Anhängarna till Polens styrande högernationalistiska parti, Lag och rättvisa, trotsar solen för att hylla sittande president, Andrzej Duda. Åtskilliga damer i mogen ålder ansluter på torget, men också barnfamiljer som fått höjt barnbidrag. I mängden skymtar fackföreningen Solodaritets, Solidarność, fana från region Gdansk, trots ledaren Lech Walesas fördömande av Dudas politik.
Close
Anhängarna till Polens styrande högernationalistiska parti, Lag och rättvisa, trotsar solen för att hylla sittande president, Andrzej Duda. Åtskilliga damer i mogen ålder ansluter på torget, men också barnfamiljer som fått höjt barnbidrag. I mängden skymtar fackföreningen Solodaritets, Solidarność, fana från region Gdansk, trots ledaren Lech Walesas fördömande av Dudas politik.
Close
Special: Polen

Extremnationalist fortsätter styra landet

Valår. När Transportarbetaren besöker Polen har värmen kopplat greppet om hela Östersjöregionen. Den korta kuststräckan vid Gdynia och Gdansk är landets egen Riviera. För 38 miljoner invånare.

Historiesprängda Tadeusz Rawa tolkar och förklarar.
Historiesprängda Tadeusz Rawa tolkar och förklarar. Foto: Justina Öster

Vår ciceron Tadeusz Rawa svettas bakom munskyddet, som han plikttroget bär inomhus.

Rawa har historia som specialintresse. Att fråga om kommunisttiden och Polens förflutna är som att öppna dammluckor av vetande. Han växte upp på 1960- och 70-talen och minns hur det var att gå ut mitt i natten och ställa sig i kö till matbutiken. Hoppet om en bit kött, efter timmar av väntan. I sämsta fall fanns det bara ättiksprit kvar i hyllan.

Han berättar om skolan. Det var inte

bara den historietörstande elevens prestationer som avgjorde om dörren skulle öppnas till universitet. Rektorn ringde alltid en partifunktionär som hade sista ordet.

Det fungerade, medger Tadeusz Rawa. Elever avstod från att ställa känsliga frågor på lektionerna. Exempelvis om Polens agerande vid vissa av andra världskrigets fasor.

Rawa kom in på universitet. Pluggade i Gdansk, men också Sverige, som kom att bli hans andra hemland.

Grand hotell viker ut sig i fullt majestät, en stenkast från turistmagneten Sopots långa pir med en ström av flanerande besökare. Mobilkameran utnyttjas flitigt, på poserande manér, och ett helt litet samhälle av turistbutiker och serveringar tar vid efter sandstranden.
Grand hotell viker ut sig i fullt majestät, en stenkast från turistmagneten Sopots långa pir med en ström av flanerande besökare. Mobilkameran utnyttjas flitigt, på poserande manér, och ett helt litet samhälle av turistbutiker och serveringar tar vid efter sandstranden. Foto Justina Öster

Vi åker till Sopot. Passerar anrika Grand hotell som under ett sekel varit samlingspunkt för allt från ockupationsmaktens nazister till partifunktionärer och megakändisar. Rum för en natt kostar en veckolön för en polsk arbetare.

Rakt ut från den vita stranden sträcker sig en berömd pir, bred och lång som en landningsbana. Folk flanerar över havet och sjunker ner på uteserveringen för en öl. Poserar för varandras mobilkameror.

Inne på torget, intill kyrkan, pågår ett propagandamöte inför presidentvalet som hålls under sommaren. Det är anhängare till presidentkandidaten Andrzej Duda, från det styrande partiet Lag och rättvisa. Främste utmanaren är Rafal Trzaskowski från Medborgarplattformen.

Nationalkonservative Andrzej Duda vann en knapp seger över liberale Rafal Trzaskowski i Polens presidentval den 12 juli. Duda fick 51,2 procent av rösterna. Foto: Marek Szandurski / Shutterstock
Nationalkonservative Andrzej Duda vann en knapp seger över liberale Rafal Trzaskowski i Polens presidentval den 12 juli. Duda fick 51,2 procent av rösterna. Foto: Marek Szandurski / Shutterstock

Duda är en extremnationalist som får Jimmie Åkesson att blekna i jämförelse. Efter en andra valomgång kommer Andrzej Duda att stå som segrare, med knapp marginal.

Mötande vägskyltar för lastbilsförare, som rullar av färjan från Karlskrona till Gdansk.
Mötande vägskyltar för lastbilsförare, som rullar av färjan från Karlskrona till Gdansk. Foto: Justina Öster

En sak slår oss. Under tre, fyra intensiva arbetsdagar i Polen har vi sett tusentals människor. Men i princip inte en enda som av utseendet att döma har sin bakgrund i Asien, Afrika eller Sydamerika.

Tadeusz Rawa säger:

– Polens befolkning fick genomgå väldigt mycket under krigen och kommunisttiden. Det var förtryck, korruption och fattigdom. Man anser sig inte redo än för att ta emot flyktingar och invandrare från andra delar av världen.

Tema sömn
Tema Sömn. Illustration: Unni von Feilitzen

Så klarar du nattskiften

Sömntips. Jobbar du natt? Då löper du större risk att drabbas av sömnstörningar, övervikt och hjärt-kärlsjukdomar. En trött förare är dessutom en farlig förare. Men det finns knep som gör att du klarar skiftarbetet bättre.

”Jag märker att det tar längre tid att återhämta sig och bli människa igen”, säger lastbilschauffören Tobias Olausson. Foto: Pernilla Ahlsén

”De mörka timmarna är jobbigast”

Skiftjobbaren. Kaffe, en bensträckare eller en kort tupplur. Det är knep som lastbils­chauffören Tobias Olausson tar till för att klara nattpassen. Men ju äldre han blir desto svårare är det att återhämta sig.

Snabbkoll
Snabbkoll: Varsel och uppsägningar. Illustration: Mattias Käll

Varsel och uppsägningar

Av med jobbet? Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Då ökar risken för varsel och uppsägningar. Så fungerar det och det är skillnaden.

Kultur
Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gate – och nästan lika lång. Hängbron över Ångermanälven, nära mynningen, öppnade 1997 och kortar E4:ans sträckning med nära en mil. Foto: John Antonsson

Sverige är rikt på broar

Förbindelser. Broar binder samman land, förkortar vägen och gör det möjligt att gå eller cykla under stora trafikleder. De riktiga långsträckarna tjänar också ofta som symboler för sin hemtrakt. Och Sverige är rikt på broar.

Snabbkoll
Snabbkoll om stridsåtgärder/konflikter. Illustration: Mattias Käll

Det här händer vid strejk

Konflikt. Transports förbundsordförande har varnat för en tuff avtalsrörelse och utesluter inte stridsåtgärder. Men vad är egentligen strejk och lockout?

Dina pengar
Mynthögar

Hänger din arbetarlön med?

Löneutveckling. LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.

Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet. Foto: Pernilla Ahlsén

En dag i bärgningsbilen

Arbetsmiljö. Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet.

Snabbkoll
Snabbkoll: Avtalsrörelse Illustration: Mattias Käll

Vägen till din nya lön

Avtalsrörelse. I år ska Transport förhandla fram nya avtal för sina medlemmar. Här är några saker som är bra att veta.

Arbetsmiljö
Procentsatserna bygger på svar från chaufförer på samtliga arbetsorter. Om enbart svar från de större städerna i Östergötland, Linköping och Norrköping, räknas med blir vissa resultat andra. Så är det en högre andel, 94 procent, av dem som kör i de stora städerna som anger att de ofta eller ibland känner stress på grund av körtiderna (fråga 6) och hela 86 procent som svarar att körtiderna inte är tillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert sätt, jämfört med 72 procent om svaren från samtliga arbetsorter tas med (fråga 1.) Grafik: Petrus Iggström

Fackets enkät gav svart på vitt om körtid och stress

Transport. De visste att det var problem. Men också att förändring krävde fakta. Linköpingsavdelningen gjorde en enkät som svart på vitt visar hur pressade arbetsförhållanden är för färdtjänstförare. Så vill arbetsgivare, regionens trafikbolag och politiker nu förändra villkoren.

Arben Pepi, Transportombud, och Patrik Emanuelson, skyddsombud, utanför Vikbolands taxi i Linköping. Foto: Lilly Hallberg

”Enkäten speglar verkligheten vi lever i”

Stressigt. – Många nya upplever att det är för stressigt och slutar, fast alla skulle tjäna på en erfaren yrkeskår, säger färdtjänsföraren Patrik Emanuelson.

Det regionala trafikbolaget Östgötatrafiken upphandlar servicetrafik för hela regionen och har även uppdrag i angränsande län, vilket bland annat innebär sjuktransporter till angränsande län. Genrebild. Foto: Lilly Hallberg

Så vill facket gå vidare

Uppföljning. Redan första sittningen med åkerierna gav resultat: Muntligt löfte att färdtjänstförare ska få betald lunch vid körningar till annan ort. Något inte ens hälften kan räkna med i dag.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken: ”Vi fortsätter dialogen”

Upphandlaren. Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.

Jan-Owe Larsson (M) är ordförande och Annsofi Ramevik (S) är andre vice ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

Hallå politiker, vad kan och vill ni göra?

5 frågor. Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.