Cirkeldiagram räddade pengar
Transportarbetaren granskar

Miljonerna ni nästan missade

Försäkringspengar. Få vill tänka på att försäkringarna behövs. Och många vet inte sin rätt när något händer. Utan LO:s uppsökande arbete hade nästan en miljard kronor frusit inne förra året – en tiondel av ersättningen från avtalsförsäkringarna som totalt betalades ut 2018.

Björn Nilcrants och Oliver Pobra.
Framgångsrika försäkringsinformatörer. Björn Nilcrants och Olivera Pobra tror att det lyckade informationsarbetet bygger på form och tvärfackligt samarbete.
Foto: Lilly Hallberg

Obefintlig. Så beskriver Olivera Pobra kunskapen om försäkringsskyddet.

– De som vet är de som blivit sjuka eller skadade, säger hon.

Olivera Pobra är regionalt skyddsombud och försäkringsansvarig på Transports Stockholmsavdelning. Förra året registrerade avdelningen försäkringssamtal som ledde till 549 ärenden till ett värde av 10 702 317 kronor, pengar som betalats ut till transportare. För hela förbundet handlar det om 93,5 miljoner som räddats hem – till arbetare som drabbats av sjukdom eller olyckor, till deras anhöriga eller till föräldralediga.

– Vi lovar aldrig någon pengar, men vi hjälper till och informerar om rätt väg att söka. Och inte ens ett nej betyder att det är hopplöst. Det går att söka igen, säger Olivera Pobra.

Projekt

Hon och Björn Nilcrants har arbetat i flera projekt där man dels informerat på arbetsplatser, dels ringt upp medlemmar. Båda upplever projektformen som positiv – de som blir kontaktade uppfattar dem ”som en av oss” med fast förankring på en arbetsplats. Hon med bakgrund i bevakningsbranschen, han som chaufför.

– De som hör av sig själva gör det ofta när de är i knipa, har fått det jättedåligt ekonomiskt när de varit sjuka länge, säger Olivera Pobra.

– Informationen finns ju på webben men nätet talar inte, vi kan svara på hur det fungerar på ett annat vis.

Försäkringsarbetet har en positiv bieffekt: Folk ser vad facket gör.

– Avtalsförsäkringarna gäller alla på arbetsplatser med kollektivavtal, ja. Men hade inte gällt någon alls om det inte vore för facket.

Var femte missade pengar

Mer än var femte långtidssjukskriven utnyttjade inte avtalssjukförsäkringen under åren 2012–2014. Det visar en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen. Siffrorna gäller för kommun- och landstingsanställda men det finns ingen anledning att tro att problemet är mindre inom andra sektorer på arbetsmarknaden, enligt författarna.

Sture Thorsell, Transports försäkringsombudsman, ser en stor risk att försäkringspengar fryser inne.

– Det är jätteviktigt att tala om. Bara hittills i år, till slutet av maj, har vi tack vare det uppsökande arbetet hämtat hem över 40 miljoner kronor, säger han.

– För den enskilde kan det handla om sexsiffriga belopp. Sjukförsäkringen AGS har ingen preskriptionstid, det går att söka ersättning för tid ända sedan avtalsförsäkringen infördes, på 1970-talet.

”Många har ingen aning”

De kollektivavtalade försäkringarna har fått allt större betydelse sedan 1990-talet.

– Men många har ingen aning om reglerna, säger Nermin Pudic, försäkringsinformatör för Transports avdelningar 9 (Örebro) och 6 (Värmland).

I jobbet som färdtjänstchaufför har han många kontakter med taxibranschen.

– Det är vanligt med invandrare som kör och ofta vet de inte vilka rättigheter kollektivavtalet ger – eller ens vad det är. Ofta när man börjar prata med dem på deras språk öppnar de sig, säger Nermin Pudic.

Han kom själv till Sverige från Bosnien för drygt 20 år sedan och talar förutom bosniska, serbiska och kroatiska även bulgariska. Nermin möter ofta personer som kan ha rätt till ersättning för arbetsskador. De kan ha råkat ut för en olycka, men också utsatts för hot och våld.

– Vi har inrättat en särskild jourtelefon för taxibranschen för att nå dem som drabbats, för att försöka reda ut vad som gäller. Det är inte lätt att veta för den enskilde, säger Nermin Pudic.

Anmäl alltid!

Även försäkringsbolaget Afa säger: Anmäl alltid.

– Mest oroande är de fall vi inte får in. Anmäl så prövar vi, hellre en gång för mycket än en gång för lite! säger Per Winberg, utbildningsledare på Afa försäkring.

Den största delen som betalas ut gäller AGS, avtalsgruppsjukförsäkringen. Av 117 000 nyanmälda AGS-ärenden 2018 kom 77 600 från arbetare inom LO:s och Kooperationens avtalsområden. Men de totala utbetalningarna minskar. Förklaringen är Försäkringskassans nya regler för den allmänna sjukförsäkringen som infördes 2008.

– Det finns en stark koppling mellan socialförsäkringen och AGS. Säger Försäkringskassan nej till sjukersättning så blir det ingen månadsersättning – vi ser fler och fler korta sjukdomsfall men allt färre beviljas sjukersättning, säger Per Winberg.

Hur lång handläggningstiden är varierar, ”mellan 15 minuter och ett par år”, enligt Per Winberg. Vid svåra, allvarliga olyckor, som kräver lång rehabilitering och omskolning, kan det i sällsynta fall ta upp till tio år eller längre.

– De allra flesta som kontaktar oss är i ett utsatt läge, något ofta tragiskt har hänt – föräldralediga undantagna – och det måste vi visa respekt för. Alla har rätt att få sitt ärende prövat.

Källa: Transport, LO, Inspektionen för socialförsäkringen: Rapport 2018:7 Försäkrad utan ersättning.

Tre fall

Timmerbilschaufför, Västernorrland:

Sjukskriven efter att ha huggit sig i handen då han klöv ved på fritiden. Kom i kontakt med försäkringsinformatören Johan Molin, från avdelning 32 i Östersund, som gjorde företagsbesök. Mannen sökte efter det ersättning från AGS-fonden hos Afa. Upptäckte en dag nu i våras att han fått in 86 000 kronor på sitt konto.

Avdelning 32, år 2018: Registrerade försäkringsärenden till ett värde av 17 miljoner kronor.

 

Chaufför åkeri, Stockholm:

Sjukskriven i ett års tid efter fall i en trappa på arbetsplatsen, drabbad av frakturer på båda armbågarna och på handlederna, senare opererad. Slapp helt ekonomisk förlust tack vare beviljad ersättning från Afa, både från TFA- försäkringen vid arbetsskada och från AGS för ersättning upp till 100 procent av lönen, utöver Försäkringskassans sjukpenning. Dessutom ersättning från Folksam som Transportmedlem med sjuk- och efterlevandeförsäkringen som tillval.

Avdelning 5, år 2018: Registrerade försäkringsärenden till ett värde av 10,7 miljoner kronor.

 

Taxichaufför, Örebro:

Man vars hustru avlidit, kände inte till att han hade livförsäkring hos Afa genom arbetsplatsens kollektivavtal. Fick ersättning som efterlevande och hjälp med begravningskostnader från TGL-fonden. Fick informationen från arbetskamraten, Transports försäkringsinformatör Nermin Pudic.

Avdelning 9, år 2018: Registrerade försäkringsärenden till ett värde 2,7 miljoner kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Saad Ur Rehman är förtvivlad över korsdraget, vintertid, i de eldrivna dörrlösa Paxterbilar som bolaget stolt visar upp på sin webb. ”Vi blir sjuka och har bett om riktiga vinterkläder i tre år, men bolaget säger att de inte har råd. Är vi sjuka ofta kan vi får varningar”, säger han.

Stort missnöje på Premo

Tidningsbud. Det jäser bland tidningsbuden på Premo i Stockholm. Buden är arga över missade utbetalningar av extratid, fordon som gör dem sjuka, brist på arbetskläder, chefer som favoriserar och trakasserar och en rörig omorganisation med nedskuren tid för vissa.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Upp till kamp!

Ledare. Striden om arbetsmarknadsmodellen har blossat upp. Svenska fackförbund kräver kollektivavtal hos tech-företag och andra internationella aktörer som Tesla.

Insänt logga

Korkat om mensskydd

Insändare. Hej! Jag såg att ni har en otroligt korkad artikel i nummer 6, där ni nedgraderar kvinnan till en könlös stackare som bara är en livmoderbärare. Vad är då en man i era ögon – en penisbärare?

Snabbkoll
Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Miljöbrott
Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Här används ”sopspioner” i kampen mot brottslig dumpning

Södertälje. Små och stora brott – en sängbotten ställd framför pappersinsamlingen, en brinnande soptipp. I hela landet har kriminell avfallshantering fått ökad uppmärksamhet. I Södertälje arbetar ett par kommunala tjänstemän mot brottsligheten – som ”sopspioner”.

Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Liza Simonsson

”Fungerar avskräckande”

Södertälje. – Vi tror att arbetet ger effekt och upplever att problemen minskat de senaste åren. Vi polisanmäler misstänkta fall av illegal dumpning, säger Södertäljes kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S).

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg

Avfallshärva. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.

Arbetsmiljö
Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Kultur
Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.

Prisad boklåda i lunchrummet

Kultur. Lagerarbetaren Jonny Kronbäck hinner inte läsa. Kollegan Tilde Kristoffersson gillar deckare, men Alexander Lind tål dem inte. Transportarbetaren besöker företaget Truck and Wheel för att höra vad de anställda tycker om sin prisbelönta boklåda.

Avtal 2023
Plånbok med pengar

Avtalat och klart: Här har du din nya lön

Löner. Efter tuffa förhandlingar och strejkhot är de nya lönerna klara i majoriteten av Transports avtal. Transportarbetaren listar löneökningarna. Här är de som fått minst – och de som har fått mest.

5 tycker till om lönerna

Enkät. Transportarbetaren frågade fem medlemmar vad de tycker om sitt nya kollektivavtal.

Ny motpart sökes?

Förhandlingar. Av Transports 27 kollektivavtal förhandlas 6 avtal med Almegas förbund. Nästa avtalsrörelse kan det bli än färre.

Säkerhetsvakter
Säkerhetsvakten Mikael Hen och instruktören Ulf Sahlin pratar, medan Christoffer Hammarlöf filmar en scen där en väktarbil rullar in på området.

Filmar för säkerhets skull

Räddningsarbete. Säkerhetsvakter som Mikael Hen och hans kollegor på Prevent ska släcka bränder, upptäcka livsfarlig gas och se till att alla har rätt skyddsutrustning. I vanliga fall är bevakningspersonal inte med på film, men den här dagen är de det.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.