En hög med lustgaspatroner på marken
Close
Lustgastuber har blivit ett allt vanligare arbetsmiljöproblem för miljöarbetarna.
Close

Lustgastuber farliga för miljöarbetare

Miljö. Skyddsombudet Johan Kanmert och miljöarbetaren Rasmus Forsberg går ut med en varning: Släng inte lustgastuber i soporna! När de kläms ihop i sopbilens vagga kan de explodera, fara ut som vassa projektiler och träffa både renhållare och förbipasserande.

Förutom explosionsrisken kan det skarpa ljud som uppstår när gas­tubernas metall möter sopbilens metall, vid svepet in i vaggan, också skada renhållarnas hörsel. Använd hörselskydd är Johan Kanmert råd.

Han och Rasmus Forsberg jobbar på miljöbolaget Renova i Göteborg. För ett par år sedan var Johan Kanmert och en annan sopgubbe med om ett allvarligt tillbud. Kollegan hade tömt ett sopkärl och var på väg med nästa mot baklastaren när det small till.

– Någon hade slängt en lustgastub i soporna. Den plattades ihop, exploderade och flög i väg som en projektil med vassa kanter. Om bakstammen på sopbilen varit lägre hade kollegan träffats i halsen eller bröstet. Någon som gick förbi kunde också ha skadats, säger Johan Kanmert.

– Det räcker att det är lite gas kvar i en tub, värms den upp kan den explodera. Det händer på återvinningscentralerna också, fast tuberna ska sorteras ut och lämnas in separat där. Därför kastar en del tryckbehållarna i soporna och vi kan inte se om de finns med i stängda kärl.

Berusningsmedel

Lustgas som berusningsmedel blir allt vanligare bland ungdomar. Skillnaden mellan den gas som används i vården och den som köps via e-handel är att den senare inte är utblandad med syre och kan leda till syrebrist och medvetslöshet.

Rasmus Forsberg upplever att lustgasbehållarna blivit allt vanligare i soprummen i flerfamiljshus de senaste fyra åren. Ofta lämnas de på golvet kring kärlen, men ibland döljs de i soporna. En längre tid hade han problem vid ett vårdboende för unga på Hisingen. I soprummet skräpade både lustgastuber och spritflaskor.

– Sista gången jag tömde i juni kände jag att kärlet var väldigt tungt och upptäckte tio lustgasbehållare som gömts under sopsäckarna.

Vägrade tömma

Det blev droppen. Rasmus Forsberg lämnade en lapp: ”Det här tömmer jag inte igen.” Han skrev en tillbudsrapport, kontaktade trafikledningen och skyddsombudet Johan Kanmert, som la ett skyddsstopp för vidare hämtning.

– En ur personalen kallade mig primadonna, tyckte jag borde gå en kurs och kunde inte fatta varför jag inte tog med tuberna. Det blev inte tömt på fyra veckor. Men när jag kom tillbaka från semestern fanns inga gastuber i soprummet.

”Stridsyxan” kunde grävas ner, men:

– Tyvärr är det inte det enda stället med lustgastuber, de kan dyka upp var som helst. Vi har fått ganska tydliga instruktioner från arbetsgivaren att inte hantera tuberna, men det vore bra med en informationskampanj om faran till kunderna.

– Att det när som helst kan komma en jättesmäll nere i plåten är ett ständigt osäkerhetsmoment, säger Rasmus Forsberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.