Transportföretagen får ny vd

Förhandlingspart. Lösningsorienterad och pragmatisk. Det tycker Marcus Dahlsten själv är hans bästa sidor som förhandlare. Den 1 december tillträder han posten som vd för arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, största motpart till Transport.

Marcus Dahlsten
Foto: Teknikföretagen

När Transportföretagens nuvarande vd Mattias Dahl går vidare till tjänsten som ny chef för arbetsgivarfrågor hos Svenskt Näringsliv tar Marcus Dahlsten över. Han är i dag biträdande förhandlingschef hos Teknikföretagen. I grunden är han jurist och har tidigare arbetat med arbetsrätt hos Företagarna.

– Det känns väldigt bra, kul och spännande att komma till en ny bransch och få en bredare roll. Transportsektorn ser jag som blodomloppet i det svenska näringslivet.

Om han själv ska fungera som hjärta i avtalsrörelsen, och aktivt styra medlemsorganisationernas förhandlare, väntar han med att säga något säkert om innan några beslut är tagna:

– Min förhoppning är att jag kan delta, jag vet att vd:n brukar vara med och förhandla transportavtalet. Och jag tycker att det är roligt, jag är ju arbetsrättsjurist och van vid det.

Marcus Dahlsten har inte någon erfarenhet av att ha jobbat inom något transportyrke, inte ens som sommarjobbare. Däremot har han under många år haft en inblick i frågor som rör branschen, bland annat genom arbetskontakter med de stora lastbilstillverkarna som Volvo och Scania.
– Och under elva år inom Svenskt Näringsliv har jag fått en bred bild av branschen, vet hur diversifierad den är – det handlar inte enbart om lastbilschaufförer, nej.

Enligt sin nya arbetsgivare, Transportföretagen, är Marcus Dahlsten en av de mer erfarna och tongivande i landet när det gäller kollektivavtalsförhandlingar.
– Ja, som förhandlare för Teknikföretagen blir det på ett sätt så att man är tongivande.

Om han väntar tuffare tag i Transportsammanhang? Nej, så vill han inte uttrycka det:
– Däremot är det fullt möjligt att det ser annorlunda ut. Bara en sådan sak som att Transportföretagen har 56 avtal att förhandla, i Teknikföretagen har vi framför allt två stora avtal.

Nästa års avtalsrörelse är redan i gång. LO-förbunden ska under hösten diskutera sina gemensamma yrkanden. I Transport pågår avtalskonferenser för de olika branscherna. I grundplanen ska de inledande samtalen med arbetsgivarna starta direkt efter årsskiftet. Då ska förbunden som samarbetar i Facken inom industrin ha lämnat sina krav till arbetsgivarsidan – industriuppgörelsen sätter sedan märket för övriga avtal. I alla fall har det varit så de senaste avtalsrörelserna.

Men Pappers har redan gått ut med ett eget krav: Fyra procents löneökning i ett ettårigt avtal, motiverat med hög lönsamhet inom pappersindustrin. Marcus Dahlsten vill inte tala om något hot mot ordningen:
– Det finns alltid en risk att ett system undergrävs om alltför många är kritiska, men i nuläget ser jag inte att risken är överhängande.

Han har som avtalsråd arbetat med avtal som bygger på individuell lönesättning sedan långt tillbaka.
– Men jag har stor respekt för systemet med tarifflöner. Frågan om möjlighet att övergå till mer individuella löner är svår för mig att svara på i dag. Det kan jag göra när jag jobbat ett tag, säger Marcus Dahlsten, som har haft ett slags tarifflönesystem när han själv började som aspirant hos Skatteverket.

Har du redan nu några tankar om hur det går att stoppa lönedumpning och osund konkurrens?
–Jag vill tillträda först innan jag svarar på den frågan.
Säger Marcus Dahlsten som i sin nya roll får majoriteten av Transports 27 avtal att hålla reda på.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Svenska tusenlappar i en pengasäck.

Rejäla lönelyft i arbetsgivartoppen

Avtal 2023. Ledamöterna i arbetsgivarorganisationen Transportföretagen har sett sina tjänsteinkomster öka med 34 procent mellan 2019 och 2021. Flera gånger högre än industrins ”märke”.

Tommy Wreeth är förbundsordförande för Transport.

Transport kräver 5,5 procent i ettårigt avtal

Avtal. Avtalskraven mellan Transport och Transportföretagen är överlämnade. Transport kräver ett ettårigt avtal med 5,5 procents löneökning, samt ett engångbelopp på 5 726 kronor.

Transport larmar om mobbning på CSG

Bevakning. Utfrysning, förlöjligande och mobbning från chefer. Oklara rutiner, slarv med nycklar, brist på skyddsutrustning och trasiga personlarm. Transport larmar om en rad brister på bevakningsbolaget CSG i Örebro. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion.

Helsingborgs hamn varslar 42 personer

Hamn. Minskad orderingång och olönsam lagerverksamhet är det som ligger bakom varslen i Helsingborgs hamn, enligt vd Bart Steijaert.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.