Close
Thomas Belvén kämpar med soporna i snösmockan.
Close
Hallå där!

Thomas Belvén

… sopgubbe som körde hushållssopor i Vallentuna när snöovädret slog till i veckan.

Hur har din arbetsvecka varit?

– Tuff! Det känns i axlarna och min tennisarmbåge ilar och värker. Men i måndags åkte jag inte ut i snökaoset, av säkerhetsskäl för både mig och mina medtrafikanter. Mina vägar skulle ändå inte varit framkomliga. Jag tog beslutet ihop med min närmaste chef.

Var kör du?

På landet, i utkanten av kommunen. Därför kallas min bil ”landetbilen”. 90 procent av tiden jobbar jag själv, hämtar i snitt 400 kärl och kör 12 mil om dagen. Fast den här veckan har vi varit två, det har verkligen behövts.

Hur har snöröjningen skötts?

– Jag kör mest på vägföreningars vägar och där är det dåligt plogat. De tänker inte på att vi och posten ska fram. Förra vintern mötte jag en kund vid ett säteri och sa: Ni måste ploga och sanda. Vi gör inte det på den här vägen, svarade han. Vill du ha dina sopor hämtade så måste du det, sa jag. Sedan blev det sandat. Ha ha, fint ska man bo men hålla efter vägen så att sopgubben kommer fram, det skiter jag i.

Har du tagit dig fram sen?

– Ganska bra fast det varit snövallar på uppåt en halvmeter på vissa ställen. Jag fick på dubbade vinterdäck i tisdags. I torsdags fick vi hoppa över en hämtning fast en del kunder har varit jätteduktiga på att skotta.

Vad säger husägarna?

– De kan nog tycka att de har en gnällig sopgubbe. De har varit väldigt gynnade, många har haft flera kärl stående fast de bara betalat för ett abonnemang. I början, när vi tog över från ett annat företag, var det kaos och ledningen sa: Ta allt ni ser.

Hur sköter hushållen sin sopsortering?

– Generellt sett är de väldigt dåliga på att sortera. Glas, plåt, el, plast, wellpapp – allt slängs i samma kärl. Det värsta jag varit med om är när någon slängt glödande kol och aska i hushållssoporna. Det glödde i vaggan men som tur var fick jag tag i en vattenslang hos grannen och kunde släcka den.

Är du en gnällig sopgubbe?

– Näe, jag brukar inte klaga, jag biter ihop och jobbar på så länge det går.

Har du någon hälsning till oss som fyller sopkärlen?

– Våga prata med din sopgubbe! Fråga: Vad kan jag göra för att underlätta ditt jobb? De flesta av oss är trevliga. De som pratat med mig har fått en helt annan bild än de kanske hade innan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Gemenskap på jobbet. Illustration: Ingrid Fröhlich

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.