Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.
Close
Stampens stora sparpaket betyder slutet för utdelning av papperstidningar på flera håll – och att många tidningsbud på distributionsbolaget VTD riskerar att förlora jobbet. (GENREBILD)
Close

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) levererar morgontidningar och paket till 800 000 hushåll, från Strömstad i norr till Laholm i syd och Alingsås i öst. För många prenumeranter utanför tätorterna i Västsverige kommer det snart inte vara möjligt att få ”sin” morgontidning hemburen.

Då allt färre prenumererar på papperstidningen blir kostnaden för distributionen per tidning allt högre. För hög, enligt VTD.

– Vi gör en översyn av hela vårt område. Hela samhället förändras, allt fler kunder efterfrågar digitala prenumerationer, säger VTD:s vd Annika Nyberg till TTELA.

Tidningen TTELA har sitt spridningsområde i fyra kommuner: Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet. Från och med den 1 november i år slutar VTD att köra ut tidningen till omkring 700 prenumeranter, boende i glesbefolkade delar i spridningsområdet.

Neddragningen drabbar tidningsbuden.

– Ja, tyvärr, vi har en övertalighet. Drygt 25 anställda måste sluta, det är nästan halva styrkan, säger Annika Nyberg.

Men vd:n på VTD säger också att distributionsbolaget inte helt ska upphöra med utdelningen av papperstidningar:

– Målsättningen är att få lönsamhet i vår verksamhet så att vi kan hålla i gång distributionen av tidningar så länge som möjligt.

Fler yrkesgrupper

Men det är inte bara tidningsbuden som främst delar ut TTELA som drabbas. Samtliga 16 tidningstitlar som distribueras av VTD berörs på liknande sätt.

VTD ingår i koncernen Stampen Media, som genomför ett stort sparpaket för närvarande. Orsaken är en kraftigt vikande annonsmarknad – de första sju månaderna i år minskade Stampens annonsförsäljning med 30 miljoner kronor jämfört med samma period 2022. I augusti var tappet ytterligare tio miljoner kronor.

Varslen inom koncernen väntas slå brett, mot såväl bemanning på redaktioner, tidningarnas övriga avdelningar som distributionen.

Det var vid ett informationsmöte den sista augusti som Stampen Medias vd Johan Hansson meddelade att bolaget måste genomföra besparingar som innefattar en neddragning av antalet anställda i koncernen.

Alingsås Tidning är en av titlarna inom Stampenkoncernen.

– Det är ännu inte klart hur sparpaketet kommer påverka, men det kommer troligen klarna inom de närmaste veckorna, säger Per Anger, chefredaktör och ansvarig utgivare för Alingsås Tidning.

Klart är däremot att utdelningen av papperstidning upphör redan den 17 oktober. Det gäller hushåll utanför tätorterna; Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Berörda prenumeranter i hela Västsverige har fått information om vad som gäller för just deras tidning.

Stampen Media skriver på sin hemsida också hur bolaget erbjuder sig att ”stötta” vid övergång till digital läsning i samband med att ”vårt distributionsbolag VDT, Västsvensk Tidningsdistribution, kommer att genomföra förändringar i sin distribution”.

Förändringar som för tidningsbuden alltså i hög grad innebär övertalighet och förlorade arbetstillfällen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Jobbigt leva i dyra tider

Ledare. Dödsiffran är den högsta sedan 2011. Till sista juli år hade 28 personer mist sina liv när de har utfört sina arbetsuppgifter. En trend som absolut inte ska peka uppåt.

Transportarbetarens logga

Slapp fängelse för tidningsbudsrån – åtalad för mordförsök

Rättsfall. Förra sommaren dömdes en man i 40-årsåldern till fängelse för att ha låtsas vara polis och stoppat ett tidningsbud, pistolhotat honom och stulit tidningsbilen. Men hovrätten ändrade straffet till skyddstillsyn. I somras åtalades mannen på nytt, nu för mordförsök.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.