Gustaf Järsberg. Foto: Lilly Hallberg
Close
Gustaf Järsberg tycker inte att någon ska behöva tåla en tuff jargong på jobbet.
Close
Respekttrappan

”Vi använder redan olika modeller i arbetsmiljöarbetet”

Arbetsmiljö. När medlemmar hör av sig till sin avdelning eller sina skyddsombud är arbetsmiljöproblemet ofta redan stort och infekterat. Gustaf Järsberg är central arbetsmiljösamordnare på Transport och berättar att det finns flera modeller att ta till hjälp.

– Vi använder redan olika modeller i arbetsmiljöarbetet, till exempel Prevents modell Inkludo och OSA-guiden som tagits fram av Tya (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd). Det är modeller som också adresserar liknande frågor som tas upp i Respekttrappan, säger Gustaf Järsberg.

Prevent är en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Guider och modeller som Prevent tar fram är godkända av parterna.

Även bevakningsbranschens egen yrkes- och arbetsmiljönämnd, Bya, jobbar med de här frågorna. För Transports medlemmar finns det alltså en hel del modeller och guider att ta hjälp av.

Hur fungerar det då?

– Jag tycker att modeller kan vara ett bra hjälpmedel. Det är ofta känsliga och komplexa frågor det handlar om och då är de till ett stöd. Problemet är att arbetsgivarna är dåligt bevandrade i att använda någon modell över huvud taget.

Arbetsgivarens ansvar

Arbetsgivaren har ett uttalat ansvar för arbetsmiljön, både den fysiska och den psykiska. Personalen ska också ges kunskap om hur man undviker risker och det är arbetsgivarens ansvar att ge de den kunskapen.

– Även om det står tydligt i lagen är det samtidigt svårt ute i verkliga livet, helst i stressade situationer. Då är det lätt att skylla på att det sitter i väggen eller att utse en syndabock. Det är viktigt att komma ihåg att se individen och att lyfta problemet till organisationen. Det är inte okej att säga att vi har den här jargongen och du får tuffa till dig. Då är det nog jargongen som måste ändras.

Goda exempel

Gustaf hör sällan ifrån arbetsplatser där allt är bra. Några goda exempel har han ändå.

– Några avdelningar har jobbat framgångsrikt med att ändra en förlegad kultur och tagit ner nakenbilder och förstått vikten av vad och hur man pratar. Vi verkar i en mansdominerad bransch och det är roligt att vi nu ser fler kvinnor som utbildar sig inom vårt område. Då måste vi också ha inkluderande arbetsplatser där alla får rum, säger Gustaf Järsberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Jobbigt leva i dyra tider

Ledare. Dödsiffran är den högsta sedan 2011. Till sista juli år hade 28 personer mist sina liv när de har utfört sina arbetsuppgifter. En trend som absolut inte ska peka uppåt.

oakim Pagels, docent i aerosolteknologi, Lunds tekniska högskola. Foto: Robert Olsson

Forskning om skadliga partiklar på jobbet

Arbetsmiljö. Eldrivna fordon är ofta tyngre. Men det saknas tillräck kunskap om vad det innebär för spridningen av farliga partiklar på arbetsplatserna. Afa Försäkring har beviljat 4,9 miljoner för att forska på saken.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Kultur
Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.