Rastplats

700 krav från Arbetsmiljöverket efter inspektioner

Åkeri. Arbetsmiljöverket har genomfört en stor granskning av åkeribranschen. 400 företag har granskats och tre fjärdedelar av dem behövde komma med åtgärder.

Sammanlagt har Arbetsmiljöverket ställt 700 krav vid inspektionerna som pågick till fram till årsskiftet. Det låter mycket, men enligt Denisa Samuelsson, projektledare på Arbetsmiljöverket, är det i paritet med hur det ser ut i liknande branscher.

– Det är inte jätteovanligt med så många brister. Inspektörerna har valt rätt företag och det har varit ställen med stora brister där man ställt många krav, säger hon.

Kraven som ställts rör främst det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Syftet är att åkeriet ska veta att när de har ett uppdrag ska chaufförerna veta vilka typer av risker som kan uppstå på uppdraget, vad som kan hända och vad man kan utgå från ska hända. Enligt lagen ska riskbedömningarna finnas skriftligt. Det kan uppfattas som en pappersprodukt, men den skriftliga dokumentationen är resultatet av arbetsmiljöarbetet och den ska finnas där så att Nisse som kör samma last i morgon också vet vilka risker som finns, säger Denisa Samuelsson.

Den här insatsen har riktat in sig på åkerier som fraktar gods till och från byggen. Det är en arbetsmiljö som kan se olik ut från en dag till en annan. Arbetsmiljöverket pekar också på att ett riskmoment som finns är att det kan ske språkförbistring, att personer som jobbar på byggena, eller chaufförerna inte behärskar svenska språket eller talar en tillräckligt god engelska.

–  Ibland så jobbar chauffören helt ensam på en tidigare okänd arbetsplats och det är en speciell risk. Andra gånger är det tvärtom mycket folk och rörelse på platsen, och ibland är byggarbetarna inte beredda på att godset ska komma.

Ni skriver att det har saknats skyddsombud på de flesta av de arbetsplatser ni inspekterat, vad betyder det för arbetsmiljön?

– Det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. Men skyddsombudet är arbetstagarnas representant i allt som rör arbetsmiljö och har en betydande roll när det gäller att bevaka och utveckla arbetsmiljön. I de fall det saknas skyddsombud finns inte en naturlig arbetstagarrepresentant i de här frågorna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    4 september, 2024

    Det är väldigt mycket som behöver förbättras när det gäller arbetsmiljön för chaufförer.Det är ofta väldigt trångt vid lastbryggor och andra ställen där gods och lossas/lastas när chauffören skall gå ur bilen.Det är även väldigt ofta halt och dålig halkbekämpning vid lastbryggor där chaufför går ur hytten och till trappan till lastbryggan och på marken vid lastbryggor och andra ställen där chauffören går som när det skall lossas/lastas gods från sidan.Isgata när man kör in till ett företag då det är obefintlig halkbekämpning med sand och salt innanför företagets grindar eller på deras område.Jag har själv flera gånger varit tvungen att sanda när det har varit is och halt där man kliver ur hytten efter att jag har sagt till personalen som då pekade på en låda med sand/stenflis utan att de själva var det minsta intresserade av att det är halt för de chaufförers som besöker dom.Jag påtalade för en tidigare arbetsgivare efter att jag hade ramlat ner från en bakgavellift att de skulle måla en gul linje på kanten på de grå bakgavelliftarna så att man lättare såg var bakgavelliften tar slut när det är grå asfalt under bakgavelliften.Ja, det var ett bra förslag så åkaren som är en välkänd storåkare med runt 400 anställda i Sverige och utomlands.Du kan få måla de gula linjerna sa åkaren till mig och det är än idag 7 år senare inga gula linjer på de bakgaveliftarna som jag har tittat på när jag har sett deras lastbilar lossa och lasta gods hos företag i närheten av där jag bor och jag promenerar dagligen förbi flera ställen som de kör gods till.Det är väldigt skönt att vara pensionär och att jag klarade mig utan några större skador genom mitt arbetsliv som yrkeschaufför med de risker det finns för chaufförer.Många av de arbetsmiljöerna som chaufförerna arbetar i hade andra arbetstagare aldrig accepterat att jobba i.Det behövs en attitydförändring bland speditörer, förmedlare, transportköpare, företagsledningar, lagerpersonal, truckförare och hela samhället när det gäller arbetsmiljön för alla arbetstagare i landet även för chaufförer.Alla arbetstagare har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö och alla vill komma hem hela utan skador efter arbetsdagen alla dagar genom hela arbetslivet.

Lästips:

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.