Close
Chauffören Hasham Makolad, som kör för Bring, har just levererat till OKQ8-macken i Kolsva, Köpings kommun – i dag var det "bara" 50 paket.
Close

Macken är full av klappar

Bensinstation. Det blir bara mer och mer paket. Knappt tre veckor före julafton liknar mackens lager mest ett gammeldags postkontor. Men ökningen märks året runt. På OKQ8 i Kolsva i Västmanland råder ändå något som liknar julefrid.

– Jag tror att många beställt saker tidigare i år, det känns inte som att det blivit så jättestor ökning av paket de senaste veckorna, säger Jan ”Janne” Branting inne i mackens butik.

– Men i dag är blir det nog platsbrist, räcker inte hyllorna till får jag lägga på pallar runt om.

Jan Branting utanför butiken. Foto: Lilly Hallberg

Janne Branting har arbetat på bensinstationen i 25 år och upplevt e-handelns utveckling. Sedan snart tio år är macken i det västmanländska samhället paketombud, i dag för såväl Bring som DB Schenker och DHL. Leveranser från samtliga tre kommer dagligen, måndag–fredag. Dessutom kommer andra varuleveranser.

– Här finns att göra hela tiden. Ta emot kunder, hantera paket och varor, säger Janne, som jobbar förmiddag denna fredag.

Det gjorde han också 2020, när Transportarbetaren hälsade på fredagen den 27 november – själva Black Friday det året. Då var de två som arbetade på passen, i dag är de ensamma.

När det gäller paketen som hör ihop med julhandeln bekräftar Handelns utredningsinstitut (Hui) Jannes känsla. Handeln startar tidigare och många har redan i november gjort inköp på nätet, särskilt under reaperioder.

Inget av alla paket på bensinstationen från 1957 tycks dock rymma årets julklapp, utnämnd av Hui: Det hemstickade plagget. En hastig blick över hyllorna visar att mjuka paket i plast kommer från de stora klädkedjorna och inte ett enda paket har privat avsändare.

– Den här veckan har det varit mycket, och förra också. Fast i dag har jag bara 50 paket, säger Hasham Makolad, som kör för Bring och utgår från Örebro.

Året runt

Foto: Lilly Hallberg

Janne Branting lämnar ut paket till ett par som är välkända kunder på macken.

– Vi lämnar tyvärr inte ut i samma takt som det kommer nya paket. Men samtidigt förstår jag att folk väntar att hämta om de kanske beställt något som ska komma bara någon dag senare, säger han.

– Det har blivit mer pakethantering för oss och det gäller året runt.

Utanför bensinstationen i det lilla samhället i Bergslagen står julgranar till försäljning lutade mot staketet, både silvriga kungsgranar och vanliga rödgranar. I butikens skyltfönster finns paket, ljusstakar och julgodis.  Det är 22 dagar till dopparedan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Plånbok med pengar

Här är årets nya löner

Avtal. Nu har halva 2024 gått och nästan alla Transports grupper har fått nya löner. Här är några av dem.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.

Kabinpersonalens klubbar
Lou Fermisson, ordförande på Transportklubben vid AAP, Danijel Kovacic, ordförande för Norwegians Transportklubb och Ekaterina Parenkova som håller i klubban på Eurowings kraftsamlar för att förbättra arbetsvillkoren för kabinpersonalen.

”Vi vill att företagen ska lyssna på oss”

Flyg. Höjd lön efter sänkningen under pandemin. Att företaget lyssnar på oss och behandlar oss rättvist. Bättre scheman och mindre helgjobb. Rätt till ob-­ersättning. Det är några av frågorna som de fackligt engagerade vid Transports nya kabinklubbar vill driva.

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.