Close
De förhandlade för nytt bevakningsavtal: Transportare utanför Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm, maj 2025.
Close
Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Nytt avtal tecknat den 2 juni 2025.

–  Vi är så klart ändå aldrig nöjda, men tycker ändå att vi fått med en hel del av våra krav. Det är ett okej avtal som vi kan leva med, säger Transports Magnus Thelander, central ombudsman med ansvar för bevaknings- och säkerhetsavtalet.

Det nya avtalet gäller från den 1 juni i år till den 31 maj 2027. Under perioden höjs tarifflönerna med upp till 7,41 procent inklusive tillägg för branscherfarenhet.

Löneökningen görs i två steg: I år höjs lönen med upp till 1 200 kronor för dem med tillägg för branscherfarenhet.

År två höjs lönerna med upp till 1 082 kronor inkluderat tillägget för dem som jobbat minst fem år inom bevakningsbranschen.

Påslaget för branscherfarenhet höjs under avtalsperioden från 100 kronor per månad i två steg, i år till 200 kronor per månad och nästa år med ytterligare 100 kronor. Efter lönerevisionen 2026 blir påslaget för den som jobbat minst fem år i branschen alltså sammanlagt 300 kronor.

Löneökningen, inkluderat påslaget för arbetstillägg, motsvarar höjningarna på upp till 3,9 procent vid första lönerevisionen och upp till 3,38 procent vid lönerevisionen 2026.

Dessutom höjs ob-ersättning och övriga siffersatta belopp i tariffen med 3,4 procent i år och med 2,9 procent nästa år, utöver höjningarna i tariffen och tillägget för branscherfarenhet.

Förhandlingar i maj

Det var efter intensiva förhandlingar under flera dagar i maj som Svenska Transportarbetareförbundet och arbetsgivarparten, Almega Säkerhetsföretagen, tecknade det nya avtalet den första arbetsdagen i juni.

När det gäller delpension har Transport i årets avtalsrörelse lyckats få med den i flera tidigare tecknade avtal. Modellen för bevakningsavtalet är lik den i miljöarbetareavtalet och öppnar för möjlighet att gå ned i arbetstid i slutet av yrkeslivet.

För bevakningsavtalet gäller rätten att gå ned till som mest 50 procent från 62 års ålder. Arbetsgivare med kollektivavtalet gör avsättningar på 0,1 procent av löneutrymmet från och med andra avtalsåret, 2026.

Avsättningarna till delpension görs från och med 18 år för dem som går på bevakningsavtalet.

Lönepåslag för erfarenhet

Önskan om att det bättre ska löna sig med erfarenhet och specialkompetens har varit en viktig fråga i flera avtalsrörelser. Så också i år. Det var tydligt redan under höstens avtalsråd och speglade diskussionerna i delegationen.

Transport lyckades i år få med ett påslag på 200 kronor för den som har fem år eller mer branscherfarenhet. Det påslag som kom med i avtalet 2023 var på 100 kronor och har mött kritik för att vara alltför futtigt. Med nu blir det alltså sammanlagt 300 kronor extra under avtalsperiodens andra år.

Delegationen, från vänster: Marcus Nilsson, Ronny Lind, Therese Svenningsson, Jörgen Cederslätt, Christopher Östvik, Linus Gustavsson, Mikael Johansson och Christofer Vuori.

De som förhandlade för nytt avtal från fackets sida framhåller samtidigt att det inte bara handlar om att få igenom de egna kraven. Det handlar också om att mota bort krav från arbetsgivaren som skulle innebära försämringar för arbetstagarna.

Säkerhetsföretagens önskan om att slopa arbetstidsförkortning blev det inget av, till exempel.  Den blir kvar.

Arbetsgivaren hade en tanke om att ersätta arbetstidsförkortning med pengar men de som jobbar inom bevakning ville inte förhandla bort tid i det fallet.

Annat som facket lyckades mota bort var ett förslag om årsarbetstid.

Förra gången kollektivavtalet omförhandlades, våren 2023, hotade konflikt efter att Transport varslat om stridsåtgärder vid flygplatser och kärnkraftverk bland annat. Men det löste sig under medling.

Då var det bitvis hårda tongångar mellan parterna, inte minst när det gällde den låga grundlönen och bristen på värde i erfarenhet och specialkompetens. Enligt flera som var med gick förhandlingarna betydligt bättre denna gång.

– Absolut. Trots att man ju får inse att vi ofta har intressen som står emot varandras så var det ändå en respektfull och konstruktiv dialog, säger ombudsman Magnus Thelander.

Parterna enades också om att tillsätta arbetsgrupper. Bland annat ska en grupp se över avtalets tariffsystem och en annan partsgemensam arbetsgrupp titta på hur reglerna för arbetstidsförkortning kan förbättras.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Vaktmästare:
    14 juni, 2025

    Ändra alldrig dagens lönemodell med TARIFF LÖNEÖKNING FÖR ALLA! arbetsgivarna vill såklart hålla på med pott löner för favoriterna men hålla nere löneökningarna för majoriteten då! Nej nej! Vi kör på rättvist lönemodell för alla Arbetstagaren! Bra system vi kan vara glada över.

    Sen nådde vi inte fullt ut med löneökningarna för B-lön. Jag anser att B lön ska ha full lönepott då majoriteten jobbar för B-lön. Dvs 1100 ökning för i år samt 980 nästa år men synd att ni ej förhandla fram det för majoriteten.

  2. Besviken:
    12 juni, 2025

    Kraftig höjning av tillägget för erfarenhet. Nej det är det inte. Löjligt låg med tanke på att skatt dras. Hade det varit 1000kr så hade man kunnat säga så. Borde varit 1000 kr också.

  3. Anna:
    12 juni, 2025

    Uruselt när det gäller kompetenshöjande ersättning och ob fortfarande för lågt och vad hände med schema i god tid innan?
    Jag har jobbat i branschen i snart 7 år och mina 100 kr blir 69 kr pga av att jag jobbar 70% el så är det pga skatten.
    Löjligt låg summa. 300 kr är förbättring men fortfarande lågt då det är före skatt. Borde vara minst 1000 kr eller så ska 100-lappen vara skattefri.

  4. Micke:
    11 juni, 2025

    Ett bra avtal för arbetsgivaren👎Därför ingen konflikt!!
    Nu när man har landat i hur avtalet blev så inser man att transport är alldeles för svagt😒 tyvärr.
    Men höga medlemsavgifter kan man ta. Total besvikelse dags att funderar på att kliva av från transportförbundet.

  5. Väktare:
    6 juni, 2025

    Vårt natt ob är totaluselt. Tror bara det är hotell/restaurangs som är sämre än bevakningsavtalets. Snart 30 år I branschen och man har samma erfarenhetstillägg som någon har efter 5. Hur tänkte man där? Mitt kompetenstillägg har legat på 2,5 kr per arbetad timme sedan 2012. Varför höjs den inte varje år ?

  6. Fredrik:
    4 juni, 2025

    Ryggdunkargänget i facket tappar bollen i år igen. Vi får fortsätta jobba 158h natt varje månad till ett ob som knappt existerar. Gå ur, lägg medlemsavgiften i en globalfond och ha 3,2 miljoner efter 40år.

  7. Mike:
    4 juni, 2025

    Kompetenstillägget borde höjas var 5:e år med minst 300 kr/mån.
    Efter 15 år skulle man ha 900 kr/månad i tillägg.

    Som det är nu kommer 2026 ge mig som jobbat 35 år ha 200 mer i lön än någon som jobbat i 5 år.
    Jättebra lönetrappa....

  8. Mikael:
    4 juni, 2025

    Jag inte tycker jag att som ni skriver en kraftig höjning för vi som jobbat i många år!
    100kr extra i månaden 2025 tycker detta är ett hån fortfarande. Kompetens ska synas betydligt mer i lönekuvertet
    👎

  9. Robert S:
    4 juni, 2025

    På det hela taget ser jag arbetsgivarna som vinnare den här omgången.
    "Kravet" på 4,5 procent på 12 månader landade tillslut inte helt oväntat kring 3,5 procent, och ännu mindre nästa 12-månaders period.
    Tillägget för brancherfarenhet ökar 100 procent, vilket naturligtvis kan benämnas som "kraftigt", men i verkligheten är det ju bara tal om ytterligare en nästintill försumbar 100-lapp. Före skatt. Per månad. Så att man till exempel kan äta lunch ute en gång extra varannan löning... Förutsatt att man arbetar heltid och har varit i branchen mer än 5 år förståss. Har man 10, 15, eller 25 år gör ingen skillnad. Jag tackar och tar emot alla framsteg, givetvis, men min månadsekonomi kommer inte märka någon som helst praktisk förändring av detta. Om det var frågan om 100kr per månad, per års erfarenhet, då hade det varit värt att jubla.
    Men, viktigt att ATF blir kvar, bra jobbat där! Arbetar man natt några år så förstår man hur svårt det är att sköta sin privata interaktion med samhälle, familj och vänner när man aldrig får lite längre ledigheter. ATF bör om något utökas från de 8 timmarna idag till minst 11, så att en heltidare som bara arbetar natt kan bespara sig ett helt arbetspass per månad. Borde egentligen till och med vara två, men det lär vara orimligt att sikta på.
    Den "låga grundlönen" ser jag lite kluvet på. Som arbetstagare tycker jag faktiskt inte att den är orimligt låg, med tanke på att det är ett yrke som man kan hoppa rakt in i utan krav på någon längre utbildning eller erfarenhet. Så länge man vet att man automatiskt går upp i lön om man stannar kvar och skaffar sig erfarenheten tycker i alla fall inte jag att det är något konstigt. I efterhand känns det som en tidsperiod som snabbt var förbi och plötsligt hade man samma lön som de som stretat i decennier. Men å andra sidan måste det styras på något sätt så att det inte lönar sig för arbetsgivarna att hela tiden rotera in ny oerfaren personal. Det är väl kanske det som är den verkliga problematiken i den frågan.

  10. Isak:
    3 juni, 2025

    Skandal, så fruktansvärt nöjd med att jag lämnade facket.
    0,7kr höjt OB på vardagnätter när vi redan har bland de lägsta av alla andra branscher….
    Transport vägrar ta strid och viker sig direkt precis som för 2 år sedan. Uppmanar alla att lämna.

  11. Vaktmästare:
    3 juni, 2025

    Tack för ett bra avtal!

    Allt har förbättrats förutom Arbetstidsförkortningen, nästa avtal så höjer vi den! 👍 ja, tiden är viktigare än pengar, att få vara ledig med familjen är viktigt då man jobbar nätter och mister då den tiden där för familjemedlemmarna! Så det är klart att vi vill ha Arbetstidsförkortningen kvar och inte bara det vi vill förbättra den!

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.