Farlig arbetsmiljö

Sopgubbar kommenterar: ”Vi backar hej vilt”

Miljöarbetare. Den farliga backningen engagerar. Det visar gensvaret Transportarbetaren fick när vi la ut en webbartikel om stoppad sophämtning på Facebook-gruppen Sveriges sopgubbar.

Skylt "Lekande barn"
Skylt ”Lekande barn”. Foto: Justina Öster

Miljöarbetaren Nils Green svarar på uppmaningen att berätta om sina erfarenheter:

”Backar dess värre in på gårdar framför portar på hyreshus samt på vissa ställen nästan 200 meter på krokig och smal väg. På vissa ställen saknas vändmöjligheter totalt, vilket innebär backning ut därifrån etc. Samtliga ställen har dock i omgångar blivit inrapporterade som arbetsmiljöärenden i flera års tid utan nån reaktion. Men huvudtesen ska ju vara att backning inte är ett sätt att framföra fordon”.

Tom Eriksson fyller på att han ”på alla smågator i samhällena fick backa med en 32-tonnare, gick inte att vända”. Tina Pirttijärvi tror det är svårt att helt undvika backning. ”Det går självklart att förbättra en del men med såna soprum som vi har måste du backa in eller ut. De ligger ju inte vid vägen”.

Conny Järvi skriver att han ”säkert backar flera mil i veckan” och en annan miljöarbetare att han inte törs skriva ut namnet på renhållningsbolaget, trots att arbetsmiljön missköts.

Backa inte mer än bilens längd är en gyllene regel. Andreas Johansson berättar att han försöker hålla sig till den, men att det är ”svårt många gånger”.

Mikael Vretfors har däremot positiva erfarenheter från bolaget Falu Energi & Vatten:

”Vi här i Falun försöker arbeta bort allt vad backning heter. Vi har fått den första chef under mina 35 år som sopgubbe, som hjälper till att få bort backningen. Ibland är det svårt men oftast är det rätt lätt”, tycker han.

Jimmy Rödin sa ifrån att han inte ville vända på en skolgård, men ”blev dumförklarad av kommunen” och administrationen. I brist på gehör ser han och kollegan till att hämta sopor på skolan i Vimmerby innan skolbarnen börjar.

Samtidigt konstaterar Jimmy Rödin, likt många andra, att ”vi backar hej vilt varje dag för det finns inga vändplaner”. En vägbana han trafikerar och passar på att mäta är bara 2,90 meter i bredd. Sopbilen mäter 2,60. Han siktar på att bli skyddsombud, för att förbättra arbetsmiljön, ihop med en jobbarkompis.

Christian Ritzman berättar om ”massvis av ställen där det springer barn och leker” och han tvingas ”backa 100 meter” på grund av att kunder ställer bilar och skit i vägen vid vändplanerna”. Kontakter med chefen och kommunen har inte hjälpt, skriver han frustrerat.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Johan Kanmert. Foto: Privat

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

”Jag vrider hela kroppen i stället för att vrida bara på huvudet när jag kör baklänges”, säger Adam Aliu, skyddsombud vid DB Schenker i Göteborg. Foto: Lars Soold

Här hålls arbetsskadorna i schack

Terminal. Schenker i Göteborg har gått från en bedrövlig arbetsmiljö till ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Genom att variera arbetsuppgifter och ändringar i paketflödet har arbetsskador och sjukdagar gått ned för utsatta truckförare.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

ARBETSMILJÖ. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.