Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.
Close
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.
Close
Kultur

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Det ville teknikhistorikern Nina Wormbs och retorikern Maria Wolrath Söderberg ta reda på och drog i gång ett forskningsprojekt med två enkätstudier. I den ena svarade människor på hur de resonerar när de gör saker som de vet skadar klimatet. I den andra delade personer som slutat flyga av klimatskäl med sig av sina argument.

Bokomslag: Ursäkta mig!

Studierna väckte så stort intresse att forskarna samlade slutsatserna i boken, Ursäkta mig! Argu­ment som driver och bromsar klimatomställning.

– Varför går det så långsamt? Vad skapar tröghet? De flesta tycker ändå att vi borde göra mer och är till och med beredda att avstå vissa saker för att förbättra klimatet. Visst, en del förnekar fortfarande klimatförändringar, trots tydliga forskningsbevis, men den stora massan vet, säger Nina Wormbs.

Hur resonerar folk?

Gör man något som går emot ens kunskap och övertygelse så mår man inte så bra. Hur resonerar människor med sig själva, så att det de gör ändå ska kännas okej? funderade forskarna.

Vilken är den vanligaste ursäkten?

– Man tänker sig en sorts balansspel, att man balanserar olika saker man gör. Så cyklar man, äter vegetariskt och köper begagnade kläder, så kan man unna sig att flyga till Thailand. Men den sortens kompensationstänk funkar inte när det gäller utsläpp av koldioxid, säger Nina Wormbs.

Nina Wormbs, teknikhistoriker. Foto: Justina Öster
Att vår livsstil bidrar till klimatförändringar kan väcka både vemod och sorg. ”Vi kommer helt enkelt inte undan våra utsläpp men vi kan påverka dem”, anser Nina Wormbs. Foto: Justina Öster

Tankesättet signalerar att man inte har koll på hur stora utsläppen verkligen är vid en sådan långresa. Ville man verkligen kompensera så borde man snarare plantera en massa träd. Fast hellre sluta flyga och i stället ta tåget till en närmare ort, invänder hon.

– Allt vi gör genererar utsläpp. Att bli medveten om det kan kännas både plågsamt och sorgligt.

Inget personligt ansvar

Andra hinder för att leva mer hållbart handlar om våra nära och kära, att vi anpassar oss efter dem och flyger för att kunna träffas. Att ny teknik ska fixa allt. Att miljön inte är ett personligt ansvar utan något som ska lösas av politikerna.

– Mitt bidrag är så litet och jag flyger mycket mindre än grannen i alla fall. Det går alltid att jämföra sig med någon och jag är bara en droppe i havet. Fast många droppar gör ett helt hav, säger Nina Wormbs.

Därför behöver vi jobba för att minska utsläppen och bromsa temperaturhöjningen, både individuellt och på samhällsnivå. Något som Sverige också förbundit sig att göra i det globala Parisavtalet bland annat. Vi lever i ett rikt land, genererar stora utsläpp och behöver därför göra mer än fattiga befolkningar, menar hon.

Vändpunkt

Bland dem som slutat flyga hade många upplevt en vändpunkt, då klimatförändringarna kom tätt inpå. Som vid bränderna 2018, brunnar som sinade och översvämningar.

– Det sägs att det inte funkar med rädsla men det gör det visst! Den kan bli en drivkraft att ändra livsstil och jag tror att vi alla måste ge upp vissa saker. Barn och barnbarn kan bidra till en omställning, att man vill kunna se dem i ögonen.

Flyger vi mindre kan Transports yrkesgrupper inom flyget förlora jobben. Fackets många chaufförer kan också känna sig skambelagda?

– Vi behöver transporter även i ett hållbart samhälle. Sektorn kan gå före och visa på miljövänligare sätt. Men flygandet behöver minska. På kort sikt kommer vi att förlora jobb, som vid annan samhällsförändring, men samtidigt skapas nya arbetstillfällen. Alla sektorer måste ställa om. Det gäller att tänka långsiktigt för mänsklighetens, djurens och växternas skull, säger Nina Wormbs.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.

Arbetsmiljö
Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.

Europadomstolen
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, kallad Europadomstolen, ligger i Strasbourg. Varje år inkommer över 50 000 klagomål från personer och organisationer i Europarådets 46 medlemsstater.

Här prövas misstänkta brott mot mänskliga rättigheter

Juridik. När Högsta domstolen nekade Transport prövning av rätten att utesluta en SD-politiker tog förbundet ärendet till Europadomstolen. Men väntan på besked om klagomål kommer att behandlas är ofta lång.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Drönarpilot
En vanlig arbetsdag i livet som kraftlinjeinspektör. Foto: Michael Moe

Michael inspekterar på höga höjder

Ny teknik. Drönare blir allt vanligare och kommer i framtiden att kunna användas mer och mer för olika typer av transporter. Vilka är möjligheterna, och vilka hinder finns det på vägen? Kommer vi kanske snart att kunna åka drönartaxi om persontransporter blir verklighet?