Lars Sjölund på gamla konditoriet i Årsta. Foto: Lilly Hallberg
Close
Lars Sjölund på gamla konditoriet i Årsta.
Close

Lars Sjölund visar Kirunas förvandling

Mötet. I 43 år körde Lars Sjölund sopbil i Kiruna. Hans bilder och texter har väckt mycket uppmärksamhet. Bland annat har han under flera år dokumenterat den förvandling som pågår i hemstaden.

Det konkret vardagliga är sammanflätat med det storslagna. Och äger den allmängiltighet som förmår beröra bortom klass, kön och hemkommun.

Det är början av november, en grå dag i södra Stockholm. Lars Sjölund ska senare på dagen vara med på den stora Publishinggalan på Berns salonger. Han är en av finalisterna i kategorin print, för sin bok Frihet och förakt – ett yrkesliv i renhållningens tjänst.

– Oavsett hur det blir är det jätteroligt, fantastiskt att vara med i sammanhanget. Det är ju ett erkännande från ett annat håll än tidigare. Ju mer jag tänkt på det desto mer kan jag nog säga att det betyder mycket, att det är en chans. Det är lätt att annars tänka att andra gör det bättre, säger Lars Sjölund.

Lars Sjölund på torget i Årsta, i södra Stockholm. Foto: Lilly Hallberg
Lars Sjölund på torget i Årsta, i södra Stockholm. Foto: Lilly Hallberg

Han och sambon bor för tillfället hos ena dottern i huvudstaden, veckan innan var de hos den andra dottern i Göteborg. Båda barnen har familjer med småbarn så det har varit fullt upp för morfar, förutom träffar med förläggare och branschtillställning.

– Det är verkligen fint här, så lugnt och samtidigt nära till natur och in till city, säger Lars.

Årsta torg är i dag ett levande centrum och samtidigt en lågmäld kulturhistorisk miljö, uppfört av Folkhemmets främsta arkitekter under efterkrigsåren. Folkets hus, bibliotek, bio och medborgarhus.

Inne på konditoriet är 1950-talsinredningen intakt. Lars Sjölund låter sig bjudas på en kopp svart kaffe. Bara några dagar efter glädjebeskedet om bokens framgång och kommande prisgala i Stockholm kom besked från läkaren. Sjukdomsbeskedet. Cancer.

– Det tillhör livet, men har varit svårt att ta in. Prognoserna är goda, men trots allt bär jag på en dödlig sjukdom. Det känns tungt.

Lars Sjölund hade inte haft några symtom innan och har heller inte i dag några särskilda prostatabesvär.

– Ingenting mer än att jag får gå på toaletten ett par gånger per natt. I övrigt mår jag bra. Det är ju det lömska med sjukdomen, när man väl känner symtom sägs det ofta vara för sent.

Bara timmar innan Lars och sambon for söderut, i månadsskiftet oktober-november, fick han beskedet att cancern inte spridit sig. Det känns bra, men sjukdomen kräver nu behandling som kortat av besöket i söder.

Med de anhöriga har relationen alltid varit god:

– Den bygger på samtal, vi kan tala om båda det som är roligt och det som inte är så roligt, säger Lars Sjölund.

– Att ta vara på stunden äger sin riktighet. Man vet aldrig vad som händer, och när det händer, säger Lars Sjölund.

En stad i förvandling. Lars Sjölunds nytagna bild visar hur Ralph Erskines kvarter från 1960-talet rivs i samband med att staden flyttar. Foto: Lars Sjölund
En stad i förvandling. Lars Sjölunds nytagna bild visar hur Ralph Erskines kvarter från 1960-talet rivs i samband med att staden flyttar. Foto: Lars Sjölund

Han berättar om ett möte han hade i somras, hemma i Kiruna. Han hade fikat med sin sambo i hemmet och sedan gått ut på stan för att fotografera de pågående rivningarna. En kvinna med hund kom fram och frågade om bilderna.

– Jag berättade om tankar på en bok och då sa hon, gör det nu – du vet aldrig vad som händer.

Kvinnan talade om att hon själv fått cancerbesked dagen innan.

För boken Frihet och förakt lyckades Lars Sjölund kombinera sitt fotointresse med yrket som renhållningsarbetare i Kiruna, landets till ytan största kommun. Han har också frilansat för bland annat Norrländska Socialdemokraten och Kiruna-Tidningen.

Det som från början var tänkt främst som bildtexter har vuxit ut till betraktelser om arbete, om sociala hierarkier och svindlade skönhetsupplevelser längs vägen.

Inledningen, om kvinnan som på semesterorten tyst påpekar att det kunde bli jobbigt för barnen i skolan med en pappa som kör sopbil. Jobbarkompisen som en solig sommardag fikar med fjällen som fond, om kärlen som vittnar om västvärldens överflöd och bekanta som vänder bort blicken när Lars kommer för att tömma soptunnorna. Om yrkets förändring, om årstidernas växlingar.

Byggnaderna i centrala Kiruna har fått egna namn i folkmun. Här ”Mullbänken” i november 2023. Foto: Lars Sjölund
Byggnaderna i centrala Kiruna har fått egna namn i folkmun. Här ”Mullbänken” i november 2023. Foto: Lars Sjölund

Det är rakt berättat, avklarnat och till synes självklart.

– Det är så roligt med språk, får jag till en mening är jag verkligt nöjd. Men det går trögare än med bilderna. När jag läser andras texter kan läsupplevelsen bli så stark att jag lägger ifrån mig boken eller tidningen. Hur kan man få fram det så bländande, som en bild?

Lars Sjölund har under flera år dokumenterat den förvandling som pågår i hemstaden och Tiba förlag, som också gett ut hans tidigare bok, har visat intresse.

Kiruna genomgår för närvarande en spektakulär flytt, uppmärksammad i hela världen. Gruvdriften har underminerat marken och den gamla stadskärnan är riven, några få byggnader har räddats med till den nya.

Det har varit känt sedan snart 20 år att markförskjutningarna gör en flytt av bebyggelsen nödvändig. År 2035 beräknas arbetet vara klart.

– Det känns rakt av förfärligt. Det är med stor sorg jag ser det som händer, och som jag fotar i stort sett varje dag. För varje hus som rivs blir såret allt djupare, säger Lars.

– Dels är jag född och uppvuxen där, har bott med tre minuter till centrum under 35 år. Dels var det min arbetsplats i 43 år. Mina föräldrar flyttade in och bodde i stan de sista 20 åren. Dessa gator var verkligen mina…

Lars Sjölund framhåller att han och familjen ändå är lyckligt lottade jämfört med dem vars hus blivit inlösta.

– Deras liv stoppas upp, allt som planerats till minsta altanbygge. Det är inte lätt att leva under de förutsättningarna.

Sedan något år är Lars pensionär. Barnen frågar ibland på skoj när de ska få se alla bilderna från Kiruna.

– Jag känner mig som tjuren Ferdinand under sin korkek. Han luktar på blommor. Jag flyttar bilder hit och dit i mappar.

Samtidigt:

– Innan rivningen fångade ljuset vid infarten stadshuset med klockstapeln så vackert, och det tror jag inte jag tycker bara för mitt bildintresse. Nu är allt borta, kvar är en plan yta som en grusdefarkt. Det har mist sin tjusning. Tidigare, med solen över gruvan – det var så mäktigt, majestätiskt. Det är ju därför vi bor här, på grund av gruvan.

”Spottkoppen”, ett av de klassiska Erskine-husen i Kiruna. Foto: Lars Sjölund
”Spottkoppen”, ett av de klassiska Erskine-husen i Kiruna. Foto: Lars Sjölund

Lars Sjölund har hyllats för sina verk, både av kända skribenter i riksmedia och folk som mejlat om hur hans skildringar förmår beröra, tack vare det allmängiltiga. ”Alla personalavdelningar borde köpa in boken!” skriver en kvinna.

– Jag tror inte att man behöver ha jobbat inom renhållningen för att känna igen sig, säger Lars.

Efter att han nyligen signerat böcker i Kiruna – ”har en mycket bra bokhandel” – frågade bokhandlaren om han fått mersmak.

– Men nä, inte på det sättet att jag eftersträvar att vara ute och signera böcker. Passionen ligger i dokumentationen, bilderna som visar situationen där människan är. Om det blir uppskattat är det jätteroligt men jag gör det för min egen skull.

Transportarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om Lars Sjölund. Boken med bilder från hans yrkesliv utvecklades också ur en idé efter att ett reportage.

– Jag har alltid tyckt bra om Transports tidning. Den vågar gå på, granska också svarta sidor och inte bara stryka medhårs.

Det känns både uppmuntrande och förpliktigande.

Själv tycks Lars Sjölund leva efter rådet ”Gräv där du står”, något som lyftes då han tidigare i höstas tilldelades pris av Kiruna-Tidningens grundare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Martin Kertész har testat många yrken. ”Jag skulle gärna jobba som ballongclown på heltid”, säger han.

Uppdrag: glädjespridare

Mötet. ”Jag vill ha en clown, pappa!” ”Vad gör clownen?” ”Knyter ballonger!” Alltihop började när Martin Kertész dotter fyllde fem år och skulle ha kalas.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Svår start på året för trafiken

Trafik. Extrem kyla, kraftiga snöfall och hård vind. Inställd tåg- och busstrafik, olyckor och nära tusen bilar fast på E22 i oväder. På flera håll i landet började 2024 med stora transportproblem på grund av väderförhållandena.

Ann-Sofie "Soffan" Hermansson i sopbilen.

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Kultur
Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Att träffa barn och sprida glädje är det bästa med ballongartisteriet, tycker Martin Kertész. En mångsysslare och föreningsmänniska, som sprutar ur sig idéer. Bara tiden ville räcka till… Foto: Justina Öster

Uppdrag: glädjespridare

Mötet. ”Jag vill ha en clown, pappa!” ”Vad gör clownen?” ”Knyter ballonger!” Alltihop började när Martin Kertész dotter fyllde fem år och skulle ha kalas.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Månadens medlem
Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Månadens medlem
”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.

Dyrtider
”Nu tänker jag mig för mer när jag tar bilen och gör fler ärenden på samma tur”, säger Lars Erik Kvick.

”Vi har bytt ut pellets mot bergvärme”

Privatekonomi. Boendet och bilar slukar mest av hushållskassan. – Räntekostnaden för huslånet har i stort sett fördubblats sen inflationen slog till. Men det är väl som det är. Vi har haft väldigt fina år innan, tycker färdtjänstförare Lars Erik Kvick.

Hallå där!

Marko Juvonen

…regionalt skyddsombud och en av initiativtagarna till ett utbildningsmaterial för gravida i bevakningsbranschen.

Mhamed Åkahim, Mahmond Idris Alamin och Mahmut Muzappar. Foto: Johm Antonsson

Hjälper du polisen, taxichaufför?

Enkät. Polisen har bett taxiförare att vara uppmärksamma och ringa 112 om de ser misstänkta personer. Det har hänt att ungdomar tagit taxi till bensinstationer för att fylla petflaskor och dunkar med bensin och starta bränder, som en del i gängkrig och kriminalitet.

Hallå där!

Tommy Wreeth

… Transports förbundsordförande som till tidningen Dagens Industri (DI) säger att han vill se global kamp mot Tesla.

Hallå där!
Det var mycket stress som släppte när Qorban Naderi fick permanent uppehållstillstånd. Nu kan han börja planera för framtiden.

Qorban Naderi

…som kom ensam från Afghanistan till Sverige när han var 15 år. Han utbildade sig till lastbilschaufför och fick fast jobb efter studenten. Trots det var han inte säker på att få stanna i Sverige. Men nu har han fått permanent uppehållstillstånd.

Månadens medlem
Ann-Sofie

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Månadens klubb
APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Först i världen med fyrfack

Miljöarbete. I Södertälje rullar sedan sommaren en eldriven sopbil med fyrfackssortering. Den är hittills världsunik och används för att hämta hushållsavfall. I kommunen finns även planer på att producera egen el till fordonsflottan.

Hallå där!

Ronja Nilsson

…höggravid timmerbilschaufför från Ödängla, Mönsterås kommun, som medverkar i säsongens "Svenska Truckers" på Viaplay.