Vindkraftstorn på lastbil
Close
Godstransporterna blir bättre och bättre. Den slutsatsen drar Transportstyrelsen i sin senaste tillståndsrapport. (Arkivbild)
Close

Yrkesförare kör allt säkrare

Chaufför. De flesta lastbilschaufförer trivs på jobbet. Och de har blivit bättre på att följa lagar och regler, visar den senaste tillståndsmätningen från Transportstyrelsen.

För tredje gången har Transportstyrelsen, tillsammans med Polisen, undersökt hur aktuella regler följs när det gäller godstransporter. Inom flera områden – som körkortsbehörighet och nykterhet – följs lagar och förordningar till hundra procent.

Överlag ökar regelefterlevnaden. Utvecklingen är positiv bland annat när det rör områden som tidigare mätningar haft i fokus, som lastsäkring och teknisk beskaffenhet.

Men Transportstyrelsens rapportförfattare pekar också på oroande tecken: ”Vi ser indikationer om att hastighetsefterlevnaden försämrats”, skriver de. De ser också en ojämn utveckling när det gäller kör- och vilotider.

Medan svenska förare blivit bättre på att följa reglerna för körtid och vila visar utländska förare på en sämre efterlevnad. Det riskerar att få konsekvenser både för olycksrisken och förutsättningar för rättvisa villkor inom åkerinäringen, heter det i rapporten.

Sociala villkor

För första gången har också förarnas sociala villkor undersökts för Transportstyrelsens tillståndsrapport. Det visar att lastbilschaufförerna generellt sett trivs med sitt arbete och är nöjda med arbetsförhållandena, oavsett om de kör för svenska eller utländska arbetsgivare.

Däremot visar resultaten att det är tydliga skillnader i hur verkligheten ser ut: 80 procent av förarna som arbetar för utländska arbetsgivare tillbringar minst tre nätter i veckan i lastbilen och så många som 25 procent sover sex eller sju nätter i bilen. Det kan jämföras med förare som kör för svenska åkerier – bara 20 procent av dem tillbringar tre eller fler nätter i veckan i lastbilen.

Studien visar också att bland dem med utländska arbetsgivare kom var femte chaufför bara hem någon gång i halvåret.

Stora skillnader

De allra flesta lastbilschaufförer uppger att de arbetar mellan 31 och 50 timmar per vecka, oavsett om arbetsgivaren är svensk eller utländsk. Men lönegapet är stort.

Förare som kör för svenska arbetsgivare får ut mellan 20 000 och 25 000 kronor efter skatt.

Förare som kör för utländska arbetsgivare får ut runt 15 000 i månaden, men variationerna inom gruppen är stor.

När det gäller kontroll av skatter och avgifter liknar resultaten dem från undersökningen som gjordes 2015. En femtedel av företagen hade en skuld på sitt skattekonto, men de flesta skulder är små. Dock har det skett en viss ökning av antalet restförda skulder hos Kronofogden.

I år är tredje gången som Transportstyrelsens och Polismyndigheten genomför denna typ av undersökningen. Det statliga verkets övergripande slutsats av årets tillståndsmätning är att det blivit bättre och bättre sedan 2012.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Jag hävdar med bestämdhet att man som anställd inte ska behöva betala för en bärgning av ett arbetsfordon”, säger Transports lokalombudsman Johan Molin. Foto: John Antonsson

Åkare krävde att chaufför betalade för bärgningen

Åkeri. En chaufför körde fast och ringde bärgning. Sedan vägrade åkaren att betala, men ändrade sig då facket blandades in.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.