Snabbkoll: Påverka

7 sätt att göra sig hörd

Snabbkoll. Trött på oschyst konkurrens? Är förskolan som ett skämt? Har det gått för långt när strejkrätten ska utredas? Självklart ska du rösta på det parti som du tror gör rätt. Men det finns fler sätt att påverka!

1. Skriv en insändare eller debattartikel

Tänk efter vad du vill säga, formulera dig konkret. Skicka till din lokala eller regionala tidning. Eller välj en branschtidning som bevakar just din fråga, kanske Transportarbetaren.

 

2. Tipsa medier om det som upprör dig

Gärna med ett handfast case, du själv eller någon annan som drabbats. Det kan till exempel handla om beslut från försäkringskassa, arbetsförmedling, kommun, Transportstyrelsen … Det kan vara en händelse på jobbet som får konsekvenser, i barnens skola, på vägarna. Tänk brett: Vänd dig till dagstidningar, radio, din lokala tv-kanal, facklig press, branschtidningar. Och var beredd att själv vara med i en artikel, ett radioinslag eller på tv.

 

3. Facebooka debattinlägg, artiklar, tv-inslag

… som följer din linje. Gör det i grupper inom det område det handlar om, och jobba på att själv få inflytelserika följare. Eller använd Twitter för att sprida dina åsikter. Kommentera, kommentera, kommentera – både på sociala medier och traditionella mediesajter. Tänk på att aggressiv ton och hat eller hot förmodligen inte övertygar någon som inte redan tycker exakt som du.

 

4. Ta direkt kontakt med en politiker som har inflytande

Försök få ett möte. Berätta, kom med exempel, var beredd att resonera, var inte alltför arg. Gamla socialministern Bengt Westerberg har beskrivit hur ett möte med en multihandikappad och klok person gjorde honom övertygad om att personlig assistans verkligen behövdes. Efter samtalet drev han på 1990-talet igenom reformen (den som just har utretts igen, med ett resultat som väckt protester).

 

5. Ta steget och engagera dig i politiken

… facket eller en intresseorganisation. Gå på möten. Kanske kommunfullmäktige för att lyssna och lära. Tänk sedan igenom vad du tycker, slipa argumenten och träna på att framföra dem inför människor på de möten du själv kan yttra dig. Ta stöd och hjälp av någon du litar på som kan fungera som förebild och mentor. En människa som kan vässa dina argument och lotsa dig fram till rätt personer.

 

6. Ställ upp! Hitta ditt parti och ta på dig uppdrag

Var beredd på att du kanske inte hamnar i riksdagen direkt. Demokratin kan kännas trög och långsam ibland, men tänk på hur det skulle se ut utan den.

 

7. Eller starta ett eget parti

Har du hört talas om Agneta Dreber som på 1970-talet klagade på rivningsvågen, bilismen i Stockholm och mycket annat för sin granne, som råkade heta Lisbeth Palme? Grannen tyckte att hon skulle engagera sig politiskt i stället för att gnälla. Resultatet blev att Agneta Dreber och några andra bildade Stockholmspartiet som snabbt blev en maktfaktor i staden, och satt kvar i kommunfullmäktige i mer än ett decennium. För stockholmarna är partiet fortfarande synonymt med den omfattande utbyggnaden av cykelbanor som startade under dess storhetstid.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.