Rose-Marie Eberhardson, Hans Wahlström, Ola Bodin, Niclas Sandström och Fredrik Ohrling utanför vita villan som rymmer Gävleavdelningens kontor. Foto: Lilly Hallberg
Close
Rose-Marie Eberhardson, Hans Wahlström, Ola Bodin, Niclas Sandström och Fredrik Ohrling utanför vita villan som rymmer Gävleavdelningens kontor.
Close
Månadens avdelning

Vrede, glädje och malande arbete

Gästrikland/Norduppland. Utanför mötessalen i den ena byggnaden står en svart pickup. För Gävleavdelningen är det centralt att komma ut och möta medlemmar. Och att bli fler.

– Det som gör att man får energi är då man ibland verkligen lyckas hjälpa de mest utsatta, de svaga som råkat illa ut. Drivet kommer från att man är förbannad, resultat gör arbetet roligt och att man orkar i det som kan vara en uppförsbacke. Men man måste mala på, säger Niclas Sandström.

Han är ombudsman och kassör för avdelning 11, som har kontor i stadsdelen Sätra i Gävle. Mitt i landet när det gäller transporter, Sveriges midja när det gäller energiförsörjning. Nära till hamnen (och till Brynäs hockeyarena och travet). Lite känns det i sammanhanget som att ha hamnat i händelserna centrum. Och avdelningen har själv erbjudit sig att inte bara vara Månadens avdelning, utan Århundradets avdelning.

”Hasse”

När Transportarbetaren besöker kontoret är också gamla förbundsordförande Hans Wahlström med, och sitter i köket i den vita tegelvillan. Ungefär samtidigt som ”Hasse” började arbeta i hamnen bildades storavdelningen för norra Uppland och Gästrikland.

De försöker vara ute så mycket som möjligt. Synas, träffa folk på arbetsplatser, i skolor och på arbetsmarknadsutbildningar, längs vägar och i hamnen.

Inför en situation där facket fått försvagad ställning, och sämre ekonomi, finns bara två val: Öka medlemsantalet eller dra ned på verksamheten. Och de som sitter runt köksbordet talar för hur förstaalternativet ska realiseras:

– Alla måste hjälpas åt när det gäller att nå ut, sprida information. Det handlar om att försöka organisera på olika sätt, om att teckna avtal och hjälpa folk, säger Ola Bodin, lastbilschaufför och relativt nytillträdd som avdelningsordförande.

– Det går runt hela tiden.

Två byggnader

Avdelningen på Sätrahöjden har två byggnader. Den vita enplansvillan och en andra, som liknar ett jättelikt garage på utsidan och alltså rymmer pickup-bilen. Men här finns också något som liknar en liten faluröd stugby med arbetsrum under det höga taket. Mötessalen har fått namn efter en annan tidigare förbundsordförande: Lars Lindgren.

– Vill du inte vara med, Viktor? frågar de andra a-kassans handläggare som avstår från att vara med på bild.

Viktor Gunnarsson från a-kassan tillhör dock självklart gemenskapen på Sätrahöjden. Det gör också Transports ITF-inspektör Fredrik Brådd, som kontrollerar arbetsmiljö och avtalsefterlevnad ombord på fartyg på uppdrag av Internationella Transport­arbetarfederationen.

På kontoret finns förutom ordförande Ola och ombudsman Niclas också Rose-Marie Eberhardson (kontorist), Fredrik Ohrling (regionalt skyddsombud) och Jessica Axelson (studieorganisatör). Jämna veckor också ombudsman Magnus Dawest som delar sin tid mellan avdelningarna i Hälsingland och Gävle.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Arbets-liv
Per Peterson trivs jättebra på sin nuvarande arbetsplats, men han tvingas söka nytt jobb för att få pappalivet att gå ihop. Foto: Lilly Hallberg

Föräldraroll och drömyrke – en omöjlig ekvation?

Arbetstider. För chauffören Per Petersson ledde åkarens beslut att plussa på två timmar till kris. Som ensamstående pappa lever han nu med ständig stress, logistiken för det egna livet är bara löst september ut. Sonen går alltid först.

Månadens avdelning
Tre av fyra från Jönköpingsavdelningen: Madelene Kohult, Morgan Sparrenholt och Anna Axelsson. Saknas på bilden gör regionala skyddsombudet Håkan Jansson.

Uppdrag i händelsernas centrum

Norra Småland. De fyra på kontoret i Jönköping försöker vara ute så mycket som möjligt för att möta medlemmar. Men ser också värdet i att möta varandra för att prata och stämma av, om än hastigt – det är ett påfallande glatt gäng som organiserar i ett stort område med en av landets viktigaste transporthubbar.

Månadens medlem
Christopher Vuori har satsat en ansenlig summa på sin favorithobby Warhammer 40 000. Men han har en betydligt ljusare framtidstro än spelets mörka inhumana och krigiska dystopi.

I pakt med monster och mörka krafter

Vaktar flera världar. Det började med Star Wars och Sagan om ringen. I dag är Warhammer 40K väktaren och ordningsvakten Christopher Vuoris helt överskuggande hobby. Trummor och slagverk har fått vika för krigsspelet som utspelar sig i en mörk fantasy- och science fictionvärld i rymden.

Hallå där!

Jennie Agerblom

…åkare, vars bil var utställd för Billackeringen Mjölby på Elmia Lastbil.