Forskaren och psykologen Alexander Rozental är dålig på att prokrastinera i jobbet. ”Men att ta körkort har jag skjutit upp”, säger han. Foto: Justina Öster
Close
Ute i sista minuten? Forskaren och psykologen Alexander Rozental är dålig på att prokrastinera i jobbet. ”Men att ta körkort har jag skjutit upp”, säger han.
Close
Kultur

Skjuter du upp trista saker?

Prokrastinering. Nu måste jag verkligen städa ur förrådet. Jag hittar ju ingenting! Först måste jag bara ut med hunden, tvätta bilen, ringa mamma och köpa mjölk. Men oj, vad sent det blev! Brukar du prokrastinera?

På forskningsspråk kallas det prokrastinera – att medvetet skjuta upp saker trots att du vet att det får negativa konsekvenser. Som att partnern blir förbannad för att du aldrig kommer till skott. Samtidigt kan du få flyt och en hel massa annat gjort, bara för att slippa den där trista förrådsstädningen.

– Alla prokrastinerar vi lite då och då. Det är ett allmänmänskligt fenomen, säger psykologen och forskaren Alexander Rozental vid Uppsala universitet.

Han har länge studerat vårt uppskjutandebeteende och tillsammans med kollegan Lina Wennersten skrivit boken Dansa på deadline: uppskjutandets psykologi. En självhjälpsbok med övningar för att inte spara allt till sista stund, och jobba mot deadline med blodsmak i mun.

Är du en som skjuter upp eller sätter i gång? Foto: Justina Öster
Är du en som skjuter upp eller sätter i gång? Foto: Justina Öster

Alexander Rozental behandlar också personer som har stora problem med att ständigt skjuta upp saker, som att inte betala räkningar, inte klara av jobb och studier. Samlas uppgifterna på hög kan de till slut kräva mer energi än om du satt i gång från början. Det kan skapa ångest, stress, leda till depression och dålig självkänsla: ”Jag klarar ju ingenting”.

Det är lite skämmigt?

– Ja, omgivningen påverkas, partnern och familjen, chefen och kollegorna. Generellt prokrastinerar vi mer privat än på jobbet. Ett skäl kan vara att vi måste rapportera vad vi gör till någon på arbetsplatsen. Inom vissa branscher finns hårda deadlines och kortare tid att utföra saker. Jobbar vi i stället med stora projekt och långa deadlines kan vi få större problem.

Det låter som fördel arbetaryrken (lasta och lossa) och nackdel akademiska (skriva en forskarrapport)?

– Jo, det ligger något i det. Det handlar både om hur jag är som person och vilken arbetsplats jag jobbar på. Med långa deadlines ligger värdet av det jag gör långt fram i tiden.

Pensionsspara eller renovera hus är exempel på mer långsiktiga värden, men den som är mer impulsivt lagd orkar inte alltid vänta utan kanske bränner pengarna på en charterresa. Alexander Rozental lyfter också kulturella skillnader, liksom om man haft framgång med liknande uppgifter tidigare.

Som att lyckas rusta ett vrak till skinande Cheva eller driva upp egna tomater.

Studenter hamnar lätt i riskzonen med mycket annat som lockar och ungdom är en riskfaktor. Unga personer mellan 15 och 25 år prokrastinerar generellt mer än äldre, bland annat för att hjärnan är fullt utvecklad först i 25-årsåldern. Pojkar och unga män verkar också ha lättare att skjuta upp saker.

– Det kan bero på att flickor utvecklas snabbare och kan ha högre krav på sig än pojkar som ofta får sväva ut mer. På jobbet skulle människor i fler yrken må bra av tätare avstämningar och återkoppling, säger Alexander Rozental.

Alla skjuter vi upp lite till mans. Det är mänskligt, men kan bli ett problem som leder till stress, ångest och dålig självkänsla. Foto: Justina Öster
Alla skjuter vi upp lite till mans. Det är mänskligt, men kan bli ett problem som leder till stress, ångest och dålig självkänsla. Foto: Justina Öster

Han summerar de påverkande faktorerna i tid, värde, impulsivitet och förväntan. En del har problem med en av dem, andra med några eller alla. Att ha neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och ADD kan också spela in. Då kan man behöva mer stöd och hjälpmedel.

Att vara plikttrogen och ambitiös är oftast bra, men det kan också slå över i stress, om man har svårt att prioritera och allt upplevs lika viktigt.

– Det gäller att hitta sin egen orsak till att man prokrastinerar. Man kan ta hjälp av en nära anhörig eller vän som man litar på om man vill försöka förändra sina tendenser att skjuta upp saker, säger Alexander Rozental.

 

Fotnot: Prokrastinering är en direktöversättning från engelskans procrastinate och latinets pro (framåt) och crastinus (en annan dag). Uppskjutandebeteende är en enklare beteckning för att medvetet förhala något fast det leder till negativa konsekvenser.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Insänt logga

Historielös och bildningslös regering förstör för studieförbunden

Insändare. Härom dagen deltog jag i en afton tillägnad Stig Dagerman på Tranströmerbiblioteket. Vid hyllorna som rymde svensk skönlitteratur satt fullt med folk lyssnande på två diskussioner.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Collage filmtips

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Hallå där!

Martin Andersson

…ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Månadens sektion
Thomas Belvén, Jan Sehlin, Peter Strålind och Magnus Lundberg utanför Folkets hus i Solna. Emil Blomqvist och Joakim Björkstedt sitter också i styrelsen, men är inte med på bild.

”Vi vill ha bättre hämtställen”

Miljöarbetare. Efter den uppmärksammade sopstrejken 2017 ­tömdes Stockholmsavdelningens miljösektion på folk. Nu tar sektionen nya tag med nyvald ordförande, arbete för mer inflytande vid upphandlingar och bättre arbetsmiljö – så att sopgubbarna ska hålla fram till pensionen.

Månadens medlem
Att köra mjölkbil är Ebbas tredje jobb. I framtiden vill hon gärna ha ett eget åkeri. Foto: Pernilla Ahlsén

”Det här är ett riktigt mysjobb”

Åkeri. Ebba Nyberg är 23 år och har redan sitt drömjobb – att köra mjölkbil för Arla. Allra bäst är det så här års när korna har släppts ut på bete och sommarkvällarna är ljusa och ljumma.

Hallå där!

Adam Vinrot

…nybliven student som fick Dalaavdelningens stipendium på sin examensdag vid transportprogrammet på Hushagsgymnasiet, Borlänge, den 8 juni.

Dyrtider
Miljöarbetaren Gustaf Sahlin och hans fru var förutseende. Band om lånen, ordnade med fördelaktigt elavtal. Men de högre matpriserna är kännbara för tvåbarnsfamiljen i Kolmården. Spaning efter extrapriser har ökat och det blir mer falukorv. Fast främst mer planering – och mindre svinn! Foto: Lilly Hallberg

Gott liv trots ökade kostnader

Privatekonomi. Miljöarbetaren Gustaf Sahlin och hans fru var förutseende. Band om lånen, ordnade med fördelaktigt elavtal. Men de högre matpriserna är kännbara för tvåbarnsfamiljen i Kolmården. Spaning efter extrapriser har ökat och det blir mer falukorv. Fast främst mer planering – och mindre svinn!

Månadens klubb
Mathias Bäck och Lena Pettersen tillsammans med Jerry Walthéreson, ordförande i avdelning 17. Klubbens övriga medlemmar Ola Ståhl, Tjallen Bergström och Magnus Vetter var ute och körde när bilden togs.

”Vi vill bara att det ska vara rätt”

Nystartad. Medarbetarna på Sparlunds Buss & Taxi i Vara tröttnade på felaktiga löneutbetalningar. Nu har de bildat en arbetsplatsklubb för att komma till rätta med problemen.

Månadens medlem
”Lastbilsyrket är fantastiskt eftersom jag kan vidareutbilda mig medan jag kör.”

”Jag brinner för att hjälpa kvinnor”

Yogainstruktör. Jobbet som lastbilschaufför till och från Gävle hamn innebär mycket väntan och körningar utan avbrott. Det är perfekt för Elina Munter som använder tiden till att vidareutbilda sig och undervisa i gravidyoga och mammaträning.

Laura Hartman är chefsekonom på LO. Foto: John Antonsson

”Svensk arbetsmarknad har visat sig oväntat stark”

Ekonomi. Trots skenande inflation och kraftigt höjda räntor ser vi ingen stor ökning av arbetslöshet eller varsel. LO:s chefsekonom Laura Hartmans bedömning är ändå att Sverige är på väg in i en period av ökad arbetslöshet.

Hallå där!

Saied Tagavi

…som är aktiv i Facklig Plattform Iran. Vad handlade ditt förstamajtal om?

Dyrtider
”Jag har tjatat på mina barn att gå med i facket, men de tycker det är för dyrt. Hade jag tjänat mer skulle jag ha betalat deras medlemskap också. Nu är de med i a-kassan i alla fall”, säger Lisen Karlsson. Foto: Justina Öster

Lisen är familjens elpolis

Privatekonomi. Kranbilsföraren och fyrbarnsmamman Lisen Karlsson bor på landet med sin man, 16-åriga dotter och två katter. Efter en räkning på 9 700 kronor bytte hon till timpris på elen. – Helt sjukt! Nu har jag stenkoll på vår el, säger hon.

Månadens klubb
Till vänster: Nu kör vi. Stående Mikael Sandberg, Rasmus Öström och Åke Arén (ordförande), sittande Jonny Eriksson och Ghassan Tomas. Bo Linell, som just valts till sekreterare, saknas på bilden. Till höger: Rasmus Öström på väg till första mötet med klubben, här med sonen Elliot. Foto: Lilly Hallberg

Klubb Connect kör i gång

Connect Bus Norrköping. De har gedigen erfarenhet både av arbete som yrkesförare och inom facket. Nu har färdtjänstchaufförer i Östergötland bildat en arbetsplatsklubb – och det händer inte varje dag.