
Bevakningsavtalet är i lås
Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

– Vi är så klart ändå aldrig nöjda, men tycker ändå att vi fått med en hel del av våra krav. Det är ett okej avtal som vi kan leva med, säger Transports Magnus Thelander, central ombudsman med ansvar för bevaknings- och säkerhetsavtalet.
Det nya avtalet gäller från den 1 juni i år till den 31 maj 2027. Under perioden höjs tarifflönerna med upp till 7,41 procent inklusive tillägg för branscherfarenhet.
Löneökningen görs i två steg: I år höjs lönen med upp till 1 200 kronor för dem med tillägg för branscherfarenhet.
År två höjs lönerna med upp till 1 082 kronor inkluderat tillägget för dem som jobbat minst fem år inom bevakningsbranschen.
Påslaget för branscherfarenhet höjs under avtalsperioden från 100 kronor per månad i två steg, i år till 200 kronor per månad och nästa år med ytterligare 100 kronor. Efter lönerevisionen 2026 blir påslaget för den som jobbat minst fem år i branschen alltså sammanlagt 300 kronor.
Löneökningen, inkluderat påslaget för arbetstillägg, motsvarar höjningarna på upp till 3,9 procent vid första lönerevisionen och upp till 3,38 procent vid lönerevisionen 2026.
Dessutom höjs ob-ersättning och övriga siffersatta belopp i tariffen med 3,4 procent i år och med 2,9 procent nästa år, utöver höjningarna i tariffen och tillägget för branscherfarenhet.
Förhandlingar i maj
Det var efter intensiva förhandlingar under flera dagar i maj som Svenska Transportarbetareförbundet och arbetsgivarparten, Almega Säkerhetsföretagen, tecknade det nya avtalet den första arbetsdagen i juni.
När det gäller delpension har Transport i årets avtalsrörelse lyckats få med den i flera tidigare tecknade avtal. Modellen för bevakningsavtalet är lik den i miljöarbetareavtalet och öppnar för möjlighet att gå ned i arbetstid i slutet av yrkeslivet.
För bevakningsavtalet gäller rätten att gå ned till som mest 50 procent från 62 års ålder. Arbetsgivare med kollektivavtalet gör avsättningar på 0,1 procent av löneutrymmet från och med andra avtalsåret, 2026.
Avsättningarna till delpension görs från och med 18 år för dem som går på bevakningsavtalet.
Lönepåslag för erfarenhet
Önskan om att det bättre ska löna sig med erfarenhet och specialkompetens har varit en viktig fråga i flera avtalsrörelser. Så också i år. Det var tydligt redan under höstens avtalsråd och speglade diskussionerna i delegationen.
Transport lyckades i år få med ett påslag på 200 kronor för den som har fem år eller mer branscherfarenhet. Det påslag som kom med i avtalet 2023 var på 100 kronor och har mött kritik för att vara alltför futtigt. Med nu blir det alltså sammanlagt 300 kronor extra under avtalsperiodens andra år.

De som förhandlade för nytt avtal från fackets sida framhåller samtidigt att det inte bara handlar om att få igenom de egna kraven. Det handlar också om att mota bort krav från arbetsgivaren som skulle innebära försämringar för arbetstagarna.
Säkerhetsföretagens önskan om att slopa arbetstidsförkortning blev det inget av, till exempel. Den blir kvar.
Arbetsgivaren hade en tanke om att ersätta arbetstidsförkortning med pengar men de som jobbar inom bevakning ville inte förhandla bort tid i det fallet.
Annat som facket lyckades mota bort var ett förslag om årsarbetstid.
Förra gången kollektivavtalet omförhandlades, våren 2023, hotade konflikt efter att Transport varslat om stridsåtgärder vid flygplatser och kärnkraftverk bland annat. Men det löste sig under medling.
Då var det bitvis hårda tongångar mellan parterna, inte minst när det gällde den låga grundlönen och bristen på värde i erfarenhet och specialkompetens. Enligt flera som var med gick förhandlingarna betydligt bättre denna gång.
– Absolut. Trots att man ju får inse att vi ofta har intressen som står emot varandras så var det ändå en respektfull och konstruktiv dialog, säger ombudsman Magnus Thelander.
Parterna enades också om att tillsätta arbetsgrupper. Bland annat ska en grupp se över avtalets tariffsystem och en annan partsgemensam arbetsgrupp titta på hur reglerna för arbetstidsförkortning kan förbättras.