LO vill ha skärpta regler för arbetskraftsinvandring

För fyra år sedan ändrades Sveriges regler för arbetskraftsinvandring. Sedan dess har antalet tillfälligt invandrande arbetare ökat, men nästan bara inom yrken där det redan är ont om jobb. Nu vill LO ha tillbaka arbetsmarknadsprövningen, men också tydligare bindande avtal för dem som kommer hit och jobbar.

Sedan december 2008 är det inte längre arbetsmarknadens behov av arbetskraft som styr vem som får komma hit och jobba. Nu är det upp till den enskilda arbetsgivaren att bedöma om man behöver rekrytera utanför EU:s gränser.

Sedan reglerna ändrades har medier och fackförbund vittnat om hur arbetskraftsinvandrare utnyttjats och inte fått de löner och villkor som de blivit lovade. Nu visar också LO i en ny rapport att arbetskraftsinvandringen framförallt har ökat inom LO-yrken där det redan råder brist på jobb, till exempel hotell- restaurang- och städbranschen.

Därför vill LO nu skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

Bland annat vill man återinföra arbetsmarknadsprövningen. Den ska skötas av myndigheterna och säkerställa att arbetskraftsinvandring bara sker till de yrken där det råder brist på arbetskraft.

Men LO vill också stärka skyddet för de som kommer hit och arbetar.

– Erbjudandet om arbete ska vara bindande. Den som får fast anställning ska få permanent uppehållstillstånd snabbare. Och vi vill ha en seriositetsprövning av arbetsgivare, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, när han presenterade LO:s rapport på onsdagen.

I dag är ett erbjudande om anställning för att arbetskraftsinvandra inte ett bindande avtal. Det gör det svårt att i efterhand kräva en arbetstagares rätt till en viss lön eller andra villkor.

Den som får ett erbjudande om anställning får med dagens regler tillfälligt uppehållstillstånd så länge anställningen fortgår, som längst i två år. Därefter kan man söka förlängning i två år till. Att uppehållstillståndet är knutet till en viss anställning gör att många inte vågar kräva den lön och de villkor de har rätt till i rädsla för att bli utkastade.

LO:s krav för arbetskraftsinvandringen
– Opartisk, myndighetsbaserad arbetsmarknadsprövning

– Erbjudande om arbete ska vara juridiskt bindande.

– Arbetstillstånd ska inte vara knutet till en viss arbetsgivare eller ett visst yrke.

– Den som får fast anställning ska få permanent uppehållstillstånd snabbare.

– Obligatorisk seriositetsprövning av arbetsgivare.

– Ett regelverk som är bättre anpassat för utstationering (när utländska arbetsgivare placerar personer på sina filialer i Sverige).

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Höstbudgeten
Magdalena Andersson med budget för 2022

”Viktigt att inte strama åt för tidigt”

Politik. Ingen promenad men många miljarder. På måndagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens budgetproposition med 74 miljarder kronor till olika reformer.

Synkrav för körkort utreds

Utredning. Syntester för körkort som används i dag kan upplevas som trubbiga, enligt regeringen. Därför ska metoderna för att bedöma om en person med synfältsbortfall kan köra trafiksäkert utredas.

Från vänster: Magnus Byström, Mikael Pedersen Danmark DSV, Magnus Larsson. Foto Mikael Humlin

På träff med Transport!

Uppsökeri. I dag finns chans att stanna längs E45:an eller E4 för att träffa transportare från sex avdelningar, på sju olika platser – från Grums i söder till Harrbäcken i norr.

Ingen förlikning mellan Transport och Gate gourmet

Anställningsskydd. Efter Transports stämning av Gate gourmet för ogiltig uppsägning av ett 60-tal anställda möttes facket och cateringbolagets företrädare Svenska Flygbranschen i Arbetsdomstolen igen i går. För en andra muntlig förberedelse. Försöken att förlikas har hittills varit resultatlösa.

Transportbil, avdelning 18 Hälsingland. Foto: Mikael Humlin

Ta en fika och snacka fackliga frågor

Uppsökeri. – Hallå, vill ni ha en kubb och en festis? Många är stressade, men några chaufförer tar sig ändå tid för lite fackligt snack med Mikael Humlin från Transport på Circle Q-macken i Ljusne. I morgon har du chans att träffa fler transportare från Norrland, Dalarna och Värmland.

Yrkesförarens dag 9/9
Andreas ”Bamse” Hagström och Per Lindvall bjuder på korv utanför bruket i Skoghall. Foto: Kamilla Kvarntorp

Här hyllas yrkeschaufförer

Transport. På åkerier, centraler för tidningsbud och budfirmor runt om i landet uppmärksammas i dag yrkesförare. Transportarbetaren träffade några vid inmätningen utanför bruket i Skoghall, Hammarö.

Förhandlingar om förlikning efter Gate gourmets massuppsägning

Flyg. Transport har stämt cateringbolaget Gate gourmet i Arbetsdomstolen för ogiltig uppsägning av ett 60-tal anställda och turordningsbrott. Nu har arbetsgivare och fack tagit kontakt, utanför rättssalen. – Vi sitter i förlikningsförhandlingar, säger Per-Olof Norgren.

Regeringen föreslår höjt tak i sjukpenningen

Politik. Regeringen vill satsa miljarder på att höja taket i sjukförsäkringen och förändra reglerna kring rehabilitering. – Vi har gått från neddragningar till stora investeringar för att stärka vårt samhälle, sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträff.

Yrkesförarens dag 9/9!

Transport. De ser till att både människor och gods kommer fram dygnet runt, alla dagar på året. På torsdag, den 9 september, hyllas landets yrkesförare på sin egen dag.

Mångmiljonsatsning mot arbetslivsfusk

Politik. Regeringen vill satsa närmare 200 miljoner kronor under nästa år för att bekämpa transportfusk, arbetslivskriminalitet och bidragsbrott. – Kanske närmar vi oss ett läge där det inte bara är fina ord utan också handling. Men vi är luttrade, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

Hallå där!

Harald Fabricius

… vice ordförande i 3F Københavns Chauffører, som är med och arrangerar den 22:a Skandinaviska Transportarbetarekonferensen 22–24 oktober.

E-handelsjättarna: Zalando
Skiftbyte på den jättelika terminalen i Brunna.

Olika bild av Zalandos omskrivna lager

Terminal. Klädjätten Zalandos logistikcenter norr om Stockholm har åter hamnat i fokus. Men många anställda känner inte igen sig i de beskrivningar av katastrofal arbetsmiljö som målats upp i riksmedia.

Arbetarna på väg till bussen som Ingram Micro abonnerat.

Ingram Micros vd: ”Vi följer svensk arbetsrätt”

Arbretsmiljö. De representanter för Ingram Micro som tog emot vid Transportarbetarens besök 10 augusti förklarade hur den löpande verksamheten fungerar. Bemanning, skift, fakta om anläggningen och information till personalen. Övriga frågor hänvisades till Sylvain Monneyron, vd.

Ingram Micro. Foto: Lilly Hallberg

”Många får svettutslag på kroppen”

Arbetsmiljö. Bristerna i arbetsmiljön på Ingram Micro är stora, även om det har skett vissa förbättringar de senaste åren. Det anser en medlem i Zads, som vill vara anonym, men som arbetar med returer på lagret.