Avtal 2023

Flyget mot mer individuella löner

Flygarbetare. Transport och Svenska Flygbranschen har kommit överens om nya löner för arbetarna som går på civilflygets riksavtal. Erfarna flygarbetares grundlöner ökar med mellan 2 169 och 2 482 kronor.

Sedan mitten av september har facket och arbetsgivarna suttit i skarpa förhandlingar om ett nytt löneavtal för civilflyget. Under onsdagen den 11 oktober skrevs avtalet under.

Men resan dit är sex år lång. Tillsammans med arbetsgivarna har Transport jobbat fram en ny löneplan. Där ersätts det gamla tariffsystemet med minimilöner och potter som förhandlas lokalt på arbetsplatserna.

Lönepåslagen från den 1 oktober 2023 och den 1 oktober 2024 kommer att vara generella, men efter avtalsrörelsen 2025 kommer en viss del av löneökningarna att fördelas individuellt.

Från den 1 oktober 2023 finns två minimilöner i kollektivavtalet för flygplatsarbetare som går under riksavtalet för civilflyg. Vissa tillägg, såsom startup, har bakats in i de nya grundlönerna. De som jobbar med att packa taxfree går numera på samma avtal som lastarna.

  •  Grundlönen höjs till 26 468 kronor den 1 oktober 2023 och till 27 342 kronor den 1 oktober 2024.
  •  Grundlönen för flygarbetare med tre år i yrket höjs till 28 339 kronor den 1 oktober 2023 och till 29 274 kronor den 1 oktober 2024. Enligt Transports beräkningar motsvarar det en löneökning på mellan 8 och 9,2 procent.

Vissa färdigheter kommer fortfarande att ge ett siffersatt lönepåslag:

  • För loadmaster singelkompetens höjs tillägget till 1 093 kronor den 1 oktober 2023.
  • För loadmaster dubbelkompetens med dead load release höjs tillägget till 1770 kronor den 1 oktober 2023
  • Tilläggen för Pushback och Towing höjs med 4,1 procent 1 oktober 2023 och 3,3 procent 1 oktober 2024.

Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport. Vilka är vinnarna efter den här förhandlingen?

– Våra medlemmar med erfarenhet och kompetens.

Fraktflyg får 7,4 procent i löneökning

Kollektivavtalet för arbetstagare på fraktflygavtalet omfattar enbart ett företag, Cargo Center. I det nya kollektivavtalet har Transport och flygarbetsgivarna kommit överens om att lönerna höjs med 4,1 procent  från 1 oktober 2023 och 3,3 procent 2024. Löneökningarna gäller på utgående löner. Alltså den lön och de tillägg man faktiskt har, inte ”bara” det som står i kollektivavtalet.

– Det är ett mindre avtal med en hel del lokala tillägg som gynnas av höjningar på utgående lön, säger Anders Gustafsson, central flygombudsman.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.

Avtal klart för flygtekniker

Flyg. Två år, höjningar på sammanlagt 7,4 procent. Och en ökning som gäller på utgående lön, inkluderat alla tillägg och inte enbart på tarifferna. På måndagen tecknade Transport nytt kollektivavtal för flygteknikerna.

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.