Close
Här inne på Postnords lager i Göteborg jobbar mellan 10–30 arbetare från flytt- och bemanningsföretaget Texab.
Close

Gästarbetare på Postnords lager: ”Vi utnyttjas som daglönare”

Lager. I Göteborg har Postnord valt ut de mest slitsamma lagerjobben och lagt ut på entreprenad. Uppdraget gick till Texab, ett bolag som satt i system att ta in egna migrantarbetare från Balkan och Mellanöstern. Arbetarna utnyttjas ofta som daglönare, trots att Texab utlovat heltidsanställningar i ansökningarna till Migrationsverket.

Redan i somras hamnade flytt- och bemanningsföretaget Texab på kollisionskurs med facket, Transport. Efter en truckolycka kom det fram en rad vittnesmål som tyder på att Texab systematiskt utfärdat truckkort till anställda, utan att personerna fått den utbildning som krävs.

I en artikel i Transportarbetaren tillbakavisade bolagets vd, Torbjörn Ulf, anklagelserna.

Efter det har tidningen träffat anställda på Texab. De bekräftar uppgifterna om falska truckkort och beskriver en utbredd rädsla inne på Postnords lager. Den som hamnar i onåd hos Texab riskerar inte bara sparken, utan också utvisning från Sverige.

– Vi utnyttjas som rena daglönare, säger en anställd. På fredagen får man besked om när jobbet börjar på måndagen. Men på söndagskvällen kommer ett nytt sms. Då är det en ny tid som gäller.

Avtalsbrott

Transport bekräftar att scheman saknas och att Texab bryter mot kollektivavtalet på flera punkter.

Under intervjun tar en anställd fram ett beslut om arbetstillstånd från Migrationsverket. Där utlovar Texab heltidsjobb, 100 procent, och en lön på 23 624 kronor.

– I verkligheten har jag bara deltid, en timanställning. Jag kan få jobb sex, sju timmar ena dagen. Nästa dag blir de inget. Då finns inga containrar, säger arbetsledningen.

I Göteborg har lagerarbetarna från Texab till uppgift att manuellt lossa containrar som kommer till två av Postnords storkunder – skokedjan Nilson shoes och Brother, som tillverkar kontorsmaskiner.

Monotont jobb

Både anställda och besökare från facket beskriver jobbet som tungt och monotont. Varje låda till Nilson shoes innehåller många par skor och kontorsskrivarna kan väga uppåt 30-40 kilo, uppger anställda. En av dem säger:

– Vi har hjälpmedel, som rullbanor in i containrarna. Med de är bara i bruk när facket är på besök, sedan plockas de undan. Det finns en maskin som plastar in de färdiglastade pallarna, men den används oftast inte. Det går snabbare om vi springer runt pallen med plastrullen.

– Jobbet är fruktansvärt stressigt. Arbetsledningen driver hela tiden på: ”Ni måste jobba snabbare!”

Tre anställda har skrivit under ett vittnesmål där de pekar på konstant press från arbetsgivaren. Diskriminering och rasism förekommer också, enligt brevet. Liksom förakt och förolämpningar mot islam och profeten Muhammed.

Alla tre som skrivit på är killar, palestinier, i åldrarna 25-30 år. En av dem säger:

– Vid ett tillfälle hade vi besök av högste chefen, Torbjörn Ulf. Han sa:” Jag bryr mig inte om facket, inte om er profet Muhammed! Det finns bara en gud här, och det är jag!”

– Sedan försökte han skrämma mig. Jag fick höra att Texab kan sparka mig när som helst. Han sa: ”Jag kan se till att du får lämna Sverige.”

Plötsligt avsked

Flera anställda berättar att företaget har försökt pressa fram erkännanden om att de betalat mutor till en namngiven gruppledare. Mutor för att få gruppledaren att fixa fram arbetstillstånd och fortsatt jobb på Texab.

Gruppledaren heter Bashar Asi. Han är medlem i Transport och började på Texab 2012. Bashar Asi fick länge lovord av Texab, ända till hans skrev en anmälan om en truckincident.

I november avskedades han plötsligt. Liksom hans bror Mohammad Assi. Bashar anklagas för att fuskat med timredovisningen och gynnat brodern, Mohammad. Några bevis har inte presenterats, enligt facket, och Transport har ogiltigförklarat avskeden.

När Transportarbetaren träffar Mohammad är han förtvivlad. I dagarna väntar hans fru parets fjärde barn. Hela familjen bor i utkanten av Göteborg. Men Mohammads arbetstillstånd gick egentligen ut redan i mitten av december.

Trots det – och trots att han avskedats – har Texab ringt in honom flera gånger för nya inhopp på Postnord. Det senaste var den 27 december.

Efter första inhoppet fick Mohammad en kalldusch. Han fick då veta att hans fortsatta arbete var villkorat. Mohammads anställning skulle löpa vidare – förutsatt att brodern Bashar erkänner de oegentligheter som Texab anklagar honom för.

Bashar skakar på huvudet. Säger:

– Anklagelserna är inte sanna. I juli fick vi skador på en truck. Jag fyllde i en skaderapport. Det ledde till att Arbetsmiljöverket ställde frågor om utbildningen och truckkorten. Det var så fusket med truckkorten kom fram.

– Ingen har fått korrekt utbildning, utan bara en kort instruktion på omkring en halvtimme. Ändå är det avancerad truckkörning, med långgafflar som tar två lastpallar samtidigt.

Förhandlingar på gång

Bashar plockar fram ett utprintat truckkort. Det är utställt på en person som aldrig ens började på Texab. Än mindre fick truckutbildning.

I mitten av januari väntar nya förhandlingar mellan Texab och Transport. En handlar om Abdullah Othman. Han kom som asylsökande till Sverige och har till skillnad från många andra Texab-anställda permanent uppehållstillstånd.

I september blev Abdullah misshandlad inne på Postnords lager. Flera personer gav sig på honom, bland annat en arbetsledare på Texab. Enligt uppgift blev Abdullah också avskedad efter bråket.

Fel hävdar bolaget. Abdullah hade bara en provanställning, och Texab hade inte längre behov av honom. Så lyder företagets förklaring.

– Jag vågar hur som helst inte gå tillbaka till jobbet, säger Abdullah Othman. Men jag vill ha ut min lön.

Han är konfunderad. Den utpekade arbetsledaren har skickat pengar och en ursäkt till Abdullahs familj i hemlandet. Abdullah tolkar det som ett sätt att försöka tysta honom. Att få honom ta tillbaka uppgifterna om misshandeln.

Bråket fångades på Postnords övervakningskameror. Transport har begärt ut filmsekvensen, men Postnord vägrar lämna ut den. Flera ur lagerpersonalen såg dock händelsen och är beredda att vittna.

Hårdare regler

Under intervjun är det skakande att lyssna till de unga killarnas berättelser. Flera av dem har kvalificerade utbildningar i bagaget. En är tandläkare, en annan har pluggat till ingenjör. Både försöker få sina meriter godkända i Sverige.

De frågar sig hur ett statligt bolag som Postnord kan anlita en entreprenör som satt i system att utnyttja människor. Unga människor som har svårt att hävda sina rättigheter, utan att riskera avsked och utvisning.

Flera röster vittnar om en antifacklig inställning hos Texab. I somras kallades all personal till ett möte på en söndag.

– En av våra chefer höll i det. Han uppmanade alla att inte gå till facket och berätta om truckkorten. Nu försöker företaget pressa anställda att ta tillbaka alla uppgifter om falska truckintyg.

I spåren av striden om truckkorten har Texab infört hårdare regler för personalen. Nu gäller första-dags-intyg vid sjukdom och den som kommer mer än 15 minuter för sent till jobbet, skickas hem. Utan lön.

Postnord och Texab tillbakavisar kritiken

– Det här är ingenting att skriva om. Texabs vd Torbjörn Ulf är korthuggen när Transportarbetaren ringer för att ställa frågor om arbetsvillkoren på Postnord och avskeden av två lagerarbetare.

Torbjörn Ulf inleder med en invändning mot Transportarbetarens tidigare artikel om att Texab utfärdat truckkort utan att personalen genomgått utbildning.

– Alla har truckkort, det handlar bara om körtillstånd, hävdar Torbjörn Ulf.

Det är en uppgift som tillbakavisas av både facket och anställda som Transportarbetaren intervjuat.

När tidningen börjar ställa frågor om anställningsvillkoren och arbetsförhållandena på Postnords lager får intervjun ett abrupt slut:

– Jag hänvisar dig till Postnord. Tack och hej, säger Torbjörn Ulf och lägger på luren.

Postnord har anlitat Texab i flera år. Hur ser den statliga post- och paketkoncernen på att arbetskraftsinvandrare utnyttjas för tunga manuella jobb? Och på uppgifterna om osäkra anställningsvillkor, godtyckliga avsked och falska truckkort?

Postnord har begärt att få frågorna skriftligt. I stället för att svara på Transportarbetarens frågor var och en skriver Postnord följande inlägg:

”Postnord TPL i Göteborg har stort fokus på segmentet mode och livsstil, en marknad med kraftiga säsongssvängningar. Vi jobbar med en fast grundbemanning, och i uppdrag som kräver stor flexibilitet har vi som komplement även entreprenadslösningar.

Att arbeta på lager är ett fysiskt krävande arbete. Postnord TPL tillämpar rotation på alla våra arbetsplatser och investerar löpande i teknisk utrustning som underlättar arbetet.

För det uppdrag Texab har finns till exempel sorteringsverk och lossningsanordningar som används dagligen i verksamheten. Containerlossning är en liten del av det uppdrag de har för oss i Göteborg, och berör en av våra kunder. Övriga kunder hanteras och lossas av TPL:s egen personal.

 För att få köra truck i våra lager måste en medarbetare kunna visa sitt truckkort och göra ett körprov. Det gäller egna anställda såväl som anställda hos entreprenörer. Skulle det komma fram att någon inte behärskar trucken får den personen givetvis inte köra. Postnord TPL i Göteborg har granskats av Arbetsmiljöverkets, både vad gäller arbetsmiljö och hanteringen av trucktillstånd. I den granskningen framkom inga anmärkningar.

 När vi upphandlar entreprenadföretag har vi väldigt tydliga krav på dessa. Alla våra underleverantörer följs upp med revisioner för att kontrollera att företagen lever upp till vad som har överenskommits. Givetvis tittar vi även på kravuppfyllanden mellan revisionerna om det skulle komma fram nya uppgifter. Leverantören Texab har genomgått revisioner utan anmärkningar. På grund av förändrade förutsättningar för våra uppdrag kommer samarbetet med Texab att upphöra under hösten, och en ny upphandling kommer att genomföras.

Maria Ibsén

pressansvarig på Postnord

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Lars Bäckström:
    16 januari, 2018

    Det påminner en del om det som händer/kan komma att hända i Göteborgs hamn

  2. HL:
    16 januari, 2018

    Tyvärr inget ovanligt med det som Postnord gör i detta fall, det förkommer på många olika ställen och inte bara inom transport och flytt branschen där TEXAB är verksamma. Jag har själv jobbat i samma bransch under flera år och vet tyvärr hur det fungerar, eller rättare sagt hur det INTE ska / bör fungera...

  3. Imre Randin:
    16 januari, 2018

    Texab och Postnord tycks vara opinionsresistenta. Det är ohyggliga arbetsförhållanden som avslöjas här och Texab-VD :s uttalanden -om de är rätt refererade- visar en attityd som är både obildad och förödande för det egna företagets varumärke. Skall man komma åt missförhållanden som dessa och framförallt få Postnord att bli bättre måste man komma åt dem där det känns bäst. Nämligen i plånboken. Och instrumentet man kan använda är varumärket. Varumärken sitter i magen. Hos betraktaren. Postnord har ett mycket dåligt varumärke. Om man skall bilda opinion måste man beskriva de vidriga arbetsrättsliga förhållandena för användarna för sko-nilson och Brother och framförallt för mode-. och livsstilskonsumenter-Och det gör man med kampanjmetoder på sociala media- nilson vill inte att skokunderna skall få en obehaglig känsla i magen när de provar skorna hemma. Försäljningen kommer att avstanna och skohandlarn lämnar Postnord. "Postnord TPL i Göteborg har stort fokus på segmentet mode och livsstil", meddelas det. Fan trot. Detta fokus har fått sig en rejäl törn..

  4. Kenneth Allblom:
    15 januari, 2018

    Posten säger på annat håll att de har problem med imagen... Kanske börja med att erkänna att man krossat paket och lämna ersättning. Sedan är väl oanmälda kontroller a underleverantörer ett bra steg om man är seriös med sina policies?

  5. Joel Persson:
    9 januari, 2018

    Postnord kan verkligen göra reklam, dålig reklam. Hur kan ett statligt ägt bolag göra såhär? Statligt bolag, kollektivavtal, tillsvidareanställning inget annat. Hela vårt transport samhälle är så korrupt och fördärvat, att behandla människor som slavar bara för ekonomisk vinning. Detta skulle vara olagligt, kan liknas vid Trafficking. Nä, är så less på att dagligen se, höra och läsa om detta nästan varje dag.

Lästips:

Amazon.com

Amazon portade från EU-parlamentet

EU. EU-parlamentet har tröttnat på att Amazon inte kommer när det blir inbjudet till EU och inte svarar på förfrågningar om villkor för arbetarna. Nu har det bestämt att företagets 14 långtidspass, för att kunna röra sig fritt på unionens institutioner, dras in med omedelbar verkan.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

I år ska Linda Lööw vara med och förhandla om transportavtalet för lager och terminal. Arbetstidsförkortning är den fråga hon brinner mest för. ”Att vara ledig varannan helg är också viktigt att få in i avtalet.”

”Är man föreningsmänniska så är man”

Engagerad. Linda Lööw är ordförande för fackklubben på Postnord TPL:s lager i Jönköping. På fritiden är hon engagerad i dotterns fotbollsklubb och har dessutom varit ledare för barngympa. – Är man föreningsmänniska så är man, säger hon.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.