För Joshua Obad var det självklart att agera när han upptäckte branden i huset på Tredje Långgatan i Göteborg, trots att han var rädd. Foto Maria Steén
Close
För Joshua Obad var det självklart att agera när han upptäckte branden i huset på Tredje Långgatan i Göteborg, trots att han var rädd.
Close
Månadens medlem

Joshua hyllas för att ha räddat liv

Hjälte. Joshua Obad väckte de boende när branden brutit ut i huset mitt i Göteborg. Sprang upp våning för våning och knackade på dörrarna i det rökfyllda trapphuset. Och det är inte första gången han ingripit på jobbpass som tidningsbud.

För tidningsbudet Joshua Obad var det en självklarhet att agera när han märkte att allt inte stod rätt till i flerfamiljshuset på Tredje Långgatan i Göteborg. Det var en tidig morgon i mitten av januari i år. Han hade hunnit dela ut tidningar i ett par hus redan.

– När jag jobbar är jag alltid mycket observant, säger han.

– Nu hörde jag något svagt som lät som en kvinna grät, men tänkte att det var något annat problem.

Men när han kom ut på gatan såg Joshua röken, och genom ett fönster branden med lågor som spred sig. En kvinna från den lägenhet där det brann hade flytt ut på balkongen.

– Jag ville hjälpa damen, som bodde högt upp i huset.

Rökfyllt

Joshua Obad sprang in i trapphuset, som redan var rökfyllt, och upp till lägenheten men dörren var låst. Kvinnan i bostaden hörde inte då hon ju var ute på sin balkong.

Joshua ”hemma” i sitt distrikt vid Järntorget. Foto: Maria Steén
Joshua ”hemma” i sitt distrikt vid Järntorget. Foto: Maria Steén

– Jag sprang ned igen och mötte en kollega, men sedan gick jag in igen. Jag tänkte, vad kan jag göra? Alla sov, jag började gå från dörr till dörr på varje våning. Knackade tre, fyra gånger och ropade ”vakna, vakna, det brinner”.

Kollegan, Gabriel, larmade räddningstjänsten.

– När de kom kunde han förklara att jag visste var branden kom ifrån, säger Joshua, som hjälpte räddningstjänsten med nycklar till ytterligare ett trapphus dit brandröken spridit sig.

Under tiden hade de han väckt lyckats ta sig ut på gatan.

– De var tacksamma att jag väckte dem. De klarade sig alla.

Avled senare

Men kvinnan från lägenheten där branden startat avled senare på sjukhus.

Joshuas agerande har fått mycket uppmärksamhet. Av Aftonbladet har han utnämnts till ”Årets livräddare” i kvällstidningens serie Svenska hjältar. Och räddningstjänstens insatsledare, Petter Backlund, har i Göteborgs-Posten lovordat insatsen:

– Det är en väldigt fin historia. Budet bankade på alla dörrar vilket gjorde att det blev en snabb och effektiv utrymning.

Också på jobbet, Västvensk tidningsdistributions (VTD:s) filial, har Joshua mött mycket uppskattning. Det har varit fika med bullar, och arbetsgivaren har skickat paket med gåvor.

– Det har varit jättefint! Och med min områdeschef har jag haft samtal om hur händelsen påverkat mig, säger Joshua.

Han betonar att VTD också tidigare varit bra och noga med att följa upp händelser. Det har bland annat handlat om traumasamtal. För det är inte första gången Joshua varit med om dramatiska händelser på jobbet.

– Jag jobbar kring Järntorget, i hjärtat av Göteborg. Det är massa som händer varje natt.

Bombexplosion

En gång larmade Joshua polis efter att ha hört en bombexplosion utanför porten i huset när han delade ut tidningar. Men oftast är det bara ”vanligt stök”; överförfriskade personer som hamnat i bråk eller som druckit så mycket att de behöver läkarvård.

– Men jag trivs med att jobba här, alla känner mig som en bror. Även de som alltid är fulla hejar på mig, och det händer inte att någon tjuvar från mig. Så det är inga problem!

Joshua trivs också i staden:

– Människor här är öppna, gillar att umgås. Och det är inte så kallt.

Han bodde först i Umeå när han kom till Sverige från Kamerun i västra Afrika för tio år sedan. Jobbade i skogen och planterade träd. Men det var ett säsongsjobb, och när det tog slut fick Joshua av en bror råd att söka arbete som tidningsbud i Göteborg.

– Jag ansökte hos VTD och de antog mig. Det var i april 2016.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ann-Sofie "Soffan" Hermansson i sopbilen.

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg

Miljöbrott. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.

APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Hallå där!
Det var mycket stress som släppte när Qorban Naderi fick permanent uppehållstillstånd. Nu kan han börja planera för framtiden.

Qorban Naderi

…som kom ensam från Afghanistan till Sverige när han var 15 år. Han utbildade sig till lastbilschaufför och fick fast jobb efter studenten. Trots det var han inte säker på att få stanna i Sverige. Men nu har han fått permanent uppehållstillstånd.

Månadens medlem
Ann-Sofie

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Månadens klubb
APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Först i världen med fyrfack

Miljöarbete. I Södertälje rullar sedan sommaren en eldriven sopbil med fyrfackssortering. Den är hittills världsunik och används för att hämta hushållsavfall. I kommunen finns även planer på att producera egen el till fordonsflottan.

Hallå där!

Ronja Nilsson

…höggravid timmerbilschaufför från Ödängla, Mönsterås kommun, som medverkar i säsongens "Svenska Truckers" på Viaplay.

Månadens klubb
Trivselnivån är hög, tycker förarna Kim Landström (som också är skyddsombud) och Eric Vigren. Foto: Lilly Hallberg

God sammanhållning i ny klubb

Vikbolands Taxi. Två dagar före strejken blev avblåst konstituerades Transportklubben på taxibolaget i Västervik. Men det har varit på gång länge och i dag är så gott som alla med. Stämningen bland färdtjänstförarna är påfallande god.

Hur bra är vi på inkludering?
”Jag visar tydligt vem jag är, jag sminkar mig och jag jobbar med mitt utseende. Varför är det så svårt att säga ”hon”? Eller nöja sig med arbetstiteln? Ville jag bli kallad ”han” så skulle jag inte ha haft bröst, naglar eller smink”, säger lastbilschauffören Gabriella.

Hur svårt kan det vara att säga ”hon”?

Byta kön. Gabriella föddes som man, och kom ut som kvinna för tre år sedan. Transportbranschen har en del att lära, konstaterar hon. Hur svårt kan det vara att säga ”hon”?

Dyrtider
Meddy Linond jobbar natt, åker hem och sover och börjar sedan med middagen, så att barnen kommer i väg på sina aktiviteter. Allt skjutsande drar mycket diesel.

”Någon vill alltid åt ens stålar”

Privatekonomi. Boende, mat, bensin och diesel är de stora slukhålen i familjen Linonds budget. Och priserna pekar stadigt uppåt. Flygplåtslagaren Meddy Linond bilpendlar till jobbet på Arlanda och familjebilen rullar dagligdags till och från de fyra barnens olika aktiviteter.

Månadens medlem
Per Ehlin. Foto: Börge Nilsson/Textra

Per tränade bort sin diabetes

Hälsa. För tio år sedan fick Per Ehlin diabetes. Hård träning och ändrad kost har gjort honom fri från medicinen.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.