
Höjda garantier i nytt Foodora-avtal
Matbud. Transport och Foodora har kommit överens om nya villkor för cykel- och mopedbuden. Den garanterade lönen höjs kraftigt vissa tider på dygnet, samtidigt som provisionsmodellen görs om.
I det nya avtalet mellan Transport och Foodora för cykel- och mopedbud sänks ersättningen för utförd leverans. Men samtidigt införs en ny distansersättning som buden får för leveransens sträcka. I det nya avtalet får buden fyra kronor per kilometer från upphämtningsställe till kund. Tidigare fick buden enbart ersättning för sträckor över fyra kilometer.
– Det känns bra, vi har fått med medlemmarnas avtalskrav om att höja ersättningen för de som jobbar nätter och att ändra distansersättningar och distansmätning. Det blir ett mer rättvist avtal som bygger på både leverans och distans, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport som förhandlat avtalet.
I det nya avtalet har löneutrymmet beräknats enligt knämodellen. Det innebär att löneökningarna är baserade på 3,4 respektive 3 procent av 29 100 kronor. Något som ger matbuden en högre procentuell löneökning än 6,4 procent.
Från den 1 maj 2025 är de garanterade lönerna mellan 125,45 och 150 kronor i timmen.
Från den 1 maj 2026 är de garanterade lönerna mellan 130,90 och 155,90 kronor i timmen.
Matbud som beordras att jobba mer än den schemalagda tiden kommer att få sin mertid ersatt som övertid, vilket är 75 procent extra i timmen.
Övriga ersättningar som exempelvis tjänstgöringstillägg, underhållsersättning och tillägg för nattarbete ökar med 3,4 (2025) och 3,0 procent (2026).
Nytt för 2025 års avtal är att Foodora byter beräkningsmodell för leveranserna. Ända sedan det första avtalet tecknades 2020 har fackligt engagerade Foodora-bud varit kritiska till att bolaget använt sig av den så kallade Manhattan-geometrin för att mäta hur långt buden rört sig. I det nya avtalet slås det fast att distanserna kommer att baseras på Google Distance (Google Maps).
– Jag tycker att vi ska se det som en facklig seger. Samtidigt minskar också risken för tvister eftersom buden alltid mäter distans med Google Maps, säger Mats H Andersson.
I den nya överenskommelsen slås också fast att matbuden ska ha tillgång till distansdatan från och med att arbetspasset har slutat och tre månader framåt.
Avtalet gäller för Foodoras cykel- och mopedbud. De Foodora-bud som levererar mat med bil är anställda av DH Logistics, som inte har kollektivavtal. Där sätts villkoren fortfarande ensidigt från arbetsgivaren.
– Samtalen mellan oss pågår och nästa möte är inbokat till den 4 juni. Då ska Foodora lämna svar på hur de ställer sig till att teckna kollektivavtal för bilbuden, säger Mats H Andersson.