Debatt

Ta tag i det som plågar taxi

Debatt. Taxibranschen har en viktig funktion när det gäller att erbjuda säkra och pålitliga transporter till människor. Trots denna viktiga roll har branschen ställts inför djupgående strukturella utmaningar som har haft negativa konsekvenser både för förare och taxibolag.

Vi anser att det är dags för den SD-understödda regeringen att gå från ord till handling för att ta tag i utmaningarna inom taxibranschen och genomföra en omfattande översyn för att skapa en välfungerande och hållbar bransch.

Efter taximarknadens avreglering på 1990-talet har branschen befunnit sig i en negativ spiral. Experter pekar ut flera grundläggande problem som tuffa arbetsvillkor och ökande förarbrist. Även tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn har liknat avregleringen vid kaos. Medier och parterna på arbetsmarknaden har belyst problem inom branschen, såsom prisdumpning, kvalitetsbrister och förarnas osäkerhet. Branschen har dessutom kämpat med utmanande arbetsvillkor och oreglerad konkurrens, vilket har lett till många taxiåkeriers ekonomiska problem.

Transportarbetareförbundets 2013-undersökning ”Taxibranschen i Sverige” blottlade branschens brådskande problem. Över 1 000 taxiförare över hela landet deltog och belyste extrema utmaningar som tuffa arbetsvillkor, långa arbetsdagar och osäkra löner. Dessa utmaningar är lika aktuella i dag och kräver politisk handling.

Den nya delningsekonomin och teknologins framsteg har lett till att nya aktörer har trätt in på arenan, inklusive företag inom ”gig-ekonomin”. Vissa av dessa har anklagats för brottslig verksamhet, medan andra existerar i en gråzon. Förare som arbetar för dessa aktörer saknar ofta grundläggande rättigheter och skydd som traditionellt har säkerställts genom kollektivavtal. Detta innebär avsaknad av förmåner såsom sjukförsäkring, pension och andra sociala skyddsnät. Denna brist på stabilitet och osäkerhet skapar ekonomisk otrygghet för de anställda och deras familjer, samt hotar med en framtid av fattigdom för pensionärerna.

I Stockholmsregionen visar Taxi Stockholm vägen genom att erbjuda sina anställda rättvisa arbetsvillkor och kollektivavtal. De genererar arbetstillfällen och utgör ett exempel på ansvarsfull drift av taxiverksamhet.

Tyvärr hotas de av oseriösa aktörer som, som tidigare nämnts, understödjer arbetslivskriminalitet. För att säkra en rättvis och hållbar bransch måste dessa utmaningar tacklas beslutsamt.

En ytterligare utmaning inom taxibranschen är rekryteringsbehovet för att möta den ökande efterfrågan på taxitjänster. Det är viktigt att säkerställa en tillgång på välutbildade och kompetenta förare samtidigt som branschen anpassar sig till teknologiska framsteg och hållbarhetskrav. Genom att erbjuda attraktiva utbildningsmöjligheter och arbetsvillkor kan branschen fortsätta att locka nya förare.

Vi anser att det är nu hög tid för regeringen att agera och ta itu med utmaningarna som plågar taxibranschen. Genom en omfattande översyn kan regeringen ta itu med de strukturella problemen och skapa en hållbar och ansvarsfull bransch. Genom att säkerställa rättvisa arbetsvillkor och trygghet för de anställda kan vi säkra taxibranschens roll som en kritisk del av det offentliga transportnätet och möta medborgarnas behov av säkra och pålitliga transporttjänster.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Henrik Larsson:
    8 november, 2023

    riktigt bra åsikter. Jag håller helt med.

Lästips:

De flesta mötesdeltagare följde samtalen digitalt. Foto: John Antonsson

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mhamed Åkahim, Mahmond Idris Alamin och Mahmut Muzappar. Foto: Johm Antonsson

Hjälper du polisen, taxichaufför?

Enkät. Polisen har bett taxiförare att vara uppmärksamma och ringa 112 om de ser misstänkta personer. Det har hänt att ungdomar tagit taxi till bensinstationer för att fylla petflaskor och dunkar med bensin och starta bränder, som en del i gängkrig och kriminalitet.

På bilarna skyltar Skånetrafiken med miljöansvar. Men i verkligheten rullar fordonen tomma åtskilliga mil eftersom chaufförerna hålls utanför körplaneringen, menar en förare. ”Chaufförerna har som andra rätt att få rast”, säger Anders Palmqvist, Transport.

”Ohållbart för färdtjänstförarna”

Färdtjänst. Skånetrafiken ”bombar” färdtjänstförarna med körningar utan att ta hänsyn till att de behöver ta lunch, rast och kisspaus. Transports regionala skyddsombud i Malmö är kritiskt.

Samhällets problem blir folkrörelsernas utmaningar

Folkrörelser. Det är märkligt tyst. Tyst kring att folkbildningen är under attack. Den rörelse som byggt Sverige. Det Sverige vi varit så stolta över. Jag säger varit, för jag är inte så stolt nu när snus och plastpåsar blivit viktigare än folkbildning.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Enda kvinnan ombord

Jämställdhet. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

Kollektivavtal eller slaveri

Den svenska modellen. På fackliga grundkurser är kursledarens första fråga så gott som alltid: – Vilken är lägstalönen i Sverige? Händerna som far upp i luften är många, liksom buden: Trettontusen, tjugosjutusen!

Ur led är tiden

Livet. ”Ur led är tiden”, vad menas egentligen med de orden? Från början myntade av William Shakespeare. Tiden är vad den är och går inte att ändra på vad vi än gör. Kanske är de där orden bara ett sätt att markera att något gått åt helvete och blivit en ”utmaning”.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Skrivandet är en viktig pusselbit i Alexandra Einerstams liv, men hon drömmer inte om att försörja sig som författare. Hon vill fortfarande ha båda fötterna på jorden. ”Vissa politiker har aldrig haft ett riktigt jobb eller varit i ett fikarum. De blir världsfrånvända.” Foto: Kamilla Kvarntorp

Locket på är inte lösningen

Bevakning. Inom varje bransch finns det rötägg och bevakningsbranschen är inget undantag. Att använda ett eller ett par rötägg för att döma ut en hel yrkeskår är både lättvindigt och respektlöst. Men om det inte rör sig om några rötägg, utan hela avdelningar, kanske hela företag, kan vi inte sopa det under mattan.

Var lite snäll mot dig själv!

Självmedkänsla. De flesta av oss hyser medkänsla – att känna för någon utan att dela dennas känsla. Medkänsla ska inte förväxlas med empati som är förmågan att känna med andra (och kan vara slitsamt och inte alltid så konstruktivt).

Egon tar över i de offentliga rummen

Spaning. Känner ni till radioprogrammet Spanarna? En programledare och tre så kallade spanare försöker avläsa trender i vår vardag och kommer med visioner för framtiden. Här kommer min spaning.

Nytt år och nya insatser

Ordförandeord. Visst är det så att uttrycket ”nytt år och nya insatser” är ett ganska vanligt uttryck. Till viss del kanske det stämmer även om det fackliga arbetet oftast består av envetet och målinriktat arbete.

Arbetaren ingen förbrukningsvara

Debatt. I skrivandes stund har, enligt Arbetsmiljöverket, 65 arbetare dött i sitt arbete. Arbetare som gått till arbetet i vanlig ordning men som inte kommer hem igen. Familjer som väntar förgäves på att de ska sitta som en hel familj vid middagsbordet.

Dödligaste året på över ett decennium

Ledare. Året började kallt och med rejäla snösmockor i hela vårt avlånga land. Det ställde till det ordentligt på stora som små vägar. Vägsträckor där trafiken stått stilla i upp till ett dygn och där personer i närområdet kommit till undsättning med mat och varma filtar.

Stå upp mot högerns angrepp på arbetarrörelsen

Debatt. Den samlade högern med Tidöpartierna, SD och Timbro i spetsen angriper arbetarrörelsen på bred front för att rasera det arbetare, med gemensamma krafter, byggt upp under mer än hundra år. Hela arbetarrörelsen, politiken, fackföreningarna och folkbildningen måste enas i motståndet mot angreppet på vår framtid.

Var lite snäll mot dig själv!

Krönika. De flesta av oss hyser medkänsla – att känna för någon utan att dela dennas känsla. Medkänsla ska inte förväxlas med empati som är förmågan att känna med andra (och kan vara slitsamt och inte alltid så konstruktivt).

Den här kampen kan vi inte förlora!

Ledare. Under den senaste tiden har det fackliga fokuset nästan uteslutande hamnat på IF Metalls kamp mot TM Sweden (Tesla Sverige) angående ett kollektivavtal. Vi var först ut i LO-familjen med sympativarsel. Vi stängde ner de svenska hamnarna för lossning och lastning av Teslor.

Schysta villkor åt alla!

Ledare. Året är snart slut och mycket har handlat om kollektivavtalsförhandlingar. Nästan alla har fått nya avtal och med det löneökningar och andra ersättningar. I de allra flesta fall har förhandlingarna avlöpt utan större gupp.