Close
Slutrond för sopgubbarna i Arbetsdomstolen i Gamla stan i Stockholm. Transports ombudsman Joakim Guttman (i mitten) informerar två miljöarbetare som kommit för att lyssna till slutpläderingarna.
Close

Dom i sopkonflikten faller den 7 februari

Miljöarbete. – Sopgubbarna spelade ett högt spel för att få omkull Reno Norden. – Fel! Reno Nordens syfte var att överrumpla och knäcka arbetstagarnas motstånd mot nyckelinventeringen.

Det var oförsonliga ord i Arbetsdomstolen (AD) när parterna höll slutplädering på fredagsmorgonen. Först ut var Reno Norden, uppbackat av Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA).

Chefsjurist Jan Bergman hävdade att Transport svängt i synen på konflikten. Från vild strejk till att sopgubbarna avskedats av arbetsgivaren.

– Det var fråga om en olovlig stridsåtgärd, anförde Bergman. Sopgubbarna spelade ett högt spel för att åsamka Reno Norden skada, så att bolaget inte skulle kunna fortsätta driva sin verksamhet. Här i domstolen har vi tittat på sms och brev som styrker detta.

– Spelet lyckades inte på grund av extraordinära insatser från företaget och de anställda som fortsatte jobba.

Transport, som anlitat LO-TCO Rättsskydd, tillbakavisade påståendet. Jurist Anett Olofsson sa:

– Det har över huvud taget inte förekommit några stridsåtgärder. Sopgubbarna ville fortsätta utföra sitt arbete, utom nyckelinventeringen som inte ingick i deras arbete. Det var arbetsledningen som låste in nycklarna när sopgubbarna kom omklädda för att jobba.

AD har ett omfattande arbete framför sig innan domen meddelas klockan 11 den 7 februari. Parterna är oense om det mesta.

BA:s jurist Jan Bergman började med att ta upp det så kallade tolkningsföreträde som Transport anser sig ha lagt redan i september 2016 – mot att sopgubbarna skulle utföra en nyckelinventering. Fackets uppfattning är att det inte är en arbetsuppgift som ingår i den ackordslista som användes på Reno Norden.

Inget tolkningsföreträde lades, uppgav Bergman inför AD.

Anett Olofsson kontrade med att facket inte uttryckligen måste använda ordet tolkningsföreträde, utan att det räcker med att Reno Norden inte drev frågan vidare när facket sagt nej i en lokal förhandling.

Åtskilliga timmar i AD har ägnats åt arbetsgivarnas rätt att begära läkarintyg från första sjukdagen. Efter flera dagars batalj sjukskrev sig 29 sopgubbar. Hade Reno Norden rätt att då begära första-dags-intyg?

– Nej, anser facket.

– Jo, säger arbetsgivarsidan.

Reno Norden och BA hävdar dessutom att sjukskrivningarna i sig var en stridsåtgärd. En olovlig sådan.

Det tillbakavisades av facket, som anförde att många av sopgubbarna mådde psykiskt dåligt av företagets agerande.

Under konfliktens andra vecka sa ett 40-tal miljöarbetare upp sig. Även det var en stridsåtgärd, tycker arbetsgivarsidan.

– Vi menar att uppsägningarna skett i påtryckningssyfte, sa Jan Bergman.

Transport anser att om domstolen skulle komma fram till att sopgubbar deltagit i en olovlig strejk, så har den i vart fall inte fortsatt när uppsägningarna väl lämnats in. Då har miljöarbetarna helt enkelt valt att inte jobba under uppsägningstiden. Något som inte är ett lagbrott. Däremot kan det motivera löneavdrag.

Det synsättet avfärdade Jan Bergman:

– När en olovlig stridsåtgärd pågår kan man inte hävda att man inte jobbar under uppsägningstiden.

Enligt arbetsgivarlägret har strejken pågått i fem veckor och kostat Reno Norden 13 miljoner kronor. Det motiverar ett högt skadestånd, 5 000 kronor per sopgubbe. Samma summa ska gälla för alla, ansåg BA.

Arbetsgivarna kräver att Transport ska ta alla rättegångskostnader, om sopgubbarna förlorar. Bara det blir en nota på mer än 1,2 miljoner när fackets juristkostnader räknas in.

Men Transport uppfattning är alltså att sopgubbarna inte deltagit i några olovliga stridsåtgärder alls. Varken strejk, uppsägningar eller sjukskrivningar var stridsåtgärder riktade mot arbetsgivaren.

Anett Olofsson sa:

– Om domstolen ändå skulle komma fram till att det var så, finns det inte grund för att döma ut höga skadestånd. Sopgubbarna uppfattade det som att de blivit avskedade. Många blev ledsna och mådde dåligt, och sjukskrev sig. Det fanns inte skäl för bolaget att begära första-dags-intyg.

– De som sade upp sig ville sluta, vilket nästan alla också gjorde. Tröttnar man på sin arbetsgivare har man naturligtvis rätt att säga upp sig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.