Håret är alldeles för långt, tycker arbetssökande Bror Hellman. ”Men jag har inte råd att klippa mig förrän nästa månad”, säger han som tvingas spara in på allt.
Close
Håret är alldeles för långt, tycker arbetssökande Bror Hellman. ”Men jag har inte råd att klippa mig förrän nästa månad”, säger han som tvingas spara in på allt.
Close
Dyrtider

”Snart tar a-kassan slut”

Privatekonomi. Att söka jobb är en heltidssyssla – med låg ersättning. Det vet Bror Hellman som dras med lån efter behovsanställning och lång sjukskrivning. Tyngst är att tvingas be sina pensionerade föräldrar om pengar.

– Jag drar på det i det längsta för det känns inte bra. Inte alls bra, säger Bror. Pappa var fabriksarbetare och mamma hemmafru så de har inga feta pensioner.

Hans plånbok var tunn redan innan Ryssland invaderade Ukraina och inflationen tog fart. Orsaken var en långdragen sjukskrivning för diskbråck och ischias, en djävulsk smärta.

En period av behovsanställning och ständigt extra-tims-jagande, tills Bror var på väg in i väggen och måste sätta stopp, bidrog också till sin i kassan. Liksom att han tvingats ta lån för att ha råd att flytta från en större lägenhet, som blivit för dyr, till den billigare tvårummare där han bor i dag. Fast i mars höjdes hyran från 6 638 kronor till 7 080 kronor.

– Flytten kostade 40 000 kronor och jag har flera lån att betala av, säger Bror.

Saft och en bra bok.
Saft och en bra bok. Foto: Justina Öster

Han tar en klunk ur saftglaset i gården. Saft är det han unnar sig, osötad, efter beskedet om diabetes. Allt annat går bort, som kafébesök, bio, det sociala. Bror tömmer lådor och förråd, säljer allt han kan på loppis.

Efter tiden som klubbordförande och huvudskyddsombud skulle han helst vilja ha ett nytt jobb inom facket eller någon annan organisation. Kontorsarbete eller, efter 33 brokiga år inom säkerhetsbranschen, arbeta i en reception. Det har Bror gjort förut. Ögonen får ny glans när han öser ur minneskammaren. Bevakning vid filminspelningar, kungamiddagar, it-jobb, Skansen och mest spektakulärt: helikopterrånet vid G4S värdedepå i Västberga 2009.

– Jag söker jobb seriöst, som jag kan tänka mig och klarar av, lägger ner mycket arbete men har inte blivit kallad till någon intervju. De kollar nog på min ålder, fast det kan ju arbetsgivare inte säga. I går fick jag fem avslag. Det var en tung dag.

Brors sjukskrivning utmynnade till slut i att han blev uppsagd, på grund av arbetsbrist. Arbetsgivaren hade inget jobb att erbjuda, som de ansåg att han klarade av. Sorgen lyser fram, fast Bror försäkrar att allting sköttes korrekt av både HR och Transport.

Ständigt jobbsökande och rapportering till a-kassan varje månad är en ensam syssla. I synnerhet om man som Bror lever själv. Vissa dagar tar det emot att kliva ur sängen. Som föreningsmänniska i hjärtat har han några fackliga uppdrag. Ersättningen är blygsam, men Bror sparar i alla fall några dagar med a-kasseersättning för de jobbdagarna.

– Jag har bara 65 dagar kvar, sen vet jag inte vad jag ska göra.

Bror ser ner på sina händer. Han känner av de höjda matpriserna, skulle gärna äta sallader men grönsaker blir fort dåliga i ett ensamhushåll. Och fullkornspasta och dito ris, som Brors diabetes kräver, är dyrt. Det blir mycket hamburgare till extrapris, halvfabrikat som går att frysa in. Och soppor.

– Den borgerliga regeringen gillar inte bidragstagare. De kunde lika gärna bygga ett fängelse för oss arbetssökande och skicka dit oss direkt. Så vi slapp den förnedrande tiden innan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.