Kronbäck och Cheik
Close
Klubb på väg. Skyddsombudet Jonny Kronbäck och ordförande Omar Cheik utanför BMW:s reservdelslager i Staffanstorp.
Close
Granskning: När chefen trakasserar

Här har det vänt

Arbetsmiljö. Det nya reservdelslagret i Staffanstorp var en storslagen satsning för BMW. För personalen blev det en smutsig och rörig historia där många tvingades gå. Men tre år senare ser den nya fackklubben ljust på framtiden och har gehör hos ledningen.

– I början var det en massa problem, ibland kändes det rätt hopplöst. Men vi var splittrade, hade inget som samlade oss. Det behövdes en klubb. Jag och en kollega gick runt och frågade andra och fick ihop folk, säger Omar Cheik.

– Sedan tog vi kontakt med Klangen på Transport.

Stöttning

Kontakten med ombudsmannen Lars Klang på Malmöavdelningen ledde till stöttning. Ett skadestånd användes till facklig utbildning under våren och under hösten blir det del två. Omar Cheik är i dag klubbens ordförande vid reservdelslagret.

– Det har hänt mycket bara under några månader. Ett av våra mål nu är att 80 procent ska vara fast anställda av Kuehne-Nagel. I dag är det knappt hälften, säger han.

För snart tre år sedan tog Kuehne-Nagel över driften vid den nybyggda, stora anläggningen i Staffanstorp. Det schweiziska företaget hade vunnit upphandlingen. Vid biltillverkarens gamla anläggning i Arlöv skötte DHL driften. De anställda tvingades söka sina gamla jobb på öppna marknaden.

Kuehne-Nagel såg det inte som ett övertagande och företaget föredrog i många fall att anställa yngre personer utifrån – eller ta in bemanningspersonal. Något intresse för att diskutera med facket fanns varken från BMW:s eller Kuehne-Nagel, enligt Transports avdelning.

Samarbete

– I dag tycker jag att vi fått till ett samarbete som fungerar med ledningen. Vi har kommit i gång med möten med den lokala ledningen och träffat folk från huvudkontoret. Arbetsmiljöverket har också varit här, säger Jonny Kronbäck, vice klubbordförande och skyddsombud.

Klubben listade sådant som medlemmarna såg som problem och saker de önskade. De har fått en dator för facket och en teamledare, som det varit mycket missnöje med, har bytts ut. Facket har också resonerat med ledningen om att återinföra en frukostrast som företaget tidigare bjöd på – men som missköttes – för att slippa arbeta fem timmar i sträck utan rast.

– Det känns som att ledningen faktiskt också uppskattar mötena nu. Dörren är öppen, säger Omar Cheik.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.