Snabbkoll om stridsåtgärder/konflikter. Illustration: Mattias Käll
Snabbkoll

Det här händer vid strejk

Konflikt. Transports förbundsordförande har varnat för en tuff avtalsrörelse och utesluter inte stridsåtgärder. Men vad är egentligen strejk och lockout?

I slutet av mars gick flera stora kollektivavtal ut. Transport och arbetsgivarnas organisationer har täta möten för att komma överens. Arbetsgivarna vill ha mer flexibilitet och facken vill ha mer trygghet. Facken vill höja lönerna mer än arbetsgivarna. Transport vill höja med 5,5 procent, mest av LO-facken. Kommer man inte överens finns olika stridsåtgärder att ta till.

1. Få konfliktdagar

Sverige är ett land med få konflikter på arbetsmarknaden. Enligt Medlingsinstitutets statistik är det inte ens en tiondel så många konfliktdagar i Sverige som i något av våra nordiska grannländer.

2. Vad händer när någon vill gå i konflikt?

När kollektivavtalen gått ut är det fritt fram för parterna att gå i konflikt för att få igenom sina krav. Men det finns ändå regler att ta hänsyn till.

Om en arbetsgivarorganisation eller ett fackförbund vill gå i konflikt måste de varsla sju dagar i förväg och varslet ska också lämnas till Medlingsinstitutet.

När det finns risk för stridsåtgärder kan Medlingsinstitutet utse en medlare, även om parterna i konflikten inte vill det.

3. Typer av konflikt

Strejk: Arbetstagarna lägger helt enkelt ner arbetet och slutar jobba. Det är ganska ovanligt i Sverige. När Svenska Transportarbetareförbundet går i konflikt brukar de börja med mindre åtgärder. Till exempel övertidsblockader, förbud mot nyanställningar eller liknande.

Facket måste inte heller ta ut hela arbetsplatsen i strejk utan kan till exempel välja att ta ut en särskild yrkesgrupp eller ett särskilt skiftlag.

Lockout: Arbetsgivarparten kan också ta till stridsåtgärder. Lockout är arbetsgivarnas motsvarighet till strejk. Lockout innebär att arbetstagare utestängs från arbetsplatsen och arbetspasset. Då blir de anställda också utan lön.

Tjuvknep: Det är dyrt att vara i konflikt. Därför har både fack och arbetsgivare olika knep för att göra så stor skada till så litet eget pris som möjligt. Facket kan ta ut nyckelgrupper för att lamslå stora delar av en arbetsplats, eller till och med delar av samhället. Saltsjöbadsavtalet från 1938 förbjuder strejk för samhällsviktiga yrken. Transport har dock inte skrivit på det.

Arbetsgivarna kan också ta till tjuvnyp. När Hamnarbetarförbundet strejkade för några år sedan satte Sveriges Hamnar arbetarna i lockout på fridagar. I princip innebar det att lördagar och söndagar var obetalda men arbetarna fick jobba vardagar. Lönetapp och samma arbetstid, blevresultatet.

4. Vem strejkar?

Det är fackförbunden som varslar och beslutar om stridsåtgärder. Men facken räknar med att alla som jobbar på arbetsplatserna respekterar konflikterna. Däremot är det enbart fackets medlemmar som kan få strejkersättning från facket.

5. Kan jag bli av med jobbet?

Det är inte ett skäl för uppsägning att strejka. När facket beslutat om strejk har alla rätt att strejka, men enskilda personer kan inte själva bestämma sig för att göra det.

I samband med varsel är det inte ovanligt att arbetsgivaren frågar vilka anställda som är medlemmar i facket.

Arbetsgivarsidan brukar då säga att de gör det för att kunna planera arbetet.

Facket brukar kalla det för en föreningsrättskränkning och säger att det är en fråga arbetstagare inte behöver svara på.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    31 mars, 2023

    Att strejka är ett dåligt sätt att få igenom sina krav då det bara blir förlorare när någon strejkar.Därför anser jag att både arbetsgivare och fackföreningar behöver anstränga sig för att undvika strejker och andra konfliktåtgärder.Räkna på vad varje strejkdag kostar för alla parter och se lösningar istället för problem.Se på dina krav och önskemål och försök att förstå hur motparten uppfattar dessa och försök förstå din motpart i deras krav och önskemål.I ett land som Sverige borde vi inte behöva strejka för att kunna komma fram till en gyllene medelväg som bägge parter kan acceptera.

Lästips:

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Transportarbetarens logga

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Transportarbetarens logga

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Tema sömn
Tema Sömn. Illustration: Unni von Feilitzen

Så klarar du nattskiften

Sömntips. Jobbar du natt? Då löper du större risk att drabbas av sömnstörningar, övervikt och hjärt-kärlsjukdomar. En trött förare är dessutom en farlig förare. Men det finns knep som gör att du klarar skiftarbetet bättre.

”Jag märker att det tar längre tid att återhämta sig och bli människa igen”, säger lastbilschauffören Tobias Olausson. Foto: Pernilla Ahlsén

”De mörka timmarna är jobbigast”

Skiftjobbaren. Kaffe, en bensträckare eller en kort tupplur. Det är knep som lastbils­chauffören Tobias Olausson tar till för att klara nattpassen. Men ju äldre han blir desto svårare är det att återhämta sig.

Snabbkoll
Snabbkoll: Varsel och uppsägningar. Illustration: Mattias Käll

Varsel och uppsägningar

Av med jobbet? Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Då ökar risken för varsel och uppsägningar. Så fungerar det och det är skillnaden.

Kultur
Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gate – och nästan lika lång. Hängbron över Ångermanälven, nära mynningen, öppnade 1997 och kortar E4:ans sträckning med nära en mil. Foto: John Antonsson

Sverige är rikt på broar

Förbindelser. Broar binder samman land, förkortar vägen och gör det möjligt att gå eller cykla under stora trafikleder. De riktiga långsträckarna tjänar också ofta som symboler för sin hemtrakt. Och Sverige är rikt på broar.

Dina pengar
Mynthögar

Hänger din arbetarlön med?

Löneutveckling. LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.

Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet. Foto: Pernilla Ahlsén

En dag i bärgningsbilen

Arbetsmiljö. Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet.

Snabbkoll
Snabbkoll: Avtalsrörelse Illustration: Mattias Käll

Vägen till din nya lön

Avtalsrörelse. I år ska Transport förhandla fram nya avtal för sina medlemmar. Här är några saker som är bra att veta.

Arbetsmiljö
Procentsatserna bygger på svar från chaufförer på samtliga arbetsorter. Om enbart svar från de större städerna i Östergötland, Linköping och Norrköping, räknas med blir vissa resultat andra. Så är det en högre andel, 94 procent, av dem som kör i de stora städerna som anger att de ofta eller ibland känner stress på grund av körtiderna (fråga 6) och hela 86 procent som svarar att körtiderna inte är tillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert sätt, jämfört med 72 procent om svaren från samtliga arbetsorter tas med (fråga 1.) Grafik: Petrus Iggström

Fackets enkät gav svart på vitt om körtid och stress

Transport. De visste att det var problem. Men också att förändring krävde fakta. Linköpingsavdelningen gjorde en enkät som svart på vitt visar hur pressade arbetsförhållanden är för färdtjänstförare. Så vill arbetsgivare, regionens trafikbolag och politiker nu förändra villkoren.

Arben Pepi, Transportombud, och Patrik Emanuelson, skyddsombud, utanför Vikbolands taxi i Linköping. Foto: Lilly Hallberg

”Enkäten speglar verkligheten vi lever i”

Stressigt. – Många nya upplever att det är för stressigt och slutar, fast alla skulle tjäna på en erfaren yrkeskår, säger färdtjänsföraren Patrik Emanuelson.

Det regionala trafikbolaget Östgötatrafiken upphandlar servicetrafik för hela regionen och har även uppdrag i angränsande län, vilket bland annat innebär sjuktransporter till angränsande län. Genrebild. Foto: Lilly Hallberg

Så vill facket gå vidare

Uppföljning. Redan första sittningen med åkerierna gav resultat: Muntligt löfte att färdtjänstförare ska få betald lunch vid körningar till annan ort. Något inte ens hälften kan räkna med i dag.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken: ”Vi fortsätter dialogen”

Upphandlaren. Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.

Jan-Owe Larsson (M) är ordförande och Annsofi Ramevik (S) är andre vice ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

Hallå politiker, vad kan och vill ni göra?

5 frågor. Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.

Biljettkontroll i busväder

Bevakning. I snålblåst eller sol. Väktarna som kontrollerar biljetter i Östergötland är ute varenda dag och ser till att resenärerna betalar.