Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg
Close
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang.
Close
Månadens medlem

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

I dag kör han kran på containersidan i hamnen, dit bästa kompisen – som hade sommarjobb 2017 – återvände och då drog med honom.

– Det är en annorlunda bransch att komma in i.

Till skillnad från många kollegor har Alve inga släktingar som jobbar i hamn. Och på gymnasiet gick han inte någon transportinriktad utbildning utan samhällsvetenskapliga programmet i Gävle. Staden han återvände till, från Sandviken, för en vecka sedan, inflyttad i egen lägenhet i stadsdelen Sörby. Fast med tanke på arbetspassen blev det tufft att hinna med alla flyttbestyr.

Långledig

En del återstår, som soffa och köksbord till exempel. Men Alve verkar ta det med ro. Han är långledig när Transportarbetaren träffar honom, på ett kafé på Skeppsbron i Gävle. Från den gamla stadskajen syns de jättelika kranarna på hans arbetsplats, Fredriksskanshamnen, i horisonten. På andra sidan Gavleån, på Brynäs, ligger gasklockorna i tegel från slutet av 1800-talet. I dag använda för olika event. Alve har själv hoppat in i garderoben på en spelning här. Och före hamnen hade han en tid av att ”studsa runt mellan olika arbetsplatser.”

Alve Bladin. Foto: Lilly Hallberg
Kaféhäng på Skeppsbron i Gävle. Foto: Lilly Hallberg

Det senaste året har han som förtroendevald varit på flera forum för unga, som en decemberhelg på Transports förbundskontor i Stockholm.

– Det var otroligt givande, både att träffa andra förtroendevalda från olika branscher och ombudsmän och fackliga ledare. De tog en på allvar, det kändes att de lyssnade, säger Alve, och betonar att han har förtroende för dem som snart förhandlar för nytt stuveriavtal.

Viktigast? Lön är självklart alltid viktigt.

– Men också att stärka våra rättigheter, att fokus även är på sådant som vilotider och hälsoaspekter. Jag kan se att det finns brister i arbetsmiljön, risker då allt är stort och tungt. Går något fel och någon skadas handlar det ofta om svåra skador, säger Alve.

Allt fler unga

Alve är yngst i sitt arbetslag, det är tio år till den näst yngsta. Men på senare år har det blivit allt fler unga som jobbar i hamnen.

– Det har också kommit in många tjejer, det är jättekul.

Förtroendeuppdraget som ungdomsansvarig i den ena av Transports hamnavdelningar skulle kunna ta hur mycket tid som helst.

– Mycket blir det vad man gör det till. Men det kräver planering, som inför besök i andra hamnar. Jag har aldrig blivit nekad facklig tid, men helst ska man ju säga till ett halvår i förväg, haha, säger Alve Bladin, som ändå tycker att dialogen med arbetsgivaren är hygglig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.