Transportföretagen får ny vd

Förhandlingspart. Lösningsorienterad och pragmatisk. Det tycker Marcus Dahlsten själv är hans bästa sidor som förhandlare. Den 1 december tillträder han posten som vd för arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, största motpart till Transport.

Marcus Dahlsten
Foto: Teknikföretagen

När Transportföretagens nuvarande vd Mattias Dahl går vidare till tjänsten som ny chef för arbetsgivarfrågor hos Svenskt Näringsliv tar Marcus Dahlsten över. Han är i dag biträdande förhandlingschef hos Teknikföretagen. I grunden är han jurist och har tidigare arbetat med arbetsrätt hos Företagarna.

– Det känns väldigt bra, kul och spännande att komma till en ny bransch och få en bredare roll. Transportsektorn ser jag som blodomloppet i det svenska näringslivet.

Om han själv ska fungera som hjärta i avtalsrörelsen, och aktivt styra medlemsorganisationernas förhandlare, väntar han med att säga något säkert om innan några beslut är tagna:

– Min förhoppning är att jag kan delta, jag vet att vd:n brukar vara med och förhandla transportavtalet. Och jag tycker att det är roligt, jag är ju arbetsrättsjurist och van vid det.

Marcus Dahlsten har inte någon erfarenhet av att ha jobbat inom något transportyrke, inte ens som sommarjobbare. Däremot har han under många år haft en inblick i frågor som rör branschen, bland annat genom arbetskontakter med de stora lastbilstillverkarna som Volvo och Scania.
– Och under elva år inom Svenskt Näringsliv har jag fått en bred bild av branschen, vet hur diversifierad den är – det handlar inte enbart om lastbilschaufförer, nej.

Enligt sin nya arbetsgivare, Transportföretagen, är Marcus Dahlsten en av de mer erfarna och tongivande i landet när det gäller kollektivavtalsförhandlingar.
– Ja, som förhandlare för Teknikföretagen blir det på ett sätt så att man är tongivande.

Om han väntar tuffare tag i Transportsammanhang? Nej, så vill han inte uttrycka det:
– Däremot är det fullt möjligt att det ser annorlunda ut. Bara en sådan sak som att Transportföretagen har 56 avtal att förhandla, i Teknikföretagen har vi framför allt två stora avtal.

Nästa års avtalsrörelse är redan i gång. LO-förbunden ska under hösten diskutera sina gemensamma yrkanden. I Transport pågår avtalskonferenser för de olika branscherna. I grundplanen ska de inledande samtalen med arbetsgivarna starta direkt efter årsskiftet. Då ska förbunden som samarbetar i Facken inom industrin ha lämnat sina krav till arbetsgivarsidan – industriuppgörelsen sätter sedan märket för övriga avtal. I alla fall har det varit så de senaste avtalsrörelserna.

Men Pappers har redan gått ut med ett eget krav: Fyra procents löneökning i ett ettårigt avtal, motiverat med hög lönsamhet inom pappersindustrin. Marcus Dahlsten vill inte tala om något hot mot ordningen:
– Det finns alltid en risk att ett system undergrävs om alltför många är kritiska, men i nuläget ser jag inte att risken är överhängande.

Han har som avtalsråd arbetat med avtal som bygger på individuell lönesättning sedan långt tillbaka.
– Men jag har stor respekt för systemet med tarifflöner. Frågan om möjlighet att övergå till mer individuella löner är svår för mig att svara på i dag. Det kan jag göra när jag jobbat ett tag, säger Marcus Dahlsten, som har haft ett slags tarifflönesystem när han själv började som aspirant hos Skatteverket.

Har du redan nu några tankar om hur det går att stoppa lönedumpning och osund konkurrens?
–Jag vill tillträda först innan jag svarar på den frågan.
Säger Marcus Dahlsten som i sin nya roll får majoriteten av Transports 27 avtal att hålla reda på.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Avtal klart för flygtekniker

Flyg. Två år, höjningar på sammanlagt 7,4 procent. Och en ökning som gäller på utgående lön, inkluderat alla tillägg och inte enbart på tarifferna. På måndagen tecknade Transport nytt kollektivavtal för flygteknikerna.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Vilken roll och vilken koll ska medlarna ha?

Ordförandeord. Vilken roll, vilken koll och vilket uppdrag har egentligen Medlingsinstitutet? Vi har på kort tid tvingats varsla på både bevakningsavtalet och taxiavtalet. Möjligen kan det också bli tuffa tag inom flygsektorn där förhandlingarna pågår för fullt.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men: – Med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa. Förare och fordon kan ju på en dag befinna sig i fyra olika länder. Då är det rätt viktigt att man tolkar tillsammans.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.