35-timmars arbetsvecka får tumme upp från facket

Politik. En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-­ timmars arbetsvecka till 2035. – Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Transport har ett kongressbeslut om att jobba politiskt för en sänkning av arbetstiden. Förbundet har varit ute med flera debattartiklar med andra fackförbund. Under samma tid har en arbetsgrupp inom Social­demokraterna, ledd av Annika Strandhäll, tagit fram ett förslag om en gradvis sänkning av den lagstadgade arbetstiden till 35 timmar i veckan, efter en testperiod. 

Transport har inte haft något inflytande, berättar Tommy Wreeth.

Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg
Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg

– Nej, den möjligheten har inte funnits. 

Alla jublar inte över förslaget. Svenskt Näringsliv varnar för att en sänkning av den lagstadgade arbetstiden kommer att sänka Sveriges BNP kraftigt och även inom LO-familjen hörs kritiska röster. Så sent som i våras fattade LO-kongressen ett beslut om att jobba för sänkt arbetstid, med huvudspåret att göra det avtalsvägen. IF Metall har varnat för att sänkt arbetstid minskar löneutrymmet. 

– Det finns ingen automatik att lagstiftning ska påverka löneutrymmet, säger Tommy Wreeth om det argumentet.

Vissa LO-förbund som IF Metall anser att det bästa sättet att förkorta arbetstiden är avtalsvägen, andra som Transport och Kommunal anser att det är politiken som måste göra detta. Vad är det som gör att LO-familjen landar i olika lösningar?

– Bra fråga, vi är Transport, inte LO. Jag svarar bara för Transport och vi tror på lagstiftning, främst av rättvise- och solidaritetsskäl. Den här frågan kommer vi att diskutera djupare med våra medlemmar under kommande avtalsråd, säger Transports ordförande Tommy Wreeth. 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stefan:
    13 september, 2024

    Jag förstår inte fackförbund som tror att sänkt arbetstid lagvägen minskar löneutrymmet. Det är väl snarare om vi ska förhandla in det i avtalen som vi behöver ge upp löneökningar? Lagen är för arbetsgivarna att anpassa sig efter. Självklart kommer högern att hävda att vi inte har råd, det har de alltid gjort, samtidigt som deras vinster har ökat. Äntligen börjar kortad arbetstid att närma sig ett faktum. Håller dock med Wreeth om att det går för långsamt.

  2. Göran Bengtsson:
    12 september, 2024

    Jag tycker det vore bättre att satsa på en sjätte semestervecka istället för kortare arbetstid.

  3. Peter Jansson:
    4 september, 2024

    Givetvis skall vi i dagens samhälle sträva efter att arbeta mindre än vad vi gör idag.Tyvärr, så är det en svår nöt att knäcka om man vill ha både kortare arbetstid och samma lön eller högre lön.Det är bra att sträva efter att hela tiden göra det allt bättre för de som utför arbete i vårt samhälle.Det finns lösningar på det mesta, men jag tror att det är väldigt svårt att hitta en lösning för att kunna få kortare arbetstid med samma lön eller med en högre lön.I och för sig så har det ju gått historiskt att minska arbetstiden från arbete 6 dagar i veckan till 5 så varför skulle det inte gå att det successivt blir till 4 dagars arbetsveckor och 30-32 timmar.Jag tror som tidigare egen åkare att det lättaste är att börja med att förlänga semestern till 6 veckor och sedan minska arbetstiden med t.ex en kvart i veckan varje år tills vi når den gyllene medelvägen mellan hur mycket vi behöver arbeta för att sedan kunna njuta av ledig tid övrig tid på dygnet.

Lästips:

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.