Corona

Transport stoppar coronatransporter i Skåne

Färdtjänst. Tvärstopp för coronapatienter i färdtjänstbilarna. Flera taxiföretag i Skåne belades med skyddsstopp i dag på morgonen. Risken är annars stor att förare smittas, enligt Transports skyddsombud.

Skånetrafiken upphandlar färdtjänst- och sjukresor i hela Skåne. Trafiken sköts av ett antal olika taxiföretag, som fått instruktionen att köra coronasmittade i de vanliga bilarna.

– Det som gör mig mest uppretad är att Skånetrafiken inte värderar chaufförerna utan anser att de kan köra smittade personer utan tillräcklig skyddsutrustning, säger Anders Palmqvist, regionalt skyddsombud på Transport i Malmö.

Han har beslutat om skyddsstopp på bland annat Vellinge taxi. Om arbetsgivarna så begär är det Arbetsmiljöverket som bedömer om förbudet ska gälla eller hävas.

Jörgen Nilsson, vd på Vellinge taxi, har förståelse för stoppet. Han poängterar att hans företag inte alls är emot att köra passagerare som är smittade eller misstänkt smittade av covid-19.

– Men vi måste i så fall ha specialfordon med plexiglas mellan föraren och passageraren. Och det ska vara frivilligt för chaufförerna som dessutom måste få skyddsutrustning och utbildning, säger han.

Han har själv föregått Transports skyddsstopp med att göra en riskbedömning. I den slår han fast att det är förenat med en omedelbar risk för livsfara för förare som tillhör en riskgrupp, och risk för åtminstone stor ohälsa för de andra chaufförerna. Han konstaterade också stora risker för passagerarna, både smittade och andra, med den information om hur resorna ska gå till som Skånetrafiken har levererat.

Instruktionen från Skånetrafiken är att resenärer ska sitta i baksätet och uppmanas att nysa eller hosta i en engångsnäsduk eller i armvecket. Taxibolagen har informerats om att vårdpersonal ska följa smittade personer till fordonet för att hjälpa till. Taxiföretagen uppmanades i går att informera sina förare om att Skånetrafiken ”öppnar upp för transport även av patienter med covid-19 infektion”.

– Jag blev chockad och bad om anstånd, men fick inget svar, säger Jörgen Nilsson. Jag måste ta fram vilka av mina chaufförer som ingår i någon riskgrupp.

Runt om i länet pågår diskussioner om hur taxiföretagen ska möta instruktionerna. Både på företagen och på Transports avdelningar. Enligt uppgifter är åtminstone något taxibolag på gång och specialutrustar bilar med avskilt förarutrymme och utbildade chaufförer.

Transportarbetaren har bett om svar från Skånetrafiken dels om ifall ansvariga anser att resorna sker på ett säkert sätt, dels hur bolaget agerar utifrån de skyddsstopp som lagts på flera av de upphandlade företagen. Svar kommer sent i eftermiddag, lovar Skånetrafiken. Vi skriver förstås mera då.

Martin Miljeteig, Transports centrala ombudsman inom arbetsmiljö, berättar att mejlboxen kokar av frågor och beskrivningar av hur transporten av coronasmittade går till i olika delar av landet.

– Det finns mycket oro bland förarna inom taxi och färdtjänst, berättar han. De är oroliga för egen del och de vill inte bidra till att smittan sprids till andra passagerare.

Martin Miljeteig beskriver ett läge där regioner och taxibolag agerar på olika sätt. På vissa håll är bra lösningar redan i drift. I andra regioner har Transport gjort en 6:6a-anmälan om farligt arbete till Arbetsmiljöverket. Och i Malmö ligger skyddsstoppet fortfarande kvar när detta skrivs klockan 13.30 på fredagen.

– Generellt är det ju arbetsgivarna som är skyldiga att göra en riskbedömning av arbetet. Det är olyckligt när de väljer bort att samverka med oss, säger Martin Miljeteig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Clarence Gylefors:
    7 april, 2020

    Bra att man äntligen bryr sig om förarna.

  2. Elisabeth Henriksson:
    3 april, 2020

    Tyvärr så brukar vårdpersonalen mörka smittorisken för oss chaufförer. De struntar totalt i oss bara de får iväg patienten

Lästips:

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.