Sofia Sjunfors
Close
”Jag är lite dålig förlorare så jag ger 110 procent på strong woman-tävlingarna”, säger Sofia Sjunfors. Hennes man och barn hänger med och hejar.
Close
Månadens medlem

Starkaste kvinnan i Dalsjöfors

Strongwoman. Blåmärken på över- och underarmar, lår, ja, lite varstans. Senaste tävlingen har satt tydliga spår på terminalarbetaren Sofia Sjunfors kropp. Men det får man räkna med om man siktar på att bli stark, säger hon. Riktigt stark.

Det handlar om strongwoman-träning, som går ut på att lyfta tungt. Och då snackar vi inte vikter på vanliga gym utan traktordäck, jättekulor (atlasstenar på flera hundra kilo), stockar (stockpressar), öltunnor, sandsäckar och allehanda hopsvetsade tyngdställningar.

Några av dem kallas ”väskor”, för att man lyfter en i varje hand och kämpar sig fram på ”bondpromenad” – så kallad ”farmers walk”.

Sofia visar runt i en ombyggd lada, några kilometer ut på landet från Dalsjöfors utanför Borås. Förr rymde den kor, men nu huserar Sofia och strongman-killarna hon tränar ihop med bland de udda redskapen. Än så länge är hon ensam tjej. Det är helt okej, men hon hoppas att fler kvinnor ska förstå tjusningen och haka på.

Sofia Sjunfors
”Man utmanar sig själv, satsar allt man har för att ge max”, säger Sofia Sjunfors.  Foto: Justina Öster

Träningsformen kom i Sofias väg för något år sen, av en slump.

– Eftersom jag är lite bredaxlad och stor har jag alltid tyckt att jag inte passar in riktigt. Men med strongwoman kände jag direkt: Det här är rätt.

Hon gillar att bygga upp styrkan med ”lite otympliga saker”.

– Det är väl inte så ofta annars man välter ett däck på 275 kilo?

Träningen kräver mycket utrustning. Sofia plockar fram platta skor för pressövningar ur väskan. Knäskydd, bälte, armbågs- och handledsskydd. Remmar för lyften, kalk för greppet och så klister – för kloten. Stenarna, säger Sofia.

Mycket handlar om grepp och teknik. Hon utvecklas hela tiden och har mycket hjälp av killarna, som visar.

– Det finns nog ingen som kan säga att den är fullärd. Varje gren kräver sin egen teknik, som man måste lära sig. Att få hjälp är viktigt, så att man inte gör fel. Skada sig kan man, absolut, säger Sofia, men än har hon klarat sig. Rädd är hon inte. Hon strongwoman-tränar en eller ett par gånger i veckan, har tänkt det ska bli mer. Fast förutom terminaljobbet i Borås, driver hon ett eget ”vanligt” gym.

Sofia beskriver nervositeten och adrenalinpåslaget vid tävlingarna, när hon väntar på sin tur:

– Min nära vän står intill, ropar och peppar. Jag mår nästan dåligt, men så försvinner jag in i en bubbla och hör ingenting. Allt fokus är på: Nu kör jag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Jimmy Liljensöe trivs med att köra timmerbil och möta ut­maningarna – ensam i skogen. Foto: Justina Öster

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.