Close
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ser årets valrörelse som en kamp på liv och död för LO-medlemmarna.
Close

”Jimmie Åkesson som statsminister – ett skräckscenario”

Almedalen 2018. – Det här är en valrörelse på liv och död! Vi måste stoppa systemskiftet som Moderaterna vill genomföra med stöd av Sverigedemokraterna (SD). LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson fick applåder när han inledde LO:s huvudseminarium på årets upplaga av Almedalsveckan.

LO har en egen mötesplats ett stenkast från hamnen. Här håller både LO och fackförbunden seminarier under de intensiva dagar då stora delar av politikerkåren, lobbyister, fack, medier och näringsliv samlas i Visby.

Transport har i år två egna seminarier – ett om problemen i åkeribranschen och ett om den så kallade plattformsekonomin som tenderar att sudda ut de traditionella gränserna mellan arbetsgivare, anställd och företagare.

På söndagens LO-seminarium sa Karl-Petter Thorwaldsson:

– Hittills har valdebatten nästan bara handlat om migrationen och vilka partier som vill göra upp med SD. Men det händer en massa annat. I fackföreningsrörelsen är vi oroliga över en rad förslag som de borgerliga partierna nu lägger fram. Förslag som hotar välfärden.

– Det sker samtidigt som övriga länder hyllar vår svenska modell. Vi har världens högsta lägstalöner. Ändå är vi världens sjunde mest konkurrenskraftiga ekonomi!

Thorwaldsson pekade på hörnstenarna i den svenska modellen. Starka parter på arbetsmarknaden som gör upp om löner och andra anställningsvillkor. Ett generellt välfärdssystem som ska leverera trygghet…

Det är pelare som de borgerliga, enligt LO-basen, nu vill underminera genom bland annat sänkta minimilöner, urholkad konflikträtt och en uppluckring av turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd.

– Andra länder har redan provat den vägen. Tyskland införde så kallade minijobs, med lägre löner. Det har lett till att lönerna sjunkit generellt på hela den tyska arbetsmarknaden.

– Med borgarnas politik kommer vi att få ännu mer av otrygga anställningar i Sverige. De vill öka klyftorna ännu mer, trots att jämställdhet visat sig vara en framgång.

Karl-Petter Thorwaldsson beskrev orättvisorna på arbetsmarknaden. Hur exempelvis byggjobbare nästan alltid har fasta heltidsjobb att gå till – samtidigt som Handels medlemmar knappt vet hur arbetstiden ser ut nästkommande vecka.

– Hyvling av tjänster är det värsta skit som uppfunnits, anförde LO-basen. Vi förlorade en juridisk process, en boll som tyvärr gick ”stolpe ut” i Arbetsdomstolen. Numera kan arbetsgivarna från en vecka till en annan minska arbetstiden för anställda.

– Jag är inte dum, jag förstår varför Ikea och andra arbetsgivare hyvlar. De får ju 100 procent flexibilitet. Men här måste vi få en lagändring och det är bra att Socialdemokraterna utlovar en sådan.

I talarstolen fick han frågan om vad som är den absolut viktigaste frågan i valet:

– Just jämställdheten är det jag är mest oroad över. Det är redan så att ökade klyftor gjort att människor inte riktigt litar på välfärdssystemet. Här måste vi lägga krutet. Se till att klyftorna inte växer ännu mer.

Thorwaldsson tycker att väljarna ska kräva klart besked av Moderaterna. Var står partiet i frågan om en uppluckring av las?

– Turordningsreglerna är otroligt viktiga. Utan dem är facket maktlöst vid uppsägningar.

Pessimismen i världen?

Jo, Thorwaldsson ser en utbredd sådan:

– Den finns i många länder och är främsta orsaken till att Donald Trump kom till makten i USA, till att England vill lämna EU. Det bästa motmedlet är att skapa hopp om en bättre framtid. Exempelvis trygga jobb, bra äldreomsorg och fungerande sjukvård.

Vem är arbetarrörelsens huvudmotståndare i en valrörelse där Moderaterna och SD är i det närmaste lika stora?

Thorwaldsson:

– Ingen talar ännu om Jimmie Åkesson som en statsministerkandidat. Det vore ett skräckscenario. LO gillar inte SD och SD gillar inte LO. Mycket av energin i SD kommer ändå från Moderaterna.

– LO har som mål att vi ska ringa en halv miljon medlemmar före valet. Vi vill att LO-arbetarna ska välja Socialdemokraterna i valet mellan S och SD.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    9 juli, 2018

    Att Thorvaldsson är livrädd för SD bekräftas av att han vägrade ställa upp i en debatt med en SD-kvinna (160cm lång). Förmodligen var det inte den fysiska rädslan utan den psykiska, att åter förlora röster till SD. Höjda bensinpriser, höjda p-avgifter, höjda skatter påverkar folk som arbetar på ett mer påtagligt sätt än pratet om trygghet och välfärd. Trats högkonjunktur, trots sysselsättningsgrad så är äldrevården eftersatt, sjukvårdens köer långa, vägarnas standard sämre, rättsväsendet förmåga att lösa brott sämre. Detta är en upplevd verklighet för många, framför allt för de som arbetar och skall försörja sig och sin familj. "Vi måste ta människors oro på allvar" morsning. I Sverige kallar man till möten, det påminner om Galenskaparnas låt bara sport. "och så pratar dom och pratar dom och tjatar dom tjatar om hit och dit och av och an, bara flosk bara flosk bara massor utav flosk. Slutligen vinster i välfärden, Uppsala Kommun bildade ett parkeringsbolag och höjde p-avgifterna i staden med 100%. Innan första intäkten hade kommit in så var kostnaden för bolaget uppe 1 en miljon. I styrelsen satt ett halv fotbollslag och uppbar arvoden, alla politiker, ja SD fick inte va mää. AB-bolag betalar statlig skatt på vinsten, vad hände med den? jo man transporterade över vinstpengarna i p-bolaget via koncernbidrag till nästa bolag som gjorde förlust med liknande fotbollslag i styrelsen. Arvoderade förstås- och så där håller det på tills "resurserna" är slut och man kan som komunmedborgare hälsa på de nya potthålen i gatan.

Lästips:

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Insänt logga

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?