Peter Sundberg i aktion i Vaken-studion. Foto: Pontus Andersson
Close
Peter Sundberg i aktion i Vaken-studion.
Close
Kultur

Nattradion – ditt sällskap på jobbet

Radio. Kanske sitter du en natt i en tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran eller väntar på att lossa ett fartyg i Visbys eller Malmös hamnar. Kanske kör du taxi genom ett Stockholm där kroggästerna svajar ut på gatan för att komma hem eller tar du ett stopp i Docksta för att tanka. Då är Vaken i P3 och P4 ett säkert sällskap i mörkret.

Från midnatt till sex på morgonen varje natt året runt underhåller de dig tillsammans med Ekot och trafikredaktionen.

– Ja, vi har hållit på sedan januari 2006, säger Peter Sundberg som var med och startade Vaken.

– Jag, som är en utpräglad morgonmänniska, tänkte att jag ger det ett halvår, sen får jag se. Det har nu blivit 16 år för det är ju ett jätteroligt jobb.

Ensamma i natten

Varje natt har de totalt 700 000 olika lyssnare. Lite fler efter midnatt och under de tidiga morgontimmarna, lite färre mellan två och fyra.

– Våra lyssnare är ofta ensamma i natten, som lastbilschaufförer, väktare eller tidningsbud. De som håller Sverige i gång när de flesta sover. Och eftersom de inte har någon annan som stör och pratar, hör de verkligen vad vi säger, säger Peter med ett skratt.

– Vettiga lyssnare som har mycket att säga. Ja de är roliga, pushiga, peppiga och verkligen bjussiga.

Vaken-redaktionen 2021: Robert Frank, Evyn Redar, Peter Sundberg, Frida Tranvik och Anton Vretander. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Vaken-redaktionen 2021: Robert Frank, Evyn Redar, Peter Sundberg, Frida Tranvik och Anton Vretander. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Många samtal

Med åren har kontakterna med redaktionen blivit mer fokuserad på sociala medier, sms och mejl. Men fortfarandet är antalet telefonsamtal mycket högt.

– Ja, och det är härligt. Radio är ju ljud och gör sig ju bäst med levande röster.

Totalt är de fem programledare plus en chef som på ett rullande schema jobbar sju nätter varannan vecka, en vecka dag och en vecka ledigt.

Förberedelser

Peter Sundberg romandebuterade 2020.
Peter Sundberg romandebuterade 2020.

En vanlig natt på jobbet börjar vid 21. Då går Peter igenom och förbereder sändningen tillsammans med kvällens kollega. Prick 00.02 drar de i gång och varvar musik och tävlingar fram till lokalradion tar över 06.00. På helgerna blir det också P4 Retro, också det live, mellan sex och sju på morgonen.

– För mig funkar det perfekt. Det har gett mig utrymme att skriva. Förrförra året kom jag ut med min debutroman Låt mig bara vara din. Och just nu jobbar jag på nästa roman, avslöjar han.

Klockan är 22.56 och Peter förbereder nattens program. Foto: Pontus Andersson
Klockan är 22.56 och Peter förbereder nattens program. Foto: Pontus Andersson

Positiv attityd

Om jobbet är att förflytta sig på ett jämnt antal hjul genom Sverige är det kanske lite som Ted Ströms Vintersaga. En ensam betraktare på väg genom vemodets kungarike där drömmarna satts på paus. Radioprogrammet Vaken är lite tvärt emot, med en positiv attityd.

– Ja, och så har vi ju vårt beredskapsuppdrag. Om någonting allvarligt händer så är vi med, som alltid live, säger Peter Sundberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Özz Nûjen är aktuell i Riksteaterns nypremiär av pjäsen Laika. Och han är mycket glad över att möte publiken igen.

Äntligen är publiken tillbaka!

Föreställning. I pjäsen Laika gestaltar Özz Nûjen bargästen som ingen vet vem det är. Är han en sanningssägare eller rent av Jesus? Frågan ställs på sin spets, vems perspektiv är gällande?

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Historiska beslut i krigets skugga

Ledare. När vi trodde att det värsta eländet var över, en pandemi som skördat åtskilliga människoliv och rest nya murar mellan människor, är nästa elände en verklighet. Men till skillnad från ett elakt virus är Putin och Rysslands angreppskrig mot sitt grannland Ukraina planerat och genomfört av människor.

Macken är full av klappar

Bensinstation. Det blir bara mer och mer paket. Knappt tre veckor före julafton liknar mackens lager mest ett gammeldags postkontor. Men ökningen märks året runt. På OKQ8 i Kolsva i Västmanland råder ändå något som liknar julefrid.

Månadens avdelning
Det här är gänget på avdelningskontoret i Skövde: Jerry Walthéreson, Marko Juvonen, Ulf Nordenberg och Jarmo Nevala. Foto: John Antonsson

Nu satsar de lite extra på taxibranschen

Skövde-Borås. Transport avdelning 17 satsar på att växa och att få flera förtroendevalda på arbetsplatserna. Nu med en särskild satsning på taxibranschen.

Månadens medlem
Uppskattad medarbetare och maratonlöpare. Möt skyddsvakten Kaveh Tiba. Foto: Pernilla Ahlsén

”Mitt mål är att springa 100 maratonlopp”

Prisad. Kaveh Tiba arbetar som skyddsvakt på Arlanda och utsågs till ”Årets kollega inom säkerhetsbranschen” på den stora branschmässan Skydd 2022. Transportarbetaren har träffat en medlem som uppskattas av medarbetarna – och har som mål att springa fem maratonlopp om året.

Hallå där!

Thomas Belvén

… sopgubbe som körde hushållssopor i Vallentuna när snöovädret slog till i veckan.

Hallå där!
David Ericsson, årets Ivar Lo-pristagare 2023. Foto: Patrik Pettersson

David Ericsson

…lastbilschaufför, författare och krönikör i Transportarbetaren, som tilldelas fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2023 på 125 000 kronor.

Hallå där!

Daniel Hilmér

… tidningsbud och avtalsrådsveteran från Trollhättan.

Månadens klubb
Patrik Sundström, huvudskyddsombud och ordförande, och Örjan Jansson, kassör i klubben, vill se framåt. Men utan att tiga om de tidigare stora arbetsmiljöproblemen vid Södertälje hamn. Foto: Lilly Hallberg

Lika villkor för alla en hjärtefråga

Södertälje hamn. Strävan efter rättvisa och jämlikhet är grunden. För facket i Södertälje hamn har det varit flera tuffa år med svåra arbetsmiljöproblem. Stämningen har dock blivit bättre, enligt klubben – men mycket arbete återstår.

Hallå där!

Sven Sawatzki

…från avdelning 17 Skövde-Borås som har jobbat på ett helt nytt sätt inför avtalsrådet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transports hållning mot SD står fast

8 frågor. Efter valet är SD landets näst största parti och ingår i blocket som ska styra Sverige. Hur påverkar det Transports hållning gentemot partiet? Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson ger svar.

I sin nuvarande position kan Elin vara med och påverka transportbranschen på andra sätt. ”Det är ovanligt med riktiga chaufförer högre upp i företagen. Det är värdefullt att jag har den erfarenheten och kan lyfta förarnas perspektiv”, säger hon. Foto: Pernilla Ahlsén

”Att köra är en frihetskänsla”

Mötet. Elin Engström är lastbilschauffören som spelar polis i nya Beckfilmerna och gärna gör fler stunts i framtiden. För Transportarbetaren berättar hon om kärleken till föraryrket, men också om övergrepp och att vilja påverka i en mansdominerad bransch.

Skyddsmässan 2022

Kaveh är bästa kollegan!

Bevakning. Skyddsvakten Kaveh Tiba utsågs på tisdagen till ”Årets säkerhetspersonal” av Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya).

”Taxibranschen behöver bli mer jämställd”

Taxi. Av alla taxiförare i Sverige är knappt 10 procent kvinnor. För att möta den stora förarbristen måste branschen rekrytera fler kvinnor. "Det är jättebra, det behöver bli mer jämställt", säger Ellinor Ohlsson som är taxichaufför och kör för Varbergs taxi.

Hallå där!

Victor Dahlin

…avdelning 4, terminalavtalet, som är på sitt första avtalsråd.