KONFLIKT I TAXIBRANSCHEN

”Lönenivåerna inom taxi är bedrövliga”

Taxi. – Bra att Transport varslat om blockad och strejk. Det är dags att det händer något, lönenivåerna inom taxi är alldeles bedrövliga. Så säger taxiföraren Jamie Svensson i Falkenberg som jobbar på Varbergs taxi.

Jamie Svensson. Foto: Privat

Jamie Svensson hör till de taxi- och färdtjänstförare som kommer att tas ut i strejk klockan 04.00 den 4 september – om Transportarbetareförbundet och motparten, Biltrafikens Arbetsgivareförbund, inte lyckas komma överens om ett nytt kollektivavtal innan dess.

Både fack och arbetsgivare är i dag kallade till ett första möte med medlare på Medlingsinstitutet för att få hjälp på traven.

Jamie Svensson är beredd att ta strid och strejka för högre lön.

– Som kvälls- och nattchaufför får jag inte mer än 18 000 kronor i lön efter skatt. Ändå har vi ett legitimerat yrke, lika väl som läkare och sjuksköterskor. Det borde vara värt någonting att vi hanterar barn med diagnoser, äldre, nyopererade, patienter som går på dialys och dyngraka 18-åringar som ska hem efter en fest, säger han.

Han ser avregleringen som grunden till dagens problem inom taxibranschen och anser att högre löner skulle öka statusen på yrket.

– Dålig lön och dåliga arbetsförhållanden lockar inte till sig arbetssökande. Men det är inte det enda problemet. När det gäller arbetstider får jag i regel ut mitt schema först en vecka innan det börjar gälla.

– Vem fan kan planera sitt liv efter det? Gå en kvällskurs eller engagera sig politiskt, undrar Jamie Svensson.

Själv sitter han i fullmäktige i Falkenbergs kommun, men har knepigt att få ihop de politiska kvällsmötena med sina arbetstider.

– Tack och lov har jag inte familj och dagishämtningar också…

Transports krav på att förarna ska få sina scheman minst 14 dagar innan de börjar gälla är fullt rimligt, anser han. Men trots att mycket behöver åtgärdas, att arbetet är stressigt, att han utsätts för hot och trakasserier, har långa arbetsdagar och dåligt med återhämtning, så stormtrivs Jamie Svensson med taxijobbet.

– Det blir aldrig långtråkigt. Jag älskar det, kundmötena och kollegorna!

Bland arbetskamraterna på Varbergs taxi är känslorna lite blandade inför varslad blockad med bland annat stopp för nyanställningar, övertid och inhyrda förare. Där finns egenföretagare som inte välkomnar konfliktåtgärderna.

– Men bland de fast anställda tror jag att vi har stöd. Bland de som inte vill strejka finns chaufförer som inte är med i facket och kanske inte förstår vad konflikten handlar om, säger Jamie Svensson.

Han törs inte sia om ifall strejken verkligen kommer att utlösas, men bedömer att blockaden i praktiken kommer att få större effekt och genomslag. Just nu har han semester, men han börjar jobba igen på den första utlysta strejkdagen, den 4 september.

Niklas Johansson. Foto: Privat

Niklas Johansson arbetar på Vikbolands taxi i Västervik, där Transports medlemmar också kan komma att tas i ut i strejk.

– Det känns bra, jag tror det var nödvändigt och dags att sätta ner foten nu. Vi har fått backa och gå tillbaka på våra krav så många gånger, säger han.

Niklas Johansson satt med i avtalsdelegationen i förra avtalsrörelsen, då mycket krut satsades på att förbättra procentlöner och lägstalöner.

Han uppfattar strejkviljan som god bland kollegorna.

– Men det finns ju alltid några som inte är så på, som timanställda som undrar hur det ska gå för dem. Men de flesta är nog beredda att strejka nu, säger Niklas Johansson.

Erik Smedjeborg kör färdtjänst och serviceresor på Connect Bus Sandarna i Örebro och hör också till chaufförerna som kan tas ut i strejk. Han förstår att Transport behövde ta till varsel. Men han tycker det hade blivit mer kraftfullt om Connect Bus, som har verksamhet på många håll i Sverige, hade varslats om strejk på alla orter.

– Det hade kunnat stoppa serviceresorna i hela södra Sverige, säger han.

Erik Smedjeborg. Foto: Justina Öster

Erik Smedjeborg har semester och vet inte hur kollegorna ställer sig till konfliktåtgärderna. Själv läste han på och satte sig in i vad som gäller vid förra avtalsrörelsen, där det kärvade på samma sätt mellan fack och arbetsgivare.

Både höjd lön och bättre arbetsvillkor är viktigt, tycker Erik Smedjeborg. Han sätter stora frågetecken kring att färdtjänst- och sjukreseförare ska tvingas köra i alla väder, som snökaos, medan linjebusstrafiken ställs in.

­– Var ligger serviceförarnas värde i det? Någonstans borde det samhällsviktiga arbete vi gör reflekteras i plånboken.

För att få bukt med dubbla tidböcker och alldeles för långa arbetsdagar borde digitala färdskrivare införas i taxifordon, på samma sätt som i lastbilar, anser han.

– I dag kan taxiförare köra hur länge som helst. Vi behöver en bättre lönetrappa också. Det är inte rimligt att en chaufför som har kört i 22 år har samma lön som en som jobbat i två, säger Erik Smedjeborg.

Läs mer om konflikten

2023-08-15

Transport varslar om strejk inom taxi

2023-08-17

Transport kallas till medlare i taxikonflikten

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tecknat avtal på gott och ont

Taxi. Reaktionerna är blandade. Vissa väsentliga krav har lyfts in i det nya taxiavtal som tecknades på onsdagen, framhåller de Transportarbetaren talat med. Andra uttrycker besvikelse över att strejken är avblåst.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.