Close
Chauffören Hasham Makolad, som kör för Bring, har just levererat till OKQ8-macken i Kolsva, Köpings kommun – i dag var det "bara" 50 paket.
Close

Macken är full av klappar

Bensinstation. Det blir bara mer och mer paket. Knappt tre veckor före julafton liknar mackens lager mest ett gammeldags postkontor. Men ökningen märks året runt. På OKQ8 i Kolsva i Västmanland råder ändå något som liknar julefrid.

– Jag tror att många beställt saker tidigare i år, det känns inte som att det blivit så jättestor ökning av paket de senaste veckorna, säger Jan ”Janne” Branting inne i mackens butik.

– Men i dag är blir det nog platsbrist, räcker inte hyllorna till får jag lägga på pallar runt om.

Jan Branting utanför butiken. Foto: Lilly Hallberg

Janne Branting har arbetat på bensinstationen i 25 år och upplevt e-handelns utveckling. Sedan snart tio år är macken i det västmanländska samhället paketombud, i dag för såväl Bring som DB Schenker och DHL. Leveranser från samtliga tre kommer dagligen, måndag–fredag. Dessutom kommer andra varuleveranser.

– Här finns att göra hela tiden. Ta emot kunder, hantera paket och varor, säger Janne, som jobbar förmiddag denna fredag.

Det gjorde han också 2020, när Transportarbetaren hälsade på fredagen den 27 november – själva Black Friday det året. Då var de två som arbetade på passen, i dag är de ensamma.

När det gäller paketen som hör ihop med julhandeln bekräftar Handelns utredningsinstitut (Hui) Jannes känsla. Handeln startar tidigare och många har redan i november gjort inköp på nätet, särskilt under reaperioder.

Inget av alla paket på bensinstationen från 1957 tycks dock rymma årets julklapp, utnämnd av Hui: Det hemstickade plagget. En hastig blick över hyllorna visar att mjuka paket i plast kommer från de stora klädkedjorna och inte ett enda paket har privat avsändare.

– Den här veckan har det varit mycket, och förra också. Fast i dag har jag bara 50 paket, säger Hasham Makolad, som kör för Bring och utgår från Örebro.

Året runt

Foto: Lilly Hallberg

Janne Branting lämnar ut paket till ett par som är välkända kunder på macken.

– Vi lämnar tyvärr inte ut i samma takt som det kommer nya paket. Men samtidigt förstår jag att folk väntar att hämta om de kanske beställt något som ska komma bara någon dag senare, säger han.

– Det har blivit mer pakethantering för oss och det gäller året runt.

Utanför bensinstationen i det lilla samhället i Bergslagen står julgranar till försäljning lutade mot staketet, både silvriga kungsgranar och vanliga rödgranar. I butikens skyltfönster finns paket, ljusstakar och julgodis.  Det är 22 dagar till dopparedan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

okq8 foto: John Antonsson

Nya löner på OKQ8

Bensinstation. Transport och Fremia har kommit överens om nya löner för anställda på OKQ8-mackar i riksavtalet för bilvårdsanläggningar.

Transportarbetarens logga

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.