Close
På Medborgarplatsen, Södermalm i Stockholm, deltog tiotusentals vuxna och barn i klimatstrejken.
Close

Hela världen i aktion för klimatet

Klimat. I dag strejkar människor över hela jordklotet för klimatet. På Medborgarplatsen i Stockholm samlades tiotusentals personer. Transports ordförande var där och Transportarbetaren träffade också flera medlemmar.

”Om ni väljer att svika oss kommer vi aldrig förlåta er.” Orden är Greta Thurnbergs från hennes tal på FN:s extrainkallade klimatmöte den 23 september. Allt började för drygt ett år sedan när hon satte sig framför riksdagshuset med skylten ”skolstrejk för klimatet”.

Skolstrejken på fredagar, eller Fridays for future, blev snabbt en global rörelse och de har i dag, som sista dag under en aktionsvecka, utlyst en global storstrejk. Rörelsen har bland annat uppmanat fackföreningsrörelsen att delta i storstrejken för att få politikerna att agera i klimatfrågan. Det enda fackförbundet som utlyst politisk strejk i Sverige är Syndikalisterna.

LO beslutade tidigare i år att en politisk strejk för klimatet inte är aktuell och de har förklarat beslutet med att strejkvapnet endast ska användas i konflikter som rör arbetsmarknadens parter. Däremot är det många medlemmar och fackliga företrädare som vill visa sitt stöd till klimatstrejkarna, bland dem Transports ordförande Tommy Wreeth som är på plats på Medborgarplatsen i Stockholm.

– På en död planet finns inga jobb. Alla måste ta sitt ansvar för klimatet och jag är djupt imponerad av den kraft som den yngre generationen visar i den här frågan, säger han.

På Medborgarplatsen i Stockholm samlades under fredagseftermiddagen tiotusentals personer. Handmålade plakat med budskap som ”rädda planeten” och ”agera” hölls upp av både vuxna och barn. På plats träffar Transportarbetaren ordningsvakterna Henric, Joakim och Oscar som har mycket att göra i dag och berättar att rösten tagit stryk när de försökt hålla ordning på klimatstrejkarna. Henric berättar att vaktbolaget de är anställda av bara kör med gasbilar nu, som ett steg i rätt klimatriktning.

– Jag tycker man ska ta klimatförändringarna på allvar, säger han.

En bit där ifrån, har lastbilschauffören David Granath fastnat vid ett övergångsställe på Götgatan när demonstrationståget passerar.

–Jag har en leverans som ligger fem minuter bort men jag lär nog få sitta här ett bra tag, säger han.

I samma sits sitter matbudet Shaik Sumaio, som försöker ta sig igenom folkmassan med sin moped.

– Jag ska flyga till Indien om några dagar, så jag känner mig som en klimatbov när jag ser det här, säger han.

Varför uppmanar inte Transport sina medlemmar att gå ut i politisk strejk i dag?
–Vi står nu inför en avtalsrörelse där vår huvuduppgift är att skapa bättre villkor för våra medlemmar. Strejkvapnet är något vi måste handskas oerhört försiktigt med och vi arbetar med förändring genom opinionsbildning och förhandling i första hand. Det låter tråkigt, men det har kanske aldrig varit så viktigt att försvara och bevara  den svenska modellen som det är nu, säger Tommy Wreeth.  

På frågan om hur Transport ställer sig till klimatfrågan svarar han att Transports branscher kommer att beröras av klimatförändringarna och att en grön omställning är viktigt.

– Fackföreningsrörelsen har en viktig roll att spela ute på arbetsplatserna genom att prata just omställning, tillvägagångssätt och konsekvenser, säger Tommy Wreeth.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Industrifacken säger nej till 7,7 procent i treårigt avtal

Avtal 2025. Arbetsgivarna inom industrin har godkänt ett medlingsbud på en 7,7-procentig löneökning på 36 månader. Facken inom industrin säger nej och kallar budet oacceptabelt.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.