Håkan Hellstrand, LO-ekonom
Close
Håkan Hellstrand är ny som LO-ekonom, men har sysslat med ekonomiska prognoser förr. Kommer närmast från Sveriges Kommuner och Landsting.
Close

Vad händer när vinden vänder?

10 frågor. Hjälp! Spöket Lågkonjunktur är på gång, du hör det från allt fler håll. Vi bad ekonomen Håkan Hellstrand, ny på LO, att reda ut vad som händer.

1. Vilka är de första tecknen på att lågkonjunkturen är på väg?

– Företagen drar ner på sin investeringstakt.

2. Vem eller vilka märker detta?

– Det kan vara Transports medlemmar, lastbilstransporterna minskar när företagen drar ner på sina investeringar. Då minskar också importen av varor och det märks i hamnarna.

3. Är det dags för lågkonjunktur nu?

– Nej, vi går inte in i den de närmaste två åren. Och det behöver inte alls bli lika dramatiskt som under finanskrisen 2008 när företag gjorde stora nerdragningar och många förlorade jobbet.

4. Hur påverkar den jobben över lag …

– Det blir ingen omedelbar nedgång i sysselsättningen. Men nu när vändningen är på gång blir det färre nya jobb. 2020 kanske sysselsättningen inte ökar alls längre. Arbetslösheten kan börja ticka uppåt. Det blir inte nödvändigtvis några uppsägningar, men svårare att komma in på arbetsmarknaden.

– Fast om det blir en kraftig lågkonjunktur kan företag slås ut. Då kan de som blir långtidsarbetslösa få svårt att komma igen när konjunkturen vänder uppåt.

5. … och i transportbranscher som åkeri, taxi och bensinmackar specifikt?

– En dämpning av de tunga transport­erna märks redan. När hushållen så småningom minskar sin efterfrågan går distributionen till butiker och hem till kunder också ner.

– Samtidigt gör de stora exportföretagen och andra bolag färre tjänsteresor under en lågkonjunktur, och då märks det troligen inom taxibranschen. Bensinbranschen har jag ingen specifik kunskap om.

6. Påverkas väktare och ordningsvakter?

– Min hypotes är att bevakning är en betydligt mindre konjunkturkänslig bransch. Där handlar det mer om utvecklingen i samhället ifall sysselsättningen kommer att öka eller minska.

Vad är det värsta som kan hända för en vanlig anställd arbetare?

– Naturligtvis blir det värst för dem som blir av med sina jobb. Annars märker den som redan är etablerad på arbetsmarknaden mest att reallönerna inte kommer att öka. Kanske till och med sjunka under en period.

8. Finns det risk för lönedumpning i branscher med arbetskraftsinvandring?

– Konkurrensen från utländsk arbetskraft har hållit tillbaka löneutvecklingen under högkonjunkturen, absolut i byggbranschen men antagligen också inom åkeri. Vad som händer i lågkonjunktur? Jag tror inte att konjunkturen spelar så stor roll, konkurrensen på arbetsmarknaden fortsätter. Vi får se vad som händer med Brexit, när Storbritannien kanske inte kommer att ta in arbetskraft från gamla Östeuropa.

9. Hur ska den tänka som äger sin bostad?

– Där handlar det mer om att räntorna förväntas gå upp än konjunktursvängningar. Men det är förstås bra att inte behöva sälja sin bostad i lågkonjunktur när efterfrågan har gått ner.

10. Till sist, varför blir det egentligen lågkonjunktur?

– Det mest grundläggande är att företagens investeringsvilja varierar över tid. När de gör stora vinster investerar de mycket, de producerar mycket, arbetslösheten är låg och folk har råd att handla. Men när företagen inte längre hittar objekt att satsa sina vinster i dämpas deras vilja att investera. Då blir det en nergång i produktion, efterfrågan och sysselsättning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam

Välfärd ska inte vara en lyxvara

Krönika. Nu har Tidöregeringen beslutat att försämra högkostnadsskyddet och mattan dras undan för dem som redan balanserar på ekonomins slaka lina.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö. Foto: John Antonsson

”Det är fel på den svenska penningpolitiken”

Ekonomi. Först inflationskris med stigande räntor som följd. Nu lågkonjunktur och ökande arbetslöshet. Sverige går igenom tuffa tider. LO:s nya chefsekonom Torbjörn Hållö vill se en stat som satsar på att få hjulen att snurra och en svensk Riksbank som blir mer självständig gentemot Europeiska centralbanken.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.