Collage filmtips
Close
Bilden är ett collage.
Close
Kultur

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Newsies (1992)

Visste ni att Christian Bale spelade strejkledande tidningssäljare i en musikal från Disney? Det gör han i Newsies. En film som bevisar att filmer om kamp och arbetsliv inte måste vara tråkigt gravallvarliga.

Året var 1899 och den stora tidningsägaren Joseph Pulitzer bestämde sig för att ta en större del av kakan från tidningspriset. Pojkarna som sålde tidningar fick sämre betalt och gick ut i strejk.

Musikalen är till viss del baserad på en sann historia, men vi kan anta att i verklighetens New York år 1899 fanns inte många skäl att brista ut i spontan sång och dans.

 

Billy Elliott (2000)

På temat misär som egentligen inte har så många ljusglimtar passar gruvstrejkerna i mitten av 1980-talets England också in. Det var då Margaret Thatcher använde statens fulla kraft för att slå sönder fackföreningsrörelsen. Sedan dess har villkoren för engelska arbetare successivt försämrats.

Mitt i skeendet finner vi Billy Elliott och hans strejkande pappa och storebror. Pappan vill att hans son ska utöva en riktig arbetarsport – boxning – men pojken vill något annat, och satsar på dansen i en trevlig blandning av brittisk socialrealism och feelgood.

 

Sorry to bother you (2018)

Cassius är luspank och börjar jobba med telemarketing. Omständigheter gör att han får möjligheten att sälja sin själ till företaget. Sorry to bother you är en surrealistisk upplevelse som blandar humor med social satir. Det händer något ganska häftigt när verkligheten krockar med vilda fantasier.

Den produkt Cassius ska sälja är nämligen WorryFree. En helhetslösning där du bor, arbetar, äter och lever. Cassius klättrar på företagskedjan medan hans vän Squeeze, som också jobbar där, protesterar. Squeeze tycker att WorryFree mest liknar en modern form av slaveri.

Vilken sida kommer Cassius att stå på när kollegorna organiserar sig?

 

Ådalen 31 (1969)

Bo Widerbergs film om skotten i Ådalen är en annorlunda historia. I stället för att fokusera på själva arbetsmarknadskonflikten fokuserar filmen på några människor som hamnar i händelsernas centrum.

Det blir en spännande dubbelhet att se idylliska bilder på svensk sommar blandas med utmaningarna som arbetarna stod inför.

En annan intressant detalj är att se hur militanta och förhandlande arbetarledare gör upp i ord. Vissa ville att kampen skulle leda till generalstrejk och revolution. Andra ville vänta på att föreningen gjorde upp i förhandlingsrummet. I backspegeln kan man undra hur många av svensk arbetarrörelses segrar som kommit när de militanta arbetarna gett luft under vingarna till dem som valt förhandling och kompromiss som sina verktyg.

 

Matewan (1987)

Kolgruvearbetarna i USA är en mytomspunnen grupp. Det finns en massa filmer om deras hårda hud och hemska chefer. En av dem är Matewan, mer eller mindre en western om facket.

Vid kolgruvorna är det inte mycket till samförståndsanda. När gruvbolaget tar in ett beväpnat säkerhetsbolag som föreställer Pinkerton (numera ägt av Securitas) svarar arbetarna med att hämta sina vapen och försvara sig mot lakejerna.

Bolaget tar också in italienska och afroamerikanska strejkbrytare. Men de värvas in i fackföreningen. Filmens viktigaste tema är hur rasism och påklistrade motsättningar utifrån hudfärg och utsprung använts för att sätta in en kil i arbetarklassen. I Matewan gick det inte.

 

Office Space (1999)

Office Space är inte en film med röda fanor och agiterande fackföreningsmän. Filmen handlar om dataprogrammerare som genomför meningslösa sysslor. Filmen ställer frågan om den trista tillvaron verkligen är allt som livet har att erbjuda.

I en omorganisation tröttnar Peter Gibbons (Ron Livingston) och stannar hemma en dag. Den tysta protesten ger ett oväntat resultat.

Det går inte lika bra för Peters vänner Michael Bolton och Samir, och de tre vännerna bestämmer sig för att blåsa företaget som blåst dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tecknat avtal på gott och ont

Taxi. Reaktionerna är blandade. Vissa väsentliga krav har lyfts in i det nya taxiavtal som tecknades på onsdagen, framhåller de Transportarbetaren talat med. Andra uttrycker besvikelse över att strejken är avblåst.

Fullt ös i förberedelserna kring eventuell taxistrejk

Taxi. Förhandlingarna om ett nytt avtal för landets taxi- och färdtjänstförare har återupptagits. Samtidigt råder fullt ös på Transports lokala avdelningar, som förbereder chaufförerna – ifall strejken bryter ut den 4 september.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Kultur
”Ekonomi är inte så svårt som vissa vill få oss att tro, man kommer väldigt långt med lite sunt bondförnuft”, säger Elinor Odeberg.

Våga tycka till om ekonomi

Ekonomi. I boken Dyrtider går Elinor Odeberg till attack mot Riksbankens oberoende och slår ett slag för att vanligt folk ska våga tycka till om ekonomisk politik.

Vägsträckan
Svinesundsbron. Foto: Pernilla Ahlsén

Historiskt viktig väg i väst

E6 Svinesund–Uddevalla. Hundra år efter unionsupplösningen invigdes den nya bron över Svinesund. Tullstationen på svenska sidan visar att bron från Norge i dag utgör EU:s yttre gräns. Någon passkontroll finns inte men yrkesförare måste anmäla gods som förs in.

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Osund konkurrens?
Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen. Foto: Albin Händig

”Det behövs fler vägkontroller”

Åkeri. Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell tycker att det är bra att reglerna från mobilitetspaketet finns på plats, men med nya regler är det en massa barnsjukdomar och ett regelverk som tolkas olika över hela Europa.

Sommartips 2023
Västernäventyr på småländska. High Chaparall i Kulltorp är förebild för många parker med västerntema. Foto: High Chaparall

Krutrök, karuseller och karameller

Nöjesparker. Klassiker som Liseberg och Skara sommarland. Vilda djur. Sagoteman som i Astrid Lindgrens värld eller Tomteland. Vilda västern-äventyr eller vikingatid för alla åldrar. Landet är fullt av nöjesparker. Här är en lista från norr till söder, 23 ställen sommaren -23. Med aktuella priser så att kostnaden inte behöver bli en humörsänkare redan i entrén.

Kongress 2022
Mammografi erbjuds i dag till alla kvinnor mellan 40 och 74 år av sjukvården i landets samtliga regioner. Foto: Shutterstock

Så gick det med kraven på cancerkoll och fria mensskydd

Motionerat. På Transports kongress antogs två motioner som berörde och väckte diskussion: Att förbundet ska verka för rätt till mammografi, cellprovtagning och prostataundersökning på betald arbetstid. Och att arbeta för fria mensskydd i alla sammanhang.

Mänsklig rättighet med fri tillgång? Ja, enligt kongressbeslut ska Transport verka för gratis mensskydd i alla sammanhang. Foto: Justina Öster

”Om det var en mansfråga hade det redan varit tillämpat”

Mensskydd. Transport ska verka för fria mensskydd till alla som behöver det. Det beslutades på kongressen i augusti 2022. Men när Transportarbetaren ringer runt till avdelningarna ett drygt halvår efter kongressen har ingen tagit tag i frågan.

Solweig Hagselius, Hallands Hamnar, och Marie Lundin, Pohjanen & Strö Transport.

Hamnen och åkeriet som redan infört gratis mensskydd

Arbetsmiljö. Hallands Hamnar och det Piteåbaserade åkeriet Pohjanen & Ström Transport har redan infört gratis mensskydd på sina damtoaletter. Företagens respektive HR-chefer, Solweig Hagselius och Marie Lundin, ser bara fördelar.

Cancerpatienters överlevnad är en fråga om socialgrupp. En förklaring är olika mönster när det gäller att komma till undersökningar vid kallelse, som till mammografi och screening för gyncancer. Foto: Shuttersstock

Ojämlikhet kostar tusentals liv

Hälsoklyftor. Klass påverkar hälsa, livslängd och risk att dö i cancer. Och skillnaderna har ökat på senare år. En förklaring är olikheter när det gäller att delta i olika screeningprogram och att söka vård i tid, visar en stor studie Cancerfonden låtit göra.