Mikael Gustafsson vid helikopter (tv) och porträttbild (th)
Close
Mikael Gustafsson ville upp för att få dyka ner. ”I USA följde jag stora torrsprickor, gick ner och flög i jättedalgångar. Landskapet var makalöst!”
Close
Månadens medlem

Varför inte helikopterpilot?

Drömjobbet. Uppsägningarna duggade tätt i Göteborgs hamn. Mikael Gustafsson klarade sig, men kände ändå att stämningen tog stryk, att det var dags för något nytt. Varför inte bli helikopterpilot?

Sagt och gjort. Hamnarbetaren Mikael Gustafsson lyfte luren och ringde Svensk pilotutbildning: Hur ska jag göra? Vad krävs? Han klarade första pilottestet och jublade. Men sedan fick Mikael, som gått industriprogrammets svetsarutbildning, börja nöta skolbänk.

Han läste in matte C, fysik A och engelska vid vuxengymnasiet på kvällstid. Plockade fram böckerna på alla raster och lediga stunder. Lät kollegornas gliringar studsa.

– Det gick faktiskt lite lättare än jag trott, blev lite mindre tv-tid bara. Jag pluggade när barnen lagt sig.

Så började själva helikopterutbildningen, praktisk och teoretisk, med den privata pilotlicensen som första mål. All litteratur var på engelska och Mikael plöjde allt från meteorologi till mekanik, navigation och aerodynamik, som talar om varför en helikopter flyger.

– Teorin var jättetuff, innan man kom in i den. Allt gick i ett väldans tempo med prov på prov på prov, först på skolan och sedan på Luftfartsverket. Man måste bli godkänd på en kurs innan man fick gå vidare till nästa.

Mikael tog sig igenom och äntligen fick han börja flyga själv. Ändå var han inte nöjd. Han siktade på att bli kommersiell helikopterpilot, så han läste vidare. Fast Mikael behövde fler flygtimmar med instruktör också, så familjen packade och for till USA. I sex veckor.

Där är flygtimmarna billigare och småflygplatserna fler.

– Barnen turades om att följa med mig i helikoptern. Vi åkte till alla möjliga ställen, landade, och köpte glass. Flög vi norrut var det bergigt, söderut var det slättlandskap.

Att få dyka ner och följa flodernas lopp var höjdpunkten.

– Vilket landskap, helt makalöst! Så underbara flygningar får jag nog aldrig uppleva igen.

Mikael Gustafsson satsade 700 000 kronor på att nå drömjobbet, men är kvar i hamnen, och trivs. Han har sökt, men inte fått napp som helikopterpilot och flyger nu mest släktingar och vänner, som vill fira ett eller annat.

– Utbildningen var värd varenda krona. Det var nog den roligaste tiden i mitt liv.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Skäggig man slukar eld i gångtunnel

”Att sluka eld är inte så svårt”

Eld & lågor. Henrik Tynnhammar är skyddsvakt på dagen. På kvällen är han gycklare och eldslukare.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.