Collage filmtips
Close
Bilden är ett collage.
Close
Kultur

Strejk och kamp – på film

Filmtips. Sveriges arbetsmarknad är nära nog ”bäst” i världen på att inte ha strejker eller konflikter. Det mesta löser sig i förhandlingsrummen. Här är några filmtips om strejk och facklig kamp.

Newsies (1992)

Visste ni att Christian Bale spelade strejkledande tidningssäljare i en musikal från Disney? Det gör han i Newsies. En film som bevisar att filmer om kamp och arbetsliv inte måste vara tråkigt gravallvarliga.

Året var 1899 och den stora tidningsägaren Joseph Pulitzer bestämde sig för att ta en större del av kakan från tidningspriset. Pojkarna som sålde tidningar fick sämre betalt och gick ut i strejk.

Musikalen är till viss del baserad på en sann historia, men vi kan anta att i verklighetens New York år 1899 fanns inte många skäl att brista ut i spontan sång och dans.

 

Billy Elliott (2000)

På temat misär som egentligen inte har så många ljusglimtar passar gruvstrejkerna i mitten av 1980-talets England också in. Det var då Margaret Thatcher använde statens fulla kraft för att slå sönder fackföreningsrörelsen. Sedan dess har villkoren för engelska arbetare successivt försämrats.

Mitt i skeendet finner vi Billy Elliott och hans strejkande pappa och storebror. Pappan vill att hans son ska utöva en riktig arbetarsport – boxning – men pojken vill något annat, och satsar på dansen i en trevlig blandning av brittisk socialrealism och feelgood.

 

Sorry to bother you (2018)

Cassius är luspank och börjar jobba med telemarketing. Omständigheter gör att han får möjligheten att sälja sin själ till företaget. Sorry to bother you är en surrealistisk upplevelse som blandar humor med social satir. Det händer något ganska häftigt när verkligheten krockar med vilda fantasier.

Den produkt Cassius ska sälja är nämligen WorryFree. En helhetslösning där du bor, arbetar, äter och lever. Cassius klättrar på företagskedjan medan hans vän Squeeze, som också jobbar där, protesterar. Squeeze tycker att WorryFree mest liknar en modern form av slaveri.

Vilken sida kommer Cassius att stå på när kollegorna organiserar sig?

 

Ådalen 31 (1969)

Bo Widerbergs film om skotten i Ådalen är en annorlunda historia. I stället för att fokusera på själva arbetsmarknadskonflikten fokuserar filmen på några människor som hamnar i händelsernas centrum.

Det blir en spännande dubbelhet att se idylliska bilder på svensk sommar blandas med utmaningarna som arbetarna stod inför.

En annan intressant detalj är att se hur militanta och förhandlande arbetarledare gör upp i ord. Vissa ville att kampen skulle leda till generalstrejk och revolution. Andra ville vänta på att föreningen gjorde upp i förhandlingsrummet. I backspegeln kan man undra hur många av svensk arbetarrörelses segrar som kommit när de militanta arbetarna gett luft under vingarna till dem som valt förhandling och kompromiss som sina verktyg.

 

Matewan (1987)

Kolgruvearbetarna i USA är en mytomspunnen grupp. Det finns en massa filmer om deras hårda hud och hemska chefer. En av dem är Matewan, mer eller mindre en western om facket.

Vid kolgruvorna är det inte mycket till samförståndsanda. När gruvbolaget tar in ett beväpnat säkerhetsbolag som föreställer Pinkerton (numera ägt av Securitas) svarar arbetarna med att hämta sina vapen och försvara sig mot lakejerna.

Bolaget tar också in italienska och afroamerikanska strejkbrytare. Men de värvas in i fackföreningen. Filmens viktigaste tema är hur rasism och påklistrade motsättningar utifrån hudfärg och utsprung använts för att sätta in en kil i arbetarklassen. I Matewan gick det inte.

 

Office Space (1999)

Office Space är inte en film med röda fanor och agiterande fackföreningsmän. Filmen handlar om dataprogrammerare som genomför meningslösa sysslor. Filmen ställer frågan om den trista tillvaron verkligen är allt som livet har att erbjuda.

I en omorganisation tröttnar Peter Gibbons (Ron Livingston) och stannar hemma en dag. Den tysta protesten ger ett oväntat resultat.

Det går inte lika bra för Peters vänner Michael Bolton och Samir, och de tre vännerna bestämmer sig för att blåsa företaget som blåst dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Unionen varslar om nya stridsåtgärder mot Tesla

Konflikt. Ett år har gått sedan IF Metalls medlemmar gick ut i strejk på Tesla. Nu utökar Unionen sina stridsåtgärder.

Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.