Peter Sundberg i aktion i Vaken-studion. Foto: Pontus Andersson
Close
Peter Sundberg i aktion i Vaken-studion.
Close
Kultur

Nattradion – ditt sällskap på jobbet

Radio. Kanske sitter du en natt i en tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran eller väntar på att lossa ett fartyg i Visbys eller Malmös hamnar. Kanske kör du taxi genom ett Stockholm där kroggästerna svajar ut på gatan för att komma hem eller tar du ett stopp i Docksta för att tanka. Då är Vaken i P3 och P4 ett säkert sällskap i mörkret.

Från midnatt till sex på morgonen varje natt året runt underhåller de dig tillsammans med Ekot och trafikredaktionen.

– Ja, vi har hållit på sedan januari 2006, säger Peter Sundberg som var med och startade Vaken.

– Jag, som är en utpräglad morgonmänniska, tänkte att jag ger det ett halvår, sen får jag se. Det har nu blivit 16 år för det är ju ett jätteroligt jobb.

Ensamma i natten

Varje natt har de totalt 700 000 olika lyssnare. Lite fler efter midnatt och under de tidiga morgontimmarna, lite färre mellan två och fyra.

– Våra lyssnare är ofta ensamma i natten, som lastbilschaufförer, väktare eller tidningsbud. De som håller Sverige i gång när de flesta sover. Och eftersom de inte har någon annan som stör och pratar, hör de verkligen vad vi säger, säger Peter med ett skratt.

– Vettiga lyssnare som har mycket att säga. Ja de är roliga, pushiga, peppiga och verkligen bjussiga.

Vaken-redaktionen 2021: Robert Frank, Evyn Redar, Peter Sundberg, Frida Tranvik och Anton Vretander. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Vaken-redaktionen 2021: Robert Frank, Evyn Redar, Peter Sundberg, Frida Tranvik och Anton Vretander. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Många samtal

Med åren har kontakterna med redaktionen blivit mer fokuserad på sociala medier, sms och mejl. Men fortfarandet är antalet telefonsamtal mycket högt.

– Ja, och det är härligt. Radio är ju ljud och gör sig ju bäst med levande röster.

Totalt är de fem programledare plus en chef som på ett rullande schema jobbar sju nätter varannan vecka, en vecka dag och en vecka ledigt.

Förberedelser

Peter Sundberg romandebuterade 2020.
Peter Sundberg romandebuterade 2020.

En vanlig natt på jobbet börjar vid 21. Då går Peter igenom och förbereder sändningen tillsammans med kvällens kollega. Prick 00.02 drar de i gång och varvar musik och tävlingar fram till lokalradion tar över 06.00. På helgerna blir det också P4 Retro, också det live, mellan sex och sju på morgonen.

– För mig funkar det perfekt. Det har gett mig utrymme att skriva. Förrförra året kom jag ut med min debutroman Låt mig bara vara din. Och just nu jobbar jag på nästa roman, avslöjar han.

Klockan är 22.56 och Peter förbereder nattens program. Foto: Pontus Andersson
Klockan är 22.56 och Peter förbereder nattens program. Foto: Pontus Andersson

Positiv attityd

Om jobbet är att förflytta sig på ett jämnt antal hjul genom Sverige är det kanske lite som Ted Ströms Vintersaga. En ensam betraktare på väg genom vemodets kungarike där drömmarna satts på paus. Radioprogrammet Vaken är lite tvärt emot, med en positiv attityd.

– Ja, och så har vi ju vårt beredskapsuppdrag. Om någonting allvarligt händer så är vi med, som alltid live, säger Peter Sundberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Özz Nûjen är aktuell i Riksteaterns nypremiär av pjäsen Laika. Och han är mycket glad över att möte publiken igen.

Äntligen är publiken tillbaka!

Föreställning. I pjäsen Laika gestaltar Özz Nûjen bargästen som ingen vet vem det är. Är han en sanningssägare eller rent av Jesus? Frågan ställs på sin spets, vems perspektiv är gällande?

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Historiska beslut i krigets skugga

Ledare. När vi trodde att det värsta eländet var över, en pandemi som skördat åtskilliga människoliv och rest nya murar mellan människor, är nästa elände en verklighet. Men till skillnad från ett elakt virus är Putin och Rysslands angreppskrig mot sitt grannland Ukraina planerat och genomfört av människor.

ArbetsLIV
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.