Close
Mattias Dahl är vd på arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, där Sveriges Hamnar ingår. (Bilden är från 2016.)
Close

Uppmaning till hamnbolagen: ”Teckna inte lokala avtal med HF”

Hamn. Efter att det centrala avtalet träffades i tisdags har Sveriges Hamnar gått ut med en uppmaning till sina medlemsföretag att inte teckna lokala avtal med Hamnarbetarförbundet. Skulle sådana uppgörelser ändå tecknas är de ogiltiga, anser Mattias Dahl, vd på Transportföretagen, där Sveriges Hamnar ingår.

Han beskriver uppgörelsen med Hamnarbetarförbundet (HF) som historisk:

– Det har varit en mycket, mycket svår och lång konflikt. Nu har vi för första gången på nästan 47 år fredsplikt med Hamnarbetarförbundet.

– Det är en helt ny situation som många inte trott var möjlig. Nu är den på plats och ändrar förutsättningarna. Vi kan ha en mer ordning och tillsammans bygga starkare, konkurrenskraftigare hamnar.

Hur nöjda är ni med själva avtalet, på en skala från 1 till 10?

– Den frågan får jag ofta, men jag svarar aldrig. Vi har gjort en uppgörelse och tyckte att den var tillräckligt bra för att säga ja.

Är det ett andrahandsavtal eller ett hängavtal? Och vad är skillnaden?

– Det är ett andrahandsavtal och det är ingen fråga om tycke och smak, utan ett juridiskt begrepp. Skillnaden är att hängavtal bara kan ingås mellan fackförbund och enskilda företag, som inte är med i arbetsgivarorganisationer.

– Andrahandsavtal kan tecknas mellan ett fackförbund och en arbetsgivarorganisation som redan har ett förstahandsavtal med en annan facklig organisation. I det här fallet har vi ett förstahandsavtal med Transport.

Vad skiljer innehållsmässigt mellan hängavtal och andrahandsavtal?

– Ingenting. Det är exakt samma bokstäver och siffror.

Nu får HF ett antal fackliga rättigheter, bland annat möjlighet att utse skyddsombud och arbeta fackligt på betald tid. Är det samma grundläggande rättigheter som normalt gäller för fackförbund?

– Ja, och det framgår också av medlarnas hemställan.

Om någon part – Sveriges Hamnar eller HF – vill säga upp avtalet, vad gäller då?

– Det är samma villkor som för Transport. Det nuvarande avtalet är treårigt och löper ut 2020.

Initialt ville Sveriges Hamnar har garantier av HF. Skrivningar som slog fast att det inte skulle kunna uppstå en situation med två olika avtal med olika innehåll i hamnarna. Fick ni sådana garantier?

– Ja, i den meningen att vi har ingått ett exakt likalydande avtal. I och med det har vi fått garantin vi ville ha. För oss var det viktigt att det klart manifesteras i uppgörelsen att det är ett andrahandsavtal.

– Hamnarbetarförbundet använde olika beteckningar under förhandlingarna, men för oss var det här viktigt. Det ger rättsliga effekter.

Vilka möjligheter kommer HF ha att förhandla om och ingå lokala avtal?

– Här måste vi vara noga med språket. Hamnarbetarförbundet har hela tiden haft rätt att påkalla förhandlingar, enligt mbl. I princip om vad som helst. Det har Hamnarbetarförbundet ofta gjort.

– Vad ändras nu? Jo, genom att Hamnarbetarförbundet nu har ett kollektivavtal får man förstärkt förhandlingsrätt. De får fler möjligheter att påkalla förhandlingar och vi får en utökad skyldighet att informera dem om vissa saker.

… och möjligheten för HF att ingå lokala avtal?

– Det är en sak att förhandla om någonting, en annan att komma överens. Finns det krav eller påtryckningsmedel som säger att parterna måste komma överens? Svaret är nej. Och möjligheterna till påtryckningar är inte desamma som tidigare, i och med att det nu finns ett avtal med fredsplikt.

– Lokala överenskommelser, avvikelser, i avtalet kan vi endast göra med Transport. Det framgår av förstahandsavtalet att det är så.

Men om det finns saker som inte är reglerade i förstahandsavtalet med Transport?

– Det finns inga frågor som inte är reglerade i förstahandsavtalet. Det är ett vanligt missförstånd på svensk arbetsmarknad. Avtalet reglerar allting. Saknas det en reglering eller lagstiftning, så innebär det faktiskt att arbetsgivaren bestämmer.

– Låt oss ta ett trivialt exempel. Din arbetsgivare vill att du ska byta rum där du sitter och jobbar. Rummet är en fråga som inte regleras i lag eller avtal. Vem bestämmer då över rumsplaceringen? Det uppfattas säkert som provocerande, men det är arbetsgivaren. Enligt arbetsledningsrätten.

Om en hamn plötsligt får in en båt på lördagar som behöver lastas. Personalen är inte schemalagd på lördagar. Hur ska hamnen agera för att få bemanning?

– Exakt som tidigare. Det vill säga kontakta Transport, lokalt, och försöka träffa en överenskommelse.

Om ett av era hamnföretag ändå väljer att träffa ett lokalt avtal om lördagslastning med HF. Vad händer då?

– För det första: Vi har sagt till våra medlemsföretag att de inte ska, inte får, träffa lokala överenskommelser med någon annan än Transport. Det är den part vi anser att vi har laglig möjlighet och skyldighet att träffa överenskommelser med. Det är viktigt att våra medlemsföretag förstår det.

Vad händer om något bolag ändå gör det?

– Då är min, vår, uppfattning att den uppgörelsen i så fall inte gäller, eftersom den strider mot vårt förstahandsavtal. Avtalet med Transport är tillämpligt på alla i hamnen, oavsett vilket fackförbund man är med i. Eller om man oorganiserad.

I ett pressmeddelande som kom på torsdagen bemöter HF tidigare utspel från Transport, och från Mattias Dahl. Apropå Sveriges Hamnars nya policy – att inget hamnföretag får teckna lokalt avtal med HF – skriver Hamnarbetarförbundet:

Medlemsföretag som inte följer förbudet riskerar enligt arbetsgivarorganisationen ”skadestånd och uteslutning ur Sveriges Hamnar och Svenskt Näringsliv”.
En sådan policy kan utgöra ett kollektivavtalsbrott gentemot Hamnarbetarförbundet och blir på lång sikt omöjligt att upprätthålla om fungerande samverkan ska etableras, inte minst i hamnar där vi organiserar en majoritet eller alla arbetstagare. Hamnarbetarförbundet betraktar dock beslutet som en försiktighetsåtgärd från arbetsgivarorganisationen i en ny situation och prioriterar för närvarande att komma överens om lokala spelregler kring förhandlingar, arbetsmiljöarbete och tillämpning av Förtroendemannalagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.