
AD: Hamnarbetarförbundets strejk får fortsätta
Juridik. Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder i svenska hamnar är inte olagliga. Det slår Arbetsdomstolen (AD) fast i ett beslut efter prövning.
Sveriges Hamnar lämnade förra veckan in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen rörande Hamnarbetarförbundets (HF:s) stridsåtgärder – olovliga då de strider mot fredsplikten, enligt arbetsgivarparten.
I fredags möttes parterna i domstolen vid ett så kallats särskilt möte. Tidigare i veckan hade HF:s medlemmar inlett strejken, den första av en rad varslade stridsåtgärder.
Arbetsdomstolen har gjort en interimistisk prövning och tagit ett beslut som alltså gäller tills tvisten slutligen är prövad.
Det betyder att Sveriges Hamnar inte fått gehör för sin önskan att Arbetsdomstolen stoppar Hamnarbetarförbundets varslade stridsåtgärder.
AD har inte funnit att stridsåtgärderna har till syfte att tränga undan det befintliga avtalet; hamn- och stuveriavtalet, som Transportarbetareförbundet träffat med Sveriges Hamnar.
Både Transport och Hamnarbetarförbundet har förhandlat om nya kollektivavtal för stuveriarbetare under våren. Och båda fackförbunden hade varslat om stridsåtgärder som skulle inledas samma dag.
Men tisdagen den 20 maj gjorde Transport och Sveriges Hamnar en överenskommelse om nytt kollektivavtal för kommande tvåårsperiod.
Fler stridsåtgärder väntar
Medan Transportarbetareförbundet till följd av det nya avtalet blåste av de varslade stridsåtgärderna vidgade HF sitt varsel. Det omfattar nu också strejk vid vissa hamnföretag mellan den 30 maj och den 5 juni.
Arbetet påverkas i en rad hamnar i landet där det andra facket som organiserar stuveriarbetare har medlemmar, bland annat i Göteborg, Karlshamn, Sundsvall, Halmstad och Piteå.
Arbetsgivarparten har i sin stämningsansökan fört fram att Hamnarbetarförbundets är olovliga och strider mot fredsplikten då det redan finns ett avtal.
Transports avtal, hamn- och stuveriavtalet, är ett så kallat förstahandsavtal. HF:s avtal, kajavtalet, är ett andrahandsavtal. Enligt Sveriges Hamnars stämningsansökan syftar HF:s konfliktåtgärder till att tränga undan Transports avtal.
Det är något som HF helt tillbakavisat. I stället menar företrädare för det andra hamnfacket att det enbart handlar om organisering, med syfte att reglera förhållandena mellan HF och arbetsgivarna.
Liksom Transport gjorde har HF i årets avtalsrörelse drivit kravet på att minska användningen av bemanningsanställda i hamnarna. HF har dessutom krävt stärkt skydd för fackligt förtroendevalda.
Onsdagen den 21 maj strejkade Hamnarbetarförbundets medlemmar mellan klockan 12 och 18 i samtliga svenska hamnar. Dagen efter inledde HF strejker på vissa företag i Göteborgs hamn, liksom i hamnarna i Gävle, Karlshamn, Stockholm, Sundsvall och Umeå.
Hamnarbetarförbundet har vidare varslat om strejk och andra stridsåtgärder – bland annat övertidsblockad – framöver för hamnarna i Halmstad, Helsingborg, Malmö, Söderhamn, Luleå och Piteå.