Close
Omröstning i kongressplenum.
Close
Kongress 2022

Det heter nu Transportombud

Kongressen. Avdelning 3 hade motionerat om att införa och reglera förtroendeuppdraget Transportombud i förbundets stadgar. Något som förbundsstyrelsen biföll i sitt yttrande och det gjorde även kongressen.

– Smaka på Transportombud. Visst smakar det bra? frågade Mats Gahrn från avdelning 3 kongressdelegaterna då han var upp i talarstolen för att bifalla förbundsstyrelsen bilfall på motionen.

Motionen var den första som behandlades på Transports 35:e kongress. Avdelning 3 beskriver i motionen en utmaning inom Transport med flera mindre arbetsplatser där det inte finns eller går att bilda en fackklubb. Tanken med att införa ett förtroendeuppdrag som heter Transportombud är att kunna hitta arbetssätt som är enkla, snabba och effektiva när det kommer att utse fackliga ombud på arbetsplatsen.

Ett Transportombud kan börja med lite enklare fackliga uppdrag som att vara kontaktombud. Och när hen visat sig ha de rätta egenskaperna kan ansvaret byggas upp genom att ombudet går olika utbildningar.

Avdelning 3 ville också att förbundet ska ta fram en bricka, liknande den skyddsombuden bär, med Transports logga och ordet Transportombud på. Det tyckte även delegaterna på kongressen vara en bra idé.

Handlingar till förbundsråden

Under kongressens inledande motionsblock på fredagen, som handlade om stadgar och stadgetexter, fick förbundsstyrelsen se sig besegrad för första gången under denna kongress. Det var i en motion som handlade om att förbundsråden ska få sina handlingar två veckor innan mötet.

Förbundsstyrelsen tyckte att nuvarande skrivning där handlingarna kan skickas ut en vecka innan räckte men fick alltså se sig besegrade. Hädanefter ska alltså handlingarna även till förbundsråden skickas ut två veckor innan möte.

Avdelning 20 hade motionerat om att lägga in en ordlista i stadgarna som förklarar stadgetext som annars kan vara ganska svårbegriplig för oss som inte läser stagar som kvällslektyr. Här blev det väldigt jämt mellan förslaget på bifall mot förbundsstyrelsens avslag. Med hjälp av mötessystemet Easymeet som delegaterna använder under kongressen röstade man och voteringen visade  med staplar att förbundsstyrelsens förslag vann med siffrorna 130 mot 75. Någon ordlista blir det alltså inte.

Motionsbehandlingen pausades då förbundsordförande skulle väljas. Tommy Wreeth var den enda nominerade och valdes med ett rungande ja och stående ovationer.

Därefter togs motionsbehandlandet upp igen. Efter en hel del diskussioner och voteringar var resultatet ändå att kongressen beslutade enligt förbundsstyrelsens yttranden och man höll nästan tiden. Bara en halvtimme senare  än planerat ajournerades förhandlingarna för att återupptas dagen efter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth är förbundsordförande för Transport.

Transport kräver 5,5 procent i ettårigt avtal

Avtal. Avtalskraven mellan Transport och Transportföretagen är överlämnade. Transport kräver ett ettårigt avtal med 5,5 procents löneökning, samt ett engångbelopp på 5 726 kronor.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den svenska modellen står pall…

Ordförandeord. Ett händelserikt år närmar sig sitt slut. Jag ska inte summera allt som hänt men i backspegeln kan jag konstatera att Transport har haft att göra.

Transport har lämnat in sitt nej till LO:s lönekrav

Avtal 2023. Transport ställer sig utanför LO:s siffersatta lönekrav inför nästa års avtalsförhandlingar.

Taxiunionens manifestation den 10 januari 2023.

Svar till förare: Nej – och tystnad

Taxi. Förare som kör för de stora taxiapparna har demonstrerat och strejkat för bättre villkor och högre ersättning. Nybildade organisationen Taxiunionen har krävt att bli accepterade som samtalspart. Men Uber meddelar i ett pressmeddelande att det inte är tal om några förändringar.

Toppa din pension

Medlemsförmån. Har du möjlighet att avsätta lite pengar varje månad i ett pensionsspar? I så fall har du som medlem i Transport ett erbjudande från Folksam att spara i Medlemsspar.

Månadens klubb

Klubb Örat får folk att lyssna

Fackklubb. Facket är till för alla – även döva eller personer med hörselnedsättning. På kongressen föddes idén om anpassning av språk och kommunikation. I dag finns nybildade Klubb Örat i Örebro, unik inte bara inom Transport utan hela LO-familjen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Fler konkurser inom transport

Ekonomi. Under januari månad 2023 ökade konkurserna i transportbranschen med 150 procent, jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från företaget UC. Ökningen är stor men utgår från låga nivåer.

Med gig-jobbarnas egna bilder

Utställning. 17 arbetare, 105 foton. Bra och dåligt med plattformsarbete gestaltat av taxiförare, internetbaserade frilansare och bud i Stockholm. På Karolinska Institutet pågår för närvarande en utställning kopplad till en studie om gig-jobb och hälsa.

Regeringen backar om karens

Arbetsmarknad. Efter kritik mot att skrota utredningen om karensavdrag ändrar sig regeringen. Vissa yrkesgrupper kan undantas från karens och en andra karensdag självrisk ska inte utredas.

Fler tydliga rutiner i Oxelösunds hamn efter dödsfallet

Hamn. – Regelverket har inte ändrats efter dödsolyckan i Oxelösunds hamn. Men vi har tagit fram fler tydliga rutiner med en rad kontrollpunkter för att så långt som möjligt förhindra att något går fel, säger Transports regionala skyddsombud Roger Jönsson.

Svart på vitt: Så farlig är stressen

Arbetsmiljö. Mer än var tredje färdtjänstförare har varit inblandad i stressrelaterade trafikolyckor. Körtiderna är så pressade att fyra av tio sjukskrivit sig det senaste året för att orka. Det visar en enkätundersökning som Transports Linköpingsavdelning gjort bland anställda i bolag som kör servicetrafik i regionen.

Nedläggning av karensutredning – LO rasar

Arbetsmarknad. Utredningen om karensavdrag skrotas av den borgerliga regeringen. Avdraget slår hårdast mot dem som saknar möjlighet att arbeta hemma: Nio av tio medlemmar inom LO-förbunden.

20-åriga hamnarbetaren Nimas död togs upp i hovrätten

Hamn. Rutiner som inte kontrollerades ledde till att 20-åriga stuveriarbetaren Nima kvädes till döds på en kolbåt, hävdar åklagaren. Det systematiska arbetsmiljöarbetet var gott, kontrar försvaret när förhandlingarna om misstänkt arbetsmiljöbrott återupptogs och avslutades i Svea hovrätt.

”Stoppa all tung trafik på skolgårdar!”

Miljö. Nu får det vara nog! Efter tre allvarliga incidenter när barn var nära att bli påbackade la huvudskyddsombudet Peter Strålind i bromsen. Med stöd av miljöbolaget Prezero har han startat ett projekt för att stoppa all tung trafik på skolgårdar.

Åsas resa

Vägen till chaufförsyrket – Del 1

Blogg. Åsa har börjat en YKB-utbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är hennes berättelse om hur det gå att som snart 50-årig journalist börja ratta tunga fordon. Läs del 1 av Åsas berättelse.

Tommy Wreeth är förbundsordförande för Transport.

Transport kräver 5,5 procent i ettårigt avtal

Avtal. Avtalskraven mellan Transport och Transportföretagen är överlämnade. Transport kräver ett ettårigt avtal med 5,5 procents löneökning, samt ett engångbelopp på 5 726 kronor.