Corona

Transport stoppar coronatransporter i Skåne

Färdtjänst. Tvärstopp för coronapatienter i färdtjänstbilarna. Flera taxiföretag i Skåne belades med skyddsstopp i dag på morgonen. Risken är annars stor att förare smittas, enligt Transports skyddsombud.

Skånetrafiken upphandlar färdtjänst- och sjukresor i hela Skåne. Trafiken sköts av ett antal olika taxiföretag, som fått instruktionen att köra coronasmittade i de vanliga bilarna.

– Det som gör mig mest uppretad är att Skånetrafiken inte värderar chaufförerna utan anser att de kan köra smittade personer utan tillräcklig skyddsutrustning, säger Anders Palmqvist, regionalt skyddsombud på Transport i Malmö.

Han har beslutat om skyddsstopp på bland annat Vellinge taxi. Om arbetsgivarna så begär är det Arbetsmiljöverket som bedömer om förbudet ska gälla eller hävas.

Jörgen Nilsson, vd på Vellinge taxi, har förståelse för stoppet. Han poängterar att hans företag inte alls är emot att köra passagerare som är smittade eller misstänkt smittade av covid-19.

– Men vi måste i så fall ha specialfordon med plexiglas mellan föraren och passageraren. Och det ska vara frivilligt för chaufförerna som dessutom måste få skyddsutrustning och utbildning, säger han.

Han har själv föregått Transports skyddsstopp med att göra en riskbedömning. I den slår han fast att det är förenat med en omedelbar risk för livsfara för förare som tillhör en riskgrupp, och risk för åtminstone stor ohälsa för de andra chaufförerna. Han konstaterade också stora risker för passagerarna, både smittade och andra, med den information om hur resorna ska gå till som Skånetrafiken har levererat.

Instruktionen från Skånetrafiken är att resenärer ska sitta i baksätet och uppmanas att nysa eller hosta i en engångsnäsduk eller i armvecket. Taxibolagen har informerats om att vårdpersonal ska följa smittade personer till fordonet för att hjälpa till. Taxiföretagen uppmanades i går att informera sina förare om att Skånetrafiken ”öppnar upp för transport även av patienter med covid-19 infektion”.

– Jag blev chockad och bad om anstånd, men fick inget svar, säger Jörgen Nilsson. Jag måste ta fram vilka av mina chaufförer som ingår i någon riskgrupp.

Runt om i länet pågår diskussioner om hur taxiföretagen ska möta instruktionerna. Både på företagen och på Transports avdelningar. Enligt uppgifter är åtminstone något taxibolag på gång och specialutrustar bilar med avskilt förarutrymme och utbildade chaufförer.

Transportarbetaren har bett om svar från Skånetrafiken dels om ifall ansvariga anser att resorna sker på ett säkert sätt, dels hur bolaget agerar utifrån de skyddsstopp som lagts på flera av de upphandlade företagen. Svar kommer sent i eftermiddag, lovar Skånetrafiken. Vi skriver förstås mera då.

Martin Miljeteig, Transports centrala ombudsman inom arbetsmiljö, berättar att mejlboxen kokar av frågor och beskrivningar av hur transporten av coronasmittade går till i olika delar av landet.

– Det finns mycket oro bland förarna inom taxi och färdtjänst, berättar han. De är oroliga för egen del och de vill inte bidra till att smittan sprids till andra passagerare.

Martin Miljeteig beskriver ett läge där regioner och taxibolag agerar på olika sätt. På vissa håll är bra lösningar redan i drift. I andra regioner har Transport gjort en 6:6a-anmälan om farligt arbete till Arbetsmiljöverket. Och i Malmö ligger skyddsstoppet fortfarande kvar när detta skrivs klockan 13.30 på fredagen.

– Generellt är det ju arbetsgivarna som är skyldiga att göra en riskbedömning av arbetet. Det är olyckligt när de väljer bort att samverka med oss, säger Martin Miljeteig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Clarence Gylefors:
    7 april, 2020

    Bra att man äntligen bryr sig om förarna.

  2. Elisabeth Henriksson:
    3 april, 2020

    Tyvärr så brukar vårdpersonalen mörka smittorisken för oss chaufförer. De struntar totalt i oss bara de får iväg patienten

Lästips:

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Anders Palmqvist (Foto: Kristina Sjöberg) och Bert Johansson (Foto: Justina Öster), regionala skyddsombud i Transports Malmöavdelning.

Tack för ingenting, Arbetsmiljöverket!

Insändare. Nu slutar snart generaldirektören för Arbetsmiljöverket, Erna Zelmin, sitt uppdrag och antalet arbetsplatsolyckor ser i år ut att nå nya rekordnivåer. Vilket fokus har man då på Arbetsmiljöverket? Jo, att man ska ut och inspektera företag där de anställda har många digitala möten, för de kan bli trötta i hjärnan av alla möten och även drabbas av teknikstrulångest. Detta ska göras i ett EU-projekt. Herregud!

Trivselnivån är hög, tycker förarna Kim Landström (som också är skyddsombud) och Eric Vigren. Foto: Lilly Hallberg

God sammanhållning i ny klubb

Vikbolands Taxi. Två dagar före strejken blev avblåst konstituerades Transportklubben på taxibolaget i Västervik. Men det har varit på gång länge och i dag är så gott som alla med. Stämningen bland färdtjänstförarna är påfallande god.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.