10 största bevakningsbolagen

Mörkertal kring olyckor och tillbud?

Bevakning. Enligt lagen ska arbetsgivare anmäla allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket. Transportarbetaren har gått igenom landets tio största företag i bevakningsbranschen. Genomgången visar att vissa företag anmäler ett stort antal olyckor och tillbud. Vissa knappt några alls.

De tio största bevakningsföretagen har anmält över 1 700 allvarliga händelser sedan 2013. I rutan ovanför kan du läsa om några av alla fall med hot, våld och olyckor som drabbar väktare, ordningsvakter, parkeringsvakter och skyddsvakter.

Transportarbetaren har gått igenom statistiken sedan den 1 januari 2013 till den 14 september i år och läst samtliga anmälningar från 2016 och 2017.

Sifforna begärde vi först ut för att få en bättre bild av vilken typ av våld och hot bevakningspersonal utsätts för. Men det som slog oss var att bilden är långt ifrån heltäckande, på grund av att anmälningsfrekvensen skiljer sig åt.

Flest anmälningar kommer från Nokas. De är inte ens en tredjedel så stora som Securitas.

– Jag har en punchline där jag säger att vi är Sveriges farligaste företag. Det är jag stolt över. Det är för att vi i stor uträckning förhåller oss till lagen och rapporterar och anmäler tillbud och olyckor. Det finns säkert ett visst mörkertal, men de anmälningar vi har är en indikation, säger David Lundin, arbetsmiljöexpert på Nokas.

Vad har rapportkulturen gett er?

– Jag måste vara ärlig. Det har inte gett oss ett jäkla dugg, mer än att vi klarat oss från domar för arbetsmiljöbrott. Den viktiga biten är ju att branschen som sådan förbättrar sig och därmed får positiv uppmärksamhet. Vi vill verka för sundare branschnormer och bättre branschvillkor, säger David Lundin.

Enligt lag ska alla allvarliga olyckor och tillbud anmälas till Arbetsmiljöverket. Myndigheten rekommenderar arbetsgivare att hellre anmäla en händelse för mycket än en för lite. När Transportarbetaren först börjar gå igenom anmälningar är de inte särskilt många. Som mest ett 20-tal från branschens allra största företag. Men efter att ha varit i kontakt med Arbetsmiljöverket visar det sig att enbart de anmälningar som anses vara så pass allvarliga att myndigheten agerar på något sätt syns i diariet. Därför begärde Transportarbetaren ut en förteckning över samtliga anmälda tillbud och olyckor från 2013 och fram till i dag.

Då visade det sig att nio av tio företag skickat in tio anmälningar eller fler. Ett företag sticker ut med särskilt låg anmälningsfrekvens. Det är Apcoa. Med dotterbolaget Europark. Företaget har skickat in en anmälan om en händelse 2015.

Det går till exempel att jämföra med Q park, ett annat stort parkeringsföretag. Bolaget har skickat in sammanlagt 107 anmälningar under samma period.

När Transportarbetaren först är i kontakt med Apcoa/Europark och den operativa chefen Fredrik Westergård säger han att företaget följer gängse rutiner. Företaget rapporterar händelser i det rapporteringssystem alla bevakningsföretag får tillgång till genom branchorganisationen Bya (bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd).

Eftersom Transportarbetaren läst samtliga anmälningar som Arbetsmiljöverket agerat på de senaste två åren hade vi upptäckt att fyra olika bevakningsföretag anmält terrorattentatet på Drottninggatan till Arbetsmiljöverket förra året. Ett bolag anmälde det som tillbud med medföljande psykisk chock. De tre andra som en olycka. Det fanns parkeringsvakter från Europark på plats, men händelsen anmäldes inte som allvarlig

– Vi tog hand om våra anställda efteråt och de fick träffa psykolog och beteendevetare, sa Fredrik Westergård.

Därefter bad han om att få frågor på mejl för att kunna kolla med företagets personalavdelning.

Vi skickade ett antal frågor och fick detta till svar:

”Europark rapporterar regelbundet in arbetsskador, incidenter och tillbud och upprättar handlingsplaner för att så långt som möjligt eliminera risker och problem. Vi har inte gjort bedömningen att någon arbetsskada eller tillbud har varit av sådan art att den skulle ha föranlett en rapport till Arbetsmiljöverket. Just nu pågår en utredning av ärenden som anmälts till Afa försäkring för att se om någon historisk arbetsskada möjligen skulle kunna klassas som allvarlig och därmed rapporteras till Arbetsmiljöverket i efterhand.”

Martin Miljeteig är central ombudsman med ansvar för arbetsmiljö på Transport. Han tycker att de företag som har anmält få händelser har en utmaning framför sig i att förbättra sina rutiner.

– Att ha anmält en enda, eller få, olyckor och tillbud under en längre period skulle jag hävda visar på grova brister i arbetsmiljöarbetet. Att inte anmäla allvarliga tillbud och olyckor är i grunden ett lagbrott, säger han.

Sex allvarliga händelser

1. En ordningsvakt och tre väktare i Piteå försöker avlägsna en bråkig man från en matsal. Mannen slår och sparkar. Får sedan hjälp av en folksamling. Vakterna tvingas fly och larma polis som kommer till platsen. Då blir ordningsvakten skallad.

2. En väktare hjälper en vårdare på en psykiatrisk avdelning på ett sjukhus i Borås. Väktaren blir sparkad i huvudet.

3. En ordningsvakt ser två personer i ett buskage utanför Stockholm. De säger hej. Vakten hör ett prassel bakom sig, innan hen hinner vända sig blir det svart. Vakten vaknar till lite och trycker på larm. Enligt anmälan ska vakten ha blivit slagen med ett tillhygge.

4. Två väktare i Linköping har kallats av trygghetsjour. När de kliver ur sina bilar blir de beskjutna med grön laser. Den ena väktaren blir träffad och har problem med huvudvärk i något dygn.

5. Fyra olika bevakningsföretag har personal på plats vid terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Tre företag anmäler det som olycksfall. Ett företag anmäler händelsen som ett tillbud.

6. En parkeringsvakt ska dela ut en parkeringsbot i Stockholm. En bilist kör nästan på hen. Föraren tutar och kör rakt mot vakten som upplever att personen bakom ratten vill köra på hen. Händelsen anmäldes som ett tillbud.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Transportarbetarens logga

Obehörig i varselväst stoppad bland planen

Bevakning. Säkerhetspersonal på Arlanda upptäckte tidigt på söndagsmorgonen en obehörig man i varselväst ute vid flygplanen. Mannen greps kort senare av polis och är nu misstänkt för sabotage.

flygplan som lyfter

”Fara för säkerheten när kabinpersonalen inte får rast”

Flyg. (UPPDATERAD 25-06-03) Kabinpersonalen på flygbolaget Braathens people har svårt att hinna äta och få det måltidsuppehåll som kollektivavtalet ger dem rätt till. "Många tvingas jobba 9, 10 timmar utan rast. I förlängningen äventyrar det säkerheten ombord".

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Ensamhet på jobbet
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.