Kvinnokommittén i Transports Örebroavdelning
Close
Klasskampen och kvinnokampen går hand i hand. Det går inte att skilja ut vilken som är viktigast, tycker Sirke Karlsson, Örebro-ordförande Emma Brodin, Annika Hedström, och Sigrid Wahlin.
Close
Månadens kommitté

”Bryt tystnaden och lyft varandra”

Kvinnor i Transport. Tankarna började gro redan 2018. Året därpå drog ett gäng kvinnor på Transport i Örebro i gång en kvinnokommitté. Den har nu spridit sig till avdelningarna i Södermanland och Halmstad.

– Alla avdelningar borde starta kvinnokommittéer. Synd att det ska behövas 2020. Men behovet att träffas och dela erfarenheter är stort bland Transports kvinnor, säger Örebroavdelningens ordförande Emma Brodin (åkeri/miljö).

Hon får medhåll av Sigrid Wahlin (bevakning), Sirke Karlsson (bevakning) och ombudsman Annika Hedström. De utgör kärntruppen.

Machokultur, som fortfarande lever, och arbetarkvinnors underordning i arbetslivet är bakgrunden till initiativet, förklarar Örebrokvinnorna. Det blev en kommitté för att transportkvinnor, som inte gillar mötesformalia, lätt ska kunna haka på vid träffar med olika program.

Hittills har allt från 5 till 16, 17 kvinnor anslutit. I februari såg de tillsammans Bombshell – När tystnaden bryts. Metoo-filmen följdes upp med en diskussion. I vår står självförsvar på programmet.

– Vi startade i skuggan av metoo. När vi börjar prata visar det sig att nästan alla varit utsatta för något. På något sätt, säger Annika Hedström.

– Det händer på Transports arbetsplatser. Hur mycket som helst finns att ta upp, inflikar Sigrid Wahlin.

Vägen var inte spikrak. Kommittén vållade diskussion i avdelningens representantskap innan beslutet om resurser kom. Kvinnorna gissar på avundsjuka, anar att männen är lite rädda. Tror att kunskap hjälper.

Att tre kvinnor toppar Örebroavdelningens styrelse sen i fjol har också ifrågasatts.

– Men tre män går jättebra!

Örebrokvinnorna skrattar och ordningsvakten Sirke Karlsson påpekar att ensamjobb skapar utsatthet. Oönskade inviter, kränkningar och övergrepp sker sällan offentligt. Och vissa män blir provocerade av kvinnor i uniform, som säger ifrån.

– Vi kan stödja och backa upp varandra. Händer det något så finns vi där, säger Sirke Karlsson.

En viktig fråga, som tagits upp, är att kvinnor lätt trär på sig hårda skal i mansdominerade branscher, tar efter männen. ”Får en tjej en ny lastbil så är det för att hon haft ihop det med chefen.”

– Kvinnor måste lyfta varandra i stället för att tävla, säger Örebrogänget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.