Susanna Gideonsson kommer närmast från uppdraget som förbundsordförande för Handels. Hon tar över ordförandeklubban efter Karl-Petter Thorwaldsson.
Close
Susanna Gideonsson kommer närmast från uppdraget som förbundsordförande för Handels. Hon tar över ordförandeklubban efter Karl-Petter Thorwaldsson.
Close

”Utan arbetarna hade landet lamslagits”

6 frågor. LO:s nyvalda ordförande Susanna Gideonsson ska leda en landsorganisation genom den ekonomiska coronakrisen och höstens avtalsrörelse. Först av allt ska hon hålla ihop 14 förbund genom en las-förhandling.

1. Vad är det första du satte på din att göra-lista när du flyttat in i LO-borgen?

– Att få i gång dator och telefon. Om du menar rena sakfrågor var det fokus på att lära känna människor. Vi som valdes in i ledningen träffades inte ens en timme under kongressen. Nästa sak var att börja prata med LO-förbunden, det är det viktigaste. Många känner mig som företrädare för Handels, då drev jag deras frågor. Nu har jag en ny roll och företräder alla förbund.

2. I augusti framträdde bilden av samstämmighet i LO om hur förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om las ska fortgå. Vad kan du göra för att ni ska hålla ihop hela vägen in i mål, den sista september?

– Se till att diskussionerna förs där de ska föras. Och att det finns utrymme att diskutera ihop oss, så att det inte skapas missförstånd i onödan. Vid vissa tillfällen har det gått lite fort.

3. Om du hade ett trollspö som kunde ta bort ett fenomen från svensk arbetsmarknad, vad skulle det vara?

– Alla otrygga anställningar. Vikarier måste vi ha. Men vi behöver inte gig-arbete, timanställningar, sms-anställningar eller visstidsanställningar. Bemanning borde också bort, det är ett jävla otyg.

4. Nu har den illa bevarade hemligheten om Amazons intåg i Sverige blivit offentlig. Vad var det första du tänkte när du hörde att det var klart?

– Som före detta ordförande i Handels har jag varit ganska väl förberedd. Men när jag fick höra att de hade en underleverantör med kollektivavtal, var min första tanke: Måtte Transport ha kraft och ork att upprätthålla kollektivavtalet och arbetsmiljöbestämmelserna. För det är ju det som är det stora problemet med Amazon.

5. Arbetsgivarrepresentanter har flaggat för att de inte vill se några löneökningar när avtalsförhandlingarna drar i gång under hösten. Klarar LO-förbunden att stå emot och få till bra avtal?

– Alla förbund inser värdet av vad alla arbetare gjort under corona. Utan arbetarna hade sjukvården inte fungerat. Hade vi inte haft chaufförer hade maten aldrig tagit sig från lagren till butikerna. Utan arbetarna hade landet blivit totalt lamslaget. Så jag tror att alla förbund kommer att kämpa med näbbar och klor för sina krav. Det är vissa företag och branscher som drabbats av corona, men verkligen inte alla.

6. Transportbranschen är en av flera branscher som haft stora problem med lönedumping. Till exempel genom arbetskraftsinvandring. Är det LO centralt eller förbunden själva som ska få bukt med de här problemen?

– Om vi säger så här: Det är en fråga jag inte kan svara på. Förbunden vill så olika. En del förbund vill hantera den här typen av frågor alldeles själva. Andra vill ha hjälp med det. Sen håller vi på att diskutera hur vi ska ställa oss till arbetskraftsinvandring. Vi behöver absolut inte ha någon allmän arbetskraftsinvandring, bara där vi saknar kompetens. Allra minst med dagens regelverk som utnyttjas av arbetsgivare, å det grövsta.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Tid att återhämta sig och reflektera

Ordförandeord. En minst sagt intensiv period med avtalsförhandlingar har pågått sedan mars. På flera områden har det varit tuffa förhandlingar. Inom hamn och kabin tvingades vi att varsla om konflikt. Hittills har det till slut löst sig bra inom alla avtal, trots en del gnissel från arbetsgivarna.

Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.