett arbete. 36,5 procent av dem som fått bidraget har faktiskt jobb 90 dagar efter att bidraget upphört. Det har gett referenser och egen försörjning, säger hon.

På Transports avdelning i Jönköping instämmer lokalombudsman Tommy Jonsson i Rydings kritik. Han menar att statens bidrag leder till att redan utsatta utnyttjas och att löner och villkor dumpas.

Arbetsordningen vid bidragsanställningar är sådan att Arbetsförmedlingen begär samråd med facket och att ombudsmännen får yttra sig över praktik, lönebidrag och jobbgaranti.

– Men nystartsjobben ser jag aldrig villkoren för, säger Tommy Jonsson.

I flertalet fall har han varit negativ och avrått från anställning:

– Men det spelar ingen roll vad vi i facket säger. På Arbetsförmedlingen gör de som de vill ändå.

Ombudsmannen ger ett färskt exempel med en ung man, anställd via jobbgarantin. Han skulle arbeta 36 timmar i veckan, på två dagar.

– Det innebär arbetspass på 18 timmar. Så stod det svart på vitt från Arbetsförmedlingen!

Medlemmar som känner sig lurade vänder sig till Transport och lokalombudsmännen, som får kontakta arbetsgivare med lönefordringar. Samma företag dyker upp om och om igen och borde stoppas, anser Tommy Jonsson.  Han är förvånad över att Arbetsförmedlingen inte reagerar över det han upplever som utnyttjande av bidragssystemen.

– I mina ögon innebär Arbetsförmedlingens rubrik, ”sänk dina lönekostnader”, lönedumpning. Att bjuda ut anställda ”helt utan kostnad” låter ju nästan som när man auktionerade ut föräldralösa barn och hjon till lägstbjudande förr i världen. Det gör mig så arg.

 

Fotnot. I ett inslag i SVT avvisar Arbetsförmedlingens chef i Jönköping, Claes Svahnström, fackets kritik mot de statliga bidragen och menar att omdömet är hårt. Han uppfattar inte att arbetsgivare medvetet utnyttjar bidragssystemet och hävdar att arbeten med lönebidrag kontrolleras mycket noga, liksom att avtal följs.

Däremot medger Svahnström att små företag, dit arbetssökande anvisas med lönebidrag, kan sakna kollektivavtal och att Arbetsförmedlingen i stort litar på uppgifterna som bolagen lämnar in beträffande nystartsjobb.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Johan Lindholm

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbrednigens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.